Estrada

Kronične bolezni ven

Monika Kubelj, Ženska
18. 7. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

So eno najpogostejših obolenj odraslih, a še vedno slabo prepoznane in redko ustrezno zdravljene.

Kakovost življenja bolnikov z venskim popuščanjem in kronično boleznijo ven je zelo zmanjšana, obe bolezni pa lahko vodita tudi v invalidnost. Presečna raziskava o pojavnosti kronične bolezni ven v Sloveniji, ki jo je izvedel prof. dr. Pavel Poredoš, dr. med., je pokazala, da ima kronično bolezen ven 49,7 odstotkov odrasle populacije, kronično vensko popuščanje pa 10,5 odstotkov odraslih.

Kdaj moramo biti previdni?

Glavni dejavniki tveganja za kronične bolezni ven spodnjih okončin so: družinska nagnjenost, čezmerna telesna teža, telesna nedejavnost, število porodov, prebolela globoka venska tromboza in starost. Poleg naštetega lahko težave povzročijo še dolgotrajno stanje ali sedenje (v službi), šibko vezivno tkivo, kronično zaprtje, kajenje …

Kako pride do popuščanja?

Pomembna lastnost ven je napetost njihovih sten. Če nismo dovolj telesno dejavni, oslabi tudi mišična črpalka, zaradi česar vene izgubijo prožnost. S tem se poveča pritisk na zaklopke, ki ne tesnijo več dovolj dobro, zaradi česar kri ne teče več nepretrgoma nazaj proti srcu, temveč zastaja v nogah.

Ločimo mrežasto razpredene vene, ki so drobne kapilare, rdeče ali modrikaste barve, in ležijo tik pod kožo. Navadno so dolge nekaj milimetrov in mrežasto pokrivajo stegna in spodnji del nog. V večini primerov gre bolj za lepotno kot za zdravstveno težavo. Skupine mrežasto razpredenih ven na zunanji strani stegen so lahko tudi znak za lipedem. Ni pa se treba z njimi kar sprijazniti: mogoče jih je uspešno odstraniti s skleroterapijo ali laserjem.

Krčne žile pa so razpredene, zavite vene v nogah, ki silijo proti površju kože kot nabrekli vozli. Medicinska stroka to težavo danes obravnava zelo resno.

Poznamo več različnih načinov zdravljenja kroničnega venskega popuščanja. Zdravnik lahko predpiše zdravljenje s kompresijskimi nogavicami, ki stiskajo vene in s tem pospešijo krvni obtok ter znižajo tlak v njih. Pri hujših oblikah kroničnega venskega popuščanja se zdravnik lahko odloči tudi za zahtevnejše posege. V razširjene vene z injekcijo vbrizga snovi, ki zacelijo poškodovane venske stene.

Nova spoznanja v obravnavi kroničnega venskega popuščanja so, da je glavni vzrok za popuščanje kronično vnetje, ki je prisotno že v začetnih stopnjah bolezni ven. Začne se z okvaro venskih zaklopk, ki privede do tako imenovanega venskega povratnega toka in povečanega tlaka v venah, ki sprožita začaran krog napredovanja bolezni in kroničnega vnetja. Omenjena spoznanja podpirajo nove možnosti zdravljenja bolezni ven z mikroniziranimi flavonoidi diosmina, še posebej v zgodnji fazi, ko so znaki bolezni blagi. Z uvajanjem zdravljenja se upočasnjuje oziroma zaustavlja začarani krog vnetja, s tem pa se tudi doseže preprečevanje napredovanja bolezni in nastanek zapletov.

Blagodejna hoja po stopnicah

Ob težavah z venami se moramo dovolj gibati, hoditi po stopnicah in se čim manj voziti z dvigalom. Nositi moramo ohlapna oblačila in ne previsokih pet. Izogibati se moramo vročih kopeli, savn in dolgotrajnega sončenja. Vročina namreč še dodatno razširi vene v nogah, upočasni pretok krvi in tako poslabša težave.

Estrada

eva peternelj 1
Dvojno veselje, dvojne skrbi

Udeleženka resničnostnega šova priznava, da ob dveh malčicah ni lahko

natasa tic ralijan in sinova
Negujejo močne vezi

Natašo Tič Ralijan sta sinova že zdavnaj prerasla

natasa bester 1
Silna ljubezen do živali

Hvaležna za vsa bitja, ki ji delajo družbo

Vasilij Žbogar, ambasador Go to Barcolana
Gladek kot morje v bonaci

Vasiliju Žbogarju se ni treba briti

slovenija-ima-talent-2024
Slovenija ima Talent

Žiranti Talentov: »Ne skrivamo, da ni vsak nastop na dušo pisan vsakemu žirantu!«

ana maria mitic
Klavir prva in edina ljubezen

Ana Maria Mitić živi v celibatu

Zanimivosti

METKA KLEVIŠAR, upokojena zdravnica
Soustanoviteljica Karitas in Hospic

Metka Klevšar, upokojena onkologinja: »Postajamo roboti, ki jim manjka temeljna človečnost«

feng dreamstime_xxl_30598269
Primerjava materialov

Vhodna vrata: spoznajte razlike med materiali

Toplotna crpalka - zracni vir
Združitev obnovljivega in klasičnega vir energije

Za starejše hiše so primerne hibridne toplotne črpalke

strogi
V šolo bistra buča

Vrnitev v preteklost: 'Kdaj boš šel v tretji razred? Mogoče, ko bomo drugega belili.'

Beeland-1
Zanimivosti

Slovenci vodilni ponudniki apiturizma v svetu

SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k
Možnost pojava severnega sija

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh trenutnega cikla