Jagode poleg izjemno osvežilnega sadnega okusa zagotavljajo vrsto hranil, zaradi česar jih je koristno čim pogosteje uživati. A kako izbrati prave, če jih ne gojimo doma? Da boste kupili košarico, ki vas ne bo razočarala, vedno preverite čvrstost jagod. Te morajo biti na otip čvrste, čim bolj enakomerno obarvane in nepoškodovane.
Boljše domače kot uvožene
Jagode so najboljše takrat, ko so zrele, kar pomeni, da je celoten sadež enakomerno rdeč. V trgovini zmeraj preverite tudi podatek, od kod so jagode prišle. Če so uvožene, so najverjetneje obdelane z močnimi škropivi, saj utrgane jagode zdržijo največ tri dni, preden začnejo gniti. Smiselno se je zavedati tudi, da so uvožene jagode odtrgali, še preden so povsem dozorele. A ko so jagode enkrat nabrane, ne zorijo več, temveč le potemnijo in začnejo izgubljati kislost. Zato nikar ne kupujte zelenih jagod v upanju, da jih boste lahko hranili dlje časa in da bodo sčasoma slajše, temveč izberite jagode živo rdeče barve in prijetnega vonja.
Velikost je pomembna
Pozorni bodite tudi na velikost sadežev. Pri izboru jagod se odločajte za srednjo velikost, saj so te najbolj sočne in okusne. Večji plodovi pogosto niso tako sočni, majhne jagode pa so lahko še trde ali pa je trdo dno, saj je polno semen.
Vonj razkriva stanje
Svežino boste zaznali z vonjem. Jagode, ki dišijo že na daleč, govorijo o svežini in nakup se bo vsekakor izplačal. Če boste pri jagodah zaznali rahlo kiselkast vonj, pa gre lahko že za pojav plesni. Preverite tudi listne peclje. Ti morajo biti živo zelene barve in povsem pritrjeni na jagodo. Če so zbledeli ali celo že posušeni, to naznanja starost in kemično obdelavo.