Estrada

Kozja brada: ena najokusnejših travniških rastlin

Metka McCully Žigon, Zarja
17. 5. 2018, 15.01
Deli članek:

Pa na žalost premalo znana in uporabljana. Pa še zdravilna in polna koristnih mineralov.

Revija Zarja

Kozja brada je zelo pogosta rastlina na naših naravnih travnikih. Ne morete je zgrešiti, ker ima lepe živo rumene cvetove, po obliki podobne marjetičinim. Je dvoletnica, spada pa med radičevke (Chichoriaceae) tako kot radič, solata, pa tudi potrošnik in regrat.

Angleži rečejo tej rastlini 'Jack-go-to-bed-at-noon' (Jack gre spat opoldne), kar se nanaša na to, da se cvetovi odprejo zgodaj zjutraj in zaprejo sredi dneva.

Kozja brada cveti od maja do junija. Nabiramo pa mlade poganjke skupaj s cvetnimi popki, cvetove in liste, dokler so ti še mladi in mehki. Užitna in zdravju koristna je tudi korenina.

Revija Zarja

ZDRAVILO

Kozja brada vsebuje veliko vlaknin. Je dober vir kalija, magnezija, kalcija, železa, fosforja, natrija, cinka, selena. Vsebuje tudi vitamine B-kompleksa in C-vitamin.

Pospešuje presnovo, čisti kri, krepi telesno odpornost, pospešuje izločanje seča in znoja. Vsa rastlina deluje očiščevalno in jo je priporočljivo uživati spomladi, ko želimo prečistiti telo, morda malce shujšati in hkrati založiti telo z minerali in vitalnimi snovmi.

Korenina vsebuje veliko inzulina, ki uravnava delovanje trebušne slinavke in s tem nivo krvnega sladkorja, zato je priporočljiva za diabetike in tiste, ki želijo shujšati. Iz korenine kuhamo čaj, lahko jih pripravimo kuhane v solati ali kot juho (recept spodaj).

Čaj iz korenine kozje brade naj bi pomagal pri zgagi, izgubi apetita in okrepil telo po dolgi bolezni.

Nekateri viri priporočajo sirup iz korenin, ta olajša težave pri bronhitisu in trdovratnem kašlju.

Zdravilen je tudi bel mleček, ki priteče, če stebelce rastline prelomimo. Z njim si pomagamo pri slabosti v želodcu in pri težavah z jetri in žolčnimi kamni.

Revija Zarja

Čaj iz cvetov kozje brade

Čisti kri, krepi odpornost telesa, pospešuje rast otrok, ki prepočasi rastejo.

Sestavine:

- 3 sveži cvetovi

- skodelica vrele vode

Priprava: cvetove prelijemo z vrelo vodo in pustimo namakati 20 minut. Precedimo in popijemo.

Zasledila pa sem še recept za čaj proti bolečinam v ušesih. Preizkusila pa ga še nisem, tako da ne vem, koliko je v resnici učinkovit. No, škodil vsekakor ne bo. Za čaj uporabimo vse dele rastline, korenine, liste, stebla, poganjke in cvetove. Vzamemo prgišče svežih delov rastlin in jih prelijemo z litrom vrele vode. Popijemo od dve do tri skodelice na dan.

PREHRANA

Rastlina nima vonja. Ima pa značilen, res prijeten okus. Mene je prav prijetno presenetila, ko sem jo prvič pokusila. Zame so najokusnejši mladi poganjki skupaj s cvetnimi popki. Te pripravim kar v solati surove (recept spodaj). Lahko pa jih tudi poparimo ali skuhamo in nato pojemo v solati ali preprosto zabelimo samo s svežim maslom in postrežemo kot prikuho. Mlade poganjke uporabimo tudi za zelenjavne ali zeliščne juhe. Nekateri jih uporabljajo v istih receptih kot za šparglje. Poganjke kozje brade dodamo, če nimamo dovolj špargljev, ali pa uporabimo samo kozjo brado.

Prava specialiteta pa so ocvrti poganjki in popki kozje brade. Naredimo testo ali tempuro in jih v vročem olju ocvremo na hitro. Ponudimo z zeliščno smetanovo omako. Res okusno. Pa še nihče ne bo uganil, kaj je.

Še zaprte cvetne popke kozje brade lahko vložimo v kis in jih uživamo kot kapre.

Revija Zarja

Solata z mladimi poganjki kozje brade

To je najpreprostejši recept. Mene je ta solata res presenetila s svojo okusnostjo. Vredno jo je poskusiti.

