Nasveti: meso pred pečenjem pustimo na sobni temperaturi dobro uro. Nikoli ne pečemo hladnega mesa. Ko pečemo na žaru, si je treba vzeti čas. Pečemo na zmerni temperaturi in počasi, da ostane meso sočno in okusno. Velika napaka je stalno obračanje mesa. Meso pustimo, da se zapeče na eni strani približno 60 odstotkov, nato ga obrnemo in na drugi pečemo za preostalih 40 odstotkov.
Priprava mesa od nas ne zahteva posebnih spretnosti, le nekaj idej in drobnih namigov, več pozornosti bo treba nameniti žaru. Hrano je primerno naložiti na žar po dobre pol ure, ko se temperatura normalizira in ne niha več ekstremno. V tem času očistimo površino, na kateri bomo pekli, in jo premažemo z maščobo. Držimo se pravila »manj je več«, sploh če pečemo na ploščah. Pri pečenju na rešetkah temperaturo preverimo z roko; če jo nad žerjavico lahko držimo vsaj dve sekundi, je temperatura pravšnja. Kosov mesa ne obračamo prepogosto.
MARINADA ZA MESO
Meso za žar bo okusnejše, če ga boste predhodno marinirali. Uporabite lahko osnovne sestavine, olje, sok limone, zelišča in začimbe, ki dajo aromo in okus. Meso je dobro marinirati že kak dan prej; drugače je z zelenjavo, ki jo zmariniramo na hitro, sicer spusti preveč vode. Za peko lahko uporabimo vso zelenjavo iz vrta (bučke, jajčevce, čebulo, papriko, česen, kumare …). Tako zelenjavo kot meso lahko med pečenjem večkrat premažemo ali polijemo z marinado, ki smo jo pripravili oziroma se je zadržala na dnu posode.
ČEVAPČIČI
Riba mora biti sveža in čvrsta. Ne uporabljajte zamrznjenih. Te na žaru rade razpadejo. Največja napaka je, da ribo prepečemo in s tem izsušimo. To je greh!
Danes imamo na voljo široko ponudbo čevapčičev: špikani, piščančji, sirovi, iz mešanega mesa, goveji … Kateri so najboljši, presodite sami. Če boste pripravljali maso, pa z začimbami bolj skoparite. Čevapčiči naj bi vsebovali le sol, poper in česen. Med pečenjem jih nekateri zalivajo s pivom, vendar previdno, saj vsebuje sladilo, ki na žaru karamelizira in se lahko ob previsoki temperaturi zažge, čevapčiči pa dobijo neprijeten okus.
RIBE
Za pripravo rib je zaželena močna vročina, oddaljenost od ognja pa naj bo vsaj 9–13 centimetrov. Riba se ne bo prijemala, če jo dobro popivnamo in osušimo, mrežo pa dobro namažemo z maščobo. Uro prej jo je dobro nasoliti, lahko pa pripravimo marinado iz olja, limoninega soka, timijana in rožmarina.