1. Pomagajo zdravju oči
Barva breskve je znak, da je polna vitamina A, ki ščiti mrežnico, sloj celic v notranjosti očesa, ki je občutljiv na svetlobo. Beta-karoten, ki sodi v skupino A vitamina pa neguje mrežnico in preprečuje nastanek mrene in starostno degeneracijo rumene pege, ki je odgovorna za zmožnost podrobnega vida.
2. Breskve so izvrstne za kožo
Vsebujejo namreč veliko vitamina C, ki kožo ščiti pred staranjem in pojavom gub in tankih linij. Vitamin E, ki ga je precej v breskvah, pa koži hidrira in pomaga pri hitrejšem okrevanju kožnih celic pri poškodbah zaradi prostih radikalov.
3. Krepijo imunski sistem
Že omenjeni vitamin C krepi tudi imunski sistem. Ta zagotovo mora biti okrepljen, ne samo zaradi trenutne pandemije, pač pa tudi zaradi stresa, nezdravega načina življenja in slabi prehrani. ki ga dodatno slabijo.
4. Pomagajo pri hujšanju
Namesto po sladoledu ali čokoladi, sezite raje po breskvi, če se vam zahoče nekaj sladkega. S srednje veliko breskvo boste v telo vnesli le okoli 60 kalorij, hkrati pa ga boste osvežili, hidrirali in vanj vnesli kup koristnih sestavin.
Če boste vaš desert ali kaloričen obrok nadomestili z breskvijo, rezultati ne bodo izostali.
5. Breskve so dobre za srce in ožilje
Ker vsebujejo veliko vlaken, redno uživnja pomaga pri kontrol holesterola, predvsem tistega slabega, LDL holesterola. Breskve namreč vsebujejo fenolne spojine, ki preprečujejo njegov nastanek. Prav tako množica antiosidantov preprečuje prehajanje maščob v krvotok in tako preprečuje nastanek žilnih oblog.
6. Izboljšujejo prebavo
Veliko vode in vlaknin v tem okusnem sadju pomaga pri preprečevanju zaprtja, pa tudi pri napihnjenosti ter trebušnih krčih. Vlakna, ki jih vsebujejo breskve pa pomagajo tudi pri preprečevanju raka na debelem črevesju.
7. Koristne so pri borbi z vnetji
Razna vnetja, ki se pojavljajo v telesu, lahko privedejo do mnogih težav, vključno z boleznimi srca, osteoporozo, artritisom, sladkorno boleznijo in celo rakom. Z uživanjem antioksidantov, ki jih je v breskvi obilo, lahko vnetne procese zaustavite, izboljšate ali preprečite. Visok delež kalija v breskvi pa preprčuje tudi obolenja ledvic in nudi zaščito pred čirom na želodcu.