Estrada

To je razlog, da nekatere ženske nimajo celulita!

Marijana Mandić, Maja
30. 8. 2018, 14.01
Deli članek:

Ste pripravljeni na vitkost brez celulita? Naj vam bodo v navdih spodnji recepti!

Dreamstime
Pomembno je, da uživate izključno nepredelano hrano.

Da bi odpravili prehranjevalne vzroke celulita, začnimo z opažanjem, da ženske v nekaterih predelih sveta, recimo Azijke, ne trpijo zaradi celulita, saj uživajo izključno nepredelano hrano. Na tamkajšnjih jedilnikih je zelenjava na prvem mestu, sledita pa ji sadje in prvovrstno meso oziroma ribe. Ste pripravljeni na vitkost brez celulita? Naj vam bodo v navdih spodnji recepti!

Preberite tudi: kako si lahko pomagamo, ko nas zvije išias? Kliknite TUKAJ!

Celulit je le odvečna maščoba, zato … shujšajte!

Primite s palcem in kazalcem košček kože na stegnu in ga stisnite. Če se naguba in rahlo spominja na pomarančno lupino, je skrajni čas, da takoj nekaj ukrenete, če pa ničesar ne opazite, ga s primerno prehrano in načrtom vadbe lahko preprečite. Pri celulitu gre za nalaganje maščob v podkožnem maščobnem tkivu, ki od spodaj pritiskajo na povrhnjico. Nekateri menijo, da naj bi celulit povzročali odpadni presnovki, ki se kopičijo tik pod kožo, vendar so nedavne raziskave pokazale, da gre samo za maščobo. Celulit najpogosteje prizadene stegna in zadnjico, pomarančna koža pa se lahko pojavi tudi na bokih, trebuhu in nadlakteh.

Osnovno vodilo prehranjevanja

Uživajte z maščobami revno in z ogljikovimi hidrati bogato hrano. Jejte veliko sadja, zelenjave in polnozrnatih izdelkov. Vitamini, mineralne snovi in druge sestavine krepijo in napenjajo vezivno tkivo, spodbujajo izgorevanje maščob, pospešujejo odvajanje vode iz telesa in izboljšujejo presnovo. Jejte čim bolj raznoliko hrano, na dan popijte vsaj dva litra tekočine, izogibajte se sladkim in kalorično bogatim pijačam in sadnim sokovom, v katerih je veliko sladkorja. Omejite sol, ki veže vodo v telesu.
Od znotraj so proti celulitu pomembni kremenčeva kislina, selen, kalij, železo, cink, jod, vitamin E, vitamin B12, maščobne kisline omega-3, gama-linolenska kisina, grenčine, pekoče snovi in gorčična olja. Kje najdete vse našteto? V sadju in zelenjavi, sem in tja v kakšnem koščku mesa, ribah.

Zajtrk:

Kosmiči s pomarančo in grenivko

Sestavine za 2 osebi:

2 pomaranči, 1 grenivka, 6 žlic mešanih žitnih kosmičev, 3 žlice pšeničnih kalčkov, 3 žlice lanenih semen, 200 g kefirja, 2 žlici javorovega sirupa, 2 žlici sesekljanih pistacij

Priprava:

Pomaranči in grenivko z ostrim nožem olupimo. Nato sadeže razdelimo na krhlje ali pa izrežemo posamezne fileje in pri tem sok, ki se izceja, prestrežemo v skledo. Žitne kosmiče zmešamo s pšeničnimi kalčki in lanenim semenom, mešanico nadevamo na sredino dveh globokih krožnikov ter jo obdamo s krhlji ali fileji citrusov. Kefir zmešamo z javorovim sirupom in prestreženim sokom, polijemo po mešanici na krožnikih in potresemo s pistacijami. Na osebo 452 kalorij.

Ali

Pisana solata iz jagodičja

Sestavine za 2 osebi:

po 100 g belega in rdečega ribeza, 100 g malin, 150 g jagod, 2 žlici zgoščenega jabolčnega soka, 150 g jogurta, mleti cimet, 4 žlice polnozrnatih ovsenih kosmičev

Dreamstime
Pisana solata iz jagodičja.

Priprava:

Jagodičje umijemo in odcedimo. Ribez osmukamo s stebelc, maline samo preberemo, jagode očistimo ter narežemo na polovice ali četrtine. Jabolčni sok zmešamo z jogurtom in cimetom ter polijemo po jagodičju. Kosmiče v teflonski ponvi popražimo in potresemo po sadni solati. Na osebo 233 kalorij.

Kosilo:

Lososov tatarec z jabolki
Sestavine za 2 osebi:

75 g dimljenega lososa, 1 kiselkasto jabolko, 1 žlica limoninega soka, beli poper, sol, ščepec mletega koriandra, 2 žlici polnomastne skute, 2 žlici jogurta, 2 rezini polnozrnatega kruha, 3 vejice kopra

Priprava:

Dimljenega lososa z velikim ostrim nožem narežemo na zelo majhne kocke ali na drobno sesekljamo. Jabolko umijemo, do suhega obrišemo ter mu odstranimo peščišče in peceljni nastavek. Sadno meso narežemo na drobne kocke in takoj zmešamo z limoninim sokom. Dodamo lososa, začinimo s poprom, malo soli in koriandra ter previdno premešamo. Skuto zmešamo z jogurtom ter z namazom namažemo obe rezini kruha. Po vrhu porazdelimo mešanico lososa in jabolka. Koper umijemo, do suhega otresemo, potrgamo vršičke in jih potresemo po obloženih kruhkih. Čim prej pojemo. Na osebo 266 kalorij.