Sestavine:

- 4 prgišča poganjkov kozje brade

- sol, kis, olivno olje

Priprava:

Naberite samo mlade poganjke, lahko skupaj s popki. Navadno so dolgi 5-10 cm. Oplaknite jih in zelo grobo narežite. Začinite po svojem okusu in zdravilna solata je pripravljena.

Juha iz listov kozje brade

Enako lahko pripravimo tudi mlade poganjke kozje brade.

Sestavine:

- 4-6 prgišč mladih listov kozje brade

- 2 stroka česna

- maslo

- sladka smetana

- sol, poper po okusu

- popečene kruhove kocke

- 1 l vode ali jušne osnove

Priprava:

Liste preberemo, oplaknemo in na hitro pokuhamo. Odcedimo in jih grobo sesekljamo. Na maslu zarumenimo sesekljan česen in dodamo liste kozje brade. Zalijemo z vodo ali juho, dodamo smetano in začinimo s soljo in poprom po okusu. Pustimo 5 minut, da se vse malce pokuha. Postrežemo s popečenimi kruhovimi kockami. Lahko pa zakuhamo v juho pest riža ali jo zgostimo s kuhanim in pretlačenim krompirjem. Povrhu potresemo surove cvetne lističe.

Za uživanje so okusne in zdravilne tudi korenine kozje brade. Pripravimo jih kot korenine pastinaka. Če so mlade, jih očistimo in narežemo na tanke kolobarčke in jemo kar surove. So zelo okusne in rahlo sladkaste.

Iz korenin pripravimo tudi okusno juho.

Revija Zarja

Juha iz korenine kozje brade

Zdravilna in okusna.

Sestavine:

- 200 g očiščenih korenin

- 1 čebula

- 1 skodelica mladega graha

-  3 korenčki

- nekaj žlic kisle smetane

- sol, poper

- 1-1,5 l juhe ali vode (dodamo jušno kocko)

Priprava:

Korenine očistimo in na drobno zrežemo, enako korenje. Na olju ali maslu zarumenimo čebulo, dodamo zelenjavo, malce podušimo, nato zalijemo z vodo ali juho. Kuhamo 15-20 minut. Začinimo po okusu, na koncu dodamo še kislo smetano.

KOZMETIKA

Čaj iz cvetov naj bi pomagal pri odpravljanju peg na obrazu. Kosem vate namočimo v čaj in si s tem vsak dan obrišemo obraz, zjutraj in zvečer.

Kozja brada bo vaši lepoti najbolj pomagala od znotraj. Čim pogosteje jo spomladi uživajmo v prehrani. Za uvelo, utrujeno in sivkasto polt pa si pripravimo čaj, da bomo spet sijale.

Čaj iz kozje brade za lepo polt

Uživamo ga 3 tedne 3-krat na dan po eno skodelico. Tale čaj se pripravlja iz korenine kozje brade. Na splošno velja, da je najbolje izkopavati in uživati korenine jeseni, ko je koncentracija hranil in mineralov v njih največja. Sama pa do jeseni na kozjo brado vsakič pozabim in se nanjo spet spomnim spomladi, ko jo uporabljam tudi v prehrani. Pa še lažje jo je opaziti na travniku, ko ima že kakšen cvet. Tako da sama ta lepotni čaj delam spomladi iz sveže korenine.

Sestavine:

- 1 jušna žlica nasekljane sveže ali posušene korenine kozje brade

- 1 l vode

Priprava:

Korenino umijemo, ostrgamo in nasekljamo. Damo jo kuhat v 1 l vode. Ko zavre, kuhamo počasi še 15 do 20 minut. Odstavimo in pijemo mlačno ali ohlajeno. Čaj ima prijeten okus in ne potrebuje sladkanja. Včasih dodam vršiček sveže mete, da lepše diši. 

Revija Zarja

ZANIMIVOSTI

V Armeniji otroci mleček kozje brade, ki priteče, če prelomimo steblo, žvečijo kot žvečilni gumi. Je prijetnega sladkega okusa. Mleček zberejo na gladek kamen ali košček stekla, ga posušijo in nato žvečijo. 

OPOZORILO

Ni znana nikakršna kontraindikacija pri uživanju kozje brade. Je varna rastlina in jo lahko vsi uživajo.

Preberite tudi: Praktični nasveti pri glutenski intoleranci. Kliknite TUKAJ!