Estrada

Ste juho od včeraj pustili na štedilniku?

Zoran Franc, Novice Svet24
14. 5. 2018, 13.01
Deli članek:

Da se nam hrana ne bo pokvarila, najsi bodo to suha ali presna živila najsi kuhane jedi, jo moramo pravilno shraniti. V toplih mesecih je to še toliko pomembnejše, saj je v zraku polno klic, ki hrano hitro okužijo. Tako si lahko nakopljemo prebavne težave ali se celo zastrupimo.

dreamstime
Vroče jedi, ki jih ne boste pojedli, čim prej ohladite in shranite v hladilnik.

Žal ni vedno vidnih znakov, kakor so plesni, slab vonj in podobno, ki nam jasno povedo, da je hrana pokvarjena. Če je le mogoče, vso surovo in kuhano hrano shranimo v hladilnik, pred tem pa jo damo v posode, ki se dajo dobro zapreti.

Kam z vročimi jedmi? 

Enolončnice, juhe in podobne jedi, ki jih ne bomo takoj pojedli in se v posodi, v kateri smo jih skuhali, ohlajajo zelo počasi, moramo v poletnih mesecih hitro ohladiti in shraniti v hladilniku. Najboljše je, če pokrito posodo postavimo v korito z mrzlo vodo in vodo sproti dolivamo, dokler se posoda in jed v njej ne ohladita. Kozarce z vloženim sadjem in zelenjavo dolge mesece hranimo v suhi, hladni in temni shrambi.

Dreamstime
Odprte konzerve prelijte v plastično ali stekleno posodo in jih shranite v hladilnik ali zamrzovalnik.

Pa tetrapaki?

Tudi vse, kar je pakirano v embalaži iz tetrapaka, pločevinkah, tubah in kozarcih, denimo sokovi in druge pijače, majoneza, gorčica, marmelada, kisle kumarice in podobno, moramo po tem, ko smo originalno embalažo odprli, hraniti v hladilniku.

1 dan stara juha, ki je ob toplem vremenu ostala na štedilniku, je zdravju že lahko nevarna. 

Glede tega, v koliko dneh moramo ta živila porabiti, pa se ravnamo po navodilih, ki so napisana na embalaži. Vsa živila in kuhane jedi shranimo v hladilnik v dobro zaprtih posodah.

Dreamstime
Ne puščajte hrane na štedilniku.

Pokrijmo in shranimo 

Sadje in zelenjavo hranimo v spodnjih predalih, meso pa na spodnji polici, kjer je najhladneje. Ostanke jedi na krožnikih ali v skledah dobro pokrijemo s prozorno plastično folijo. Prav tako pokrijemo skledice s pudingom, ko jih damo hladit v hladilnik. Za shranjevanje so odlične steklene posode s tesno prilegajočimi se pokrovi.

Te so različnih oblik in velikosti. Če takšnih posod nimamo, si pomagamo s steklenimi kozarci za vlaganje, banjicami od sladoleda, lončki od skute in drugo plastično embalažo, ki pa mora biti dobro pomita.

Preberite tudi: Opremite svoj dom v slogu, ki nikoli ne gre iz mode. Kliknite TUKAJ!