Ali

Aromatična puranja nabodalca

Sestavine za 2 osebi:

15 g fileja puranjih prsi, 2 žlici sojine omake, črni poper, ščepec mešanice petih začimb, žlica olja, 2 tenki rezini ananasa, 80 g črnega grozdja brez pečk, 2 do 3 solatni listi, 20 lesenih nabodalc

Dreamstime
Aromatična puranja nabodalca.

Priprava:

Puranje meso oplaknemo z mrzlo vodo, s papirnato brisačo osušimo in narežemo na majhne kocke. V skledi zmešamo sojino omako, poper in začimbe, dodamo meso in ga povaljamo v tej mešanici. Teflonsko ponev pomažemo z oljem in segrejemo. Dodamo marinirano puranje meso in ga na zmernem ognju pečemo približno pet minut. Vmes ga večkrat obrnemo, da po vseh straneh zlato porjavi. Nato meso poberemo iz ponve in malo ohladimo. Medtem ananasovi rezini olupimo, izrežemo središčni stržen, ter ju narežemo na koščke. Grozdne jagode umijemo in osušimo, po potrebi jih razpolovimo. Solatne liste umijemo, osušimo in natrgamo na majhne koščke. Nato na nabodalca izmenično nabadamo meso, sadje in solatne liste. Na osebo 167 kalorij.

Večerja

Rdeča leča s škampi

Sestavine za 2 osebi:

8 do 10 olupljenih škampov ali velikih kozic, strok česna, košček ingverja, 4 žlice limoninega soka, sol, kajenski poper, šopek mlade čebule, 2 kiselkasti jabolki, 200 ml čiste zelenjavne juhe, 100 g rdeče leče, mleta kumina, žlica olja, malo svežega koriandra

Priprava:

Škampe ali velike kozice umijemo in s papirnato brisačo osušimo. Česen in ingver olupimo, nasekljamo ter zmešamo z dvema žlicama limoninega soka, soljo in kajenskim poprom. Dodamo škampe in jih v mešanici povaljamo. Mlado čebulo očistimo, umijemo in poševno narežemo na koščke. Jabolki olupimo, razrežemo na četrtine in odstranimo pečke. Četrtine prečno narežemo na krhlje in jih takoj pokapljamo s preostalim limoninim sokom. Zelenjavno juho zavremo, dodamo lečo in bele dele čebule, pokrijemo in na majhnem ognju kuhamo približno pet minut. Primešamo jabolčne krhlje in zelene dele čebule ter kuhamo še tri minute. Začinimo s soljo, poprom in kumino. Olje s čopičem razmažemo po teflonski ponvi in segrejemo. Dodamo škampe, jih pečemo približno štiri minute, nato pa z lečo razdelimo na dva krožnika. Sveži koriander umijemo, osušimo, natrgamo in potresemo po jedi. Na osebo 366 kalorij.

Ali

Rezanci s šparglji

Sestavine za 2 osebi:

500 g špargljev, pest regrata ali rukole, 2 žlici orehovih jedrc, 2 šalotki, sol, 200 g rezancev, ščep sladkorja, 1 žlička masla, 1 žlica orehovega olja, beli poper, 2 žlici naribanega sira

Priprava:

Šparglje očistimo in odrežemo spodnjo tretjino stebel. Nato stebla narežemo na grižljaj velike koščke. Regrat in rukolo umijemo, preberemo in narežemo na široke trakove. Orehova jedrca na grobo sesekljamo. Šalotki olupimo in drobno nakockamo. V loncu zavremo veliko slane vode in v njej skuhamo rezance po navodilih na embalaži, nato pa odcedimo. Istočasno zavremo malo vode še v drugem loncu ter dodamo sol, ščepec sladkorja in žličko masla. Dodamo šparglje in jih kuhamo pet minut, da so na ugriz čvrsti, nato pa odcedimo.
Teflonsko ponev s čopičem namažemo z orehovim oljem in segrejemo. Dodamo šalotko in jo steklasto popražimo. Primešamo regrat ali rukolo, popražimo, nato dodamo še šparglje in rezance ter rahlo premešamo. Solimo in popramo, potresemo z orehovimi jedrci in sirom ter ponudimo.

Malica: Nikar ne bodite lačni med obroki, privoščite si svež sadež ali zelenjavo ter seveda popijte obilo vode ali ohlajenega nesladkanega čaja. Lahko tudi sveže stisnjen sadni ali zelenjavni sok, vendar vas ne bo tako nasitil kot sveže sadje ali zelenjava.

Vam primanjkuje časa za pripravljanje celovitih obrokov?

Na hitrico si pripravite okusno solato iz hrustljave zelenjave in jogurtovega preliva. Ali pa skuhajte nekaj drobnih krompirjev in jih pojejte z zeliščno skuto. Lahko si pripravite obložen polnozrnati kruhek z malo solate in ne premastnim sirom.

Kaj pa telovadba?

Za uvod v vsak dan vsaj deset minut telovadite, plavajte ali tecite, avtu in dvigalu pa se raje odpovejte. Ko se boste na telovadbo navadili, imejte v mislih, da je zoper celulit najučinkovitejša vzdržljivostna vadba, kot so kolesarjenje, plavanje, hitra hoja in tek. Pomembno je, da izberete športno dejavnost, v kateri boste resnično uživali, sicer boste kmalu odnehali. S pravo prehrano in aktivnostjo je uspeh zagotovljen, kilogrami bodo kopneli, presnova bo delovala s polno paro, maščoba na kritičnih mestih pa bo izginila.