Čas za užitek

Alma in Karim razkrivata trike za popoln žar

zf
30. 4. 2017, 08.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Po dnevih dežja je čas, da začnemo razmišljati o druženju, ki pa je še bolj zabavno ob okusni »roštiljadi«. Poznate trike za slastne čevapčiče in okusne ribe, ki se ne primejo na žar?

Marko Vavpotič / M24.si
»Pivo lahko uporabimo pri mariniranju ali pa ga na koncu polijemo po mesu, da nam naredi prijeten okus. Največji trik je, da smo med peko dobre volje in nasmejani.«

Nasveti: meso pred pečenjem pustimo na sobni temperaturi dobro uro. Nikoli ne pečemo hladnega mesa. Ko pečemo na žaru, si je treba vzeti čas. Pečemo na zmerni temperaturi in počasi, da ostane meso sočno in okusno. Velika napaka je stalno obračanje mesa. Meso pustimo, da se zapeče na eni strani približno 60 odstotkov, nato ga obrnemo in na drugi pečemo za preostalih 40 odstotkov. 

Priprava mesa od nas ne zahteva posebnih spretnosti, le nekaj idej in drobnih namigov, več pozornosti bo treba nameniti žaru. Hrano je primerno naložiti na žar po dobre pol ure, ko se temperatura normalizira in ne niha več ekstremno. V tem času očistimo površino, na kateri bomo pekli, in jo premažemo z maščobo. Držimo se pravila »manj je več«, sploh če pečemo na ploščah. Pri pečenju na rešetkah temperaturo preverimo z roko; če jo nad žerjavico lahko držimo vsaj dve sekundi, je temperatura pravšnja. Kosov mesa ne obračamo prepogosto.

MARINADA ZA MESO

Meso za žar bo okusnejše, če ga boste predhodno marinirali. Uporabite lahko osnovne sestavine, olje, sok limone, zelišča in začimbe, ki dajo aromo in okus. Meso je dobro marinirati že kak dan prej; drugače je z zelenjavo, ki jo zmariniramo na hitro, sicer spusti preveč vode. Za peko lahko uporabimo vso zelenjavo iz vrta (bučke, jajčevce, čebulo, papriko, česen, kumare …). Tako zelenjavo kot meso lahko med pečenjem večkrat premažemo ali polijemo z marinado, ki smo jo pripravili oziroma se je zadržala na dnu posode.

ČEVAPČIČI

Riba mora biti sveža in čvrsta. Ne uporabljajte zamrznjenih. Te na žaru rade razpadejo. Največja napaka je, da ribo prepečemo in s tem izsušimo. To je greh!

Danes imamo na voljo široko ponudbo čevapčičev: špikani, piščančji, sirovi, iz mešanega mesa, goveji … Kateri so najboljši, presodite sami. Če boste pripravljali maso, pa z začimbami bolj skoparite. Čevapčiči naj bi vsebovali le sol, poper in česen. Med pečenjem jih nekateri zalivajo s pivom, vendar previdno, saj vsebuje sladilo, ki na žaru karamelizira in se lahko ob previsoki temperaturi zažge, čevapčiči pa dobijo neprijeten okus.

RIBE

Za pripravo rib je zaželena močna vročina, oddaljenost od ognja pa naj bo vsaj 9–13 centimetrov. Riba se ne bo prijemala, če jo dobro popivnamo in osušimo, mrežo pa dobro namažemo z maščobo. Uro prej jo je dobro nasoliti, lahko pa pripravimo marinado iz olja, limoninega soka, timijana in rožmarina.

Estrada

tara zupancic
Nove priložnosti

Tara Zupančič krenila na povsem drugačno poslovno pot

dinastija
Dinastična Linda Evans

Telenovele, Linda Evans in Dinastija: Vzpon glamurja in dramatičnih zgodb na televiziji

Tanja je med zdravljenjem nadaljevala z nastopi
Vedno nasmejana in pozitivna

Tanja Žagar je Mikija prepričala, da je glasba zanjo zdravilna

milena zupancic
Jok ni rešitev

Milena Zupančič se raje spominja lepih trenutkov

aleksandra balmazovic
Nazaj v šolo

Aleksandro Balmazović so sošolci zamenjali za profesorico

admir baltic 1
Predan svojemu delu

Admir Baltić si tega nikoli ni mislil, a človek obrača, življenje obrne

Zanimivosti

jajca na pultu
Vsestransko živilo

Nasveti, ki vam pridejo prav pri uporabi in pripravi jajc

janin vrt1 shutterstock
Vrtnina za vsak vrt

Kako do lepega česna

umazana tipkovnica
Leglo umazanije

Bakterij na tipkovnici je več kot na javnem stranišču

Bryan Jonhson
Nesmrtnost: nova resničnost

Nima 27, ampak 47 let: Prvi človek, ki je uspešno pomladil svoje telo

hot dog, pivo, inter miami
Pred Messijevim stadionom

(Video) Je to najdražji hot dog na svetu?

ogledalo
Dober začetek dneva

Zdrave jutranje navade bodo življenje spremenile na bolje