Estrada

Marelice so zakladnice kalija in vir vitamina A

Zoran Franc, Novice Svet24
15. 6. 2018, 12.01
Deli članek:

Če ste se te dni odpravili proti Primorski ali morda še naprej proti Istri, ste ob cesti gotovo srečali branjevke, ki poleg odličnih češenj prodajajo že marelice. Veste, kako odlične in zdrave so?

dreamstime
Uredite prebavo in preženite rakava obolenja.

Na kaj se spomnite, če pomislite na marelice? Gotovo se vam v usta prikrade tisti sladek, nežno aromatičen in žameten okus, ki ga obožujejo tako otroci kot tudi odrasli. Veljajo za enega najbolj zdravih poletnih sadežev, ki bo v večini države dozorel šele čez dober mesec, a do takrat je prav, da o njem izveste čim več.

Vir kalija 

Marelice veljajo za pravo zakladnico kalija, ki je naravno zdravilo za najrazličnejše bolezni srca, in likopena, ki ga sicer najdemo tudi v drugih sadežih ter pomaga pri boju z rakom. Strokovnjaki so razkrili, da če dnevno užijete dva do tri sadeže, zadostite kar 50 odstotkom dnevnih potreb po vitaminu A, ta pa je koristen tudi za oster vid.

dreamstime
Olje marelic se uporablja za zdravljenje kožnih bolezni, pri mišičnih krčih in zapeki.

Urejena prebava 

Če ste pogosto zaprti ali imate težave s trdim blatom, so marelice prava rešitev. Zaradi številnih aminokislin in vlaknin, ki jih skrivajo v svojem žametnem mesu, boste uredili prebavo in spodbudili njeno delovanje. Najbolje bo, če si boste pred obrokom privoščili kozarec naravnega mareličnega soka.

Proti bolečinam v ušesih in nosu 

Morda se sliši nenavadno, a zares pomaga. Marelice lahko uporabite tudi kot čaj, koristne učinkovine pa so bolj znane in potrjene pri zunanji uporabi. V vrelo vodo narežite dve marelici in pustite še nekaj minut, nato pa prevretek uporabite za obkladke pri vnetjih ušes in težavah z zamašenim nosom.

dreamstime
Pripravite marelični prevretek in zaustavite bolečino ušes.

Olje marelic 

Danes ga boste sicer našli precej težko, a je izjemno zdravilno in smiselno ga je imeti v svoji bližini. Uporablja se predvsem za zdravljenje kožnih bolezni, koristi pa tudi pri mišičnih krčih in zapeki. Te recepte so uporabljali že Rimljani in Grki, ki so mehke, a majhne sadeže imenovali kar jabolka sonca.

Preberite tudi: Napake, ki jih delamo med dieto. Kliknite TUKAJ!