Estrada

Žan Serčič je danes popolnoma drug človek

Alesh Maatko
22. 1. 2016, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Žan Serčič prihaja iz mlade generacije glasbenikov, ki bodo v prihodnjih letih zagotovo krojili slovensko glasbeno pop sceno. Po odlični predstavitvi v finalni oddaji druge sezone šova Slovenija ima talent se je takrat 15-letnik še bolj predal glasbenemu ustvarjanju.

Arhiv Svet24
Žan je najbolj vesel, da mu je s številnimi nastopi uspelo premagati enega najhujših sovražnikov – tremo.

V štirih letih je Žan Serčič predstavil avtorske pesmi Zate, To poletje, zadnji singel Sateliti ter nekaj odličnih priredb, od katerih prav posebej izstopa uspešnica zadnjih dveh let, Silvestrski poljub, ki jo je glasbenik posnel s pevko Evo Boto. Pred novo skladbo Čakam in ustanovitvijo spremljevalne skupine Žan kljub radijskim uspešnicam ni bil pripravljen na izdajo albuma, saj se je, kot pravi, še iskal v glasbi. Vendar zdaj, ko je našel svoj zvok in prave ljudi okoli sebe, se lahko morda zgodi tudi album.

27. februarja nastop na Emi; Žan Serčič se bo v okviru festivala Dnevi slovenske zabavne glasbe predstavil na slovenskem izboru za pesem Evrovizije 2016.

PREMAGAL SOVRAŽNIKA

Ko se ozre nazaj na svoj prvi nastop v oddaji Slovenija ima talent, vse do debitantskega nastopa na Melodijah morja in sonca s skladbo Ljubezen na prvi pogled, o svojih izkušnjah pove, da je danes popolnoma drug človek. Najbolj je vesel, da mu je s številnimi nastopi uspelo premagati enega najhujših sovražnikov – tremo, za katero pravi, da je bila zelo trdovratna.

NOV MEJNIK

S skladbo Čakam glasbenik napoveduje nov mejnik v glasbeni karieri, saj je bila pesem v celoti posneta v studiu z Žanovo novoustanovljeno spremljevalno skupino, ki so jo fantje sestavili septembra lani in nad katero je glasbenik zelo navdušen, saj se vsi odlično razumejo. Le po nekaj skupnih vajah so postali prijatelji in zelo hitro so začeli z improvizacijo Žanovih pesmi. »Z idejami smo se zelo ujeli, zato sem dobil navdih za Čakam – pesem z veselo melodijo, pa vendar globokim tekstom, ki si ga vsak lahko interpretira po svoje,« je povedal Žan in naznanil: »Od zdaj naprej me boste na velikih odrih vsekakor videvali le še z bendom, to je bila že od nekdaj moja največja želja!«

Entuziazem in upanje sta prikazana v pozitivnih melodijah pesmi, sporočilo pa je ovito v besedilo, polno metafor. Največji del ritma v pesmi so kitare, ki pesem vlečejo naprej ter na neki način spominjajo na bitje urinega kazalca, ki ponazarja čakanje. Pesem je bila posneta v studiih Art Music Records in Pero & Sound, saj je Žan iskal specifičen zvok, za katerega se je moral napotiti v kar dva studia. Kot že velikokrat poprej je tudi tokrat za novo pesem Čakam Žan odigral električno in akustično kitaro ter odpel vse vokale. Znova se je izkazal tudi kot avtor, saj je besedilo pesmi in aranžma napisal sam. Pri nadaljnjem nastajanju nove uspešnice so mu pomagali Goran Sarjaš na bas kitari, Boris Šemen na klavirju ter Samo Sreš na bobnih.

Osebni album
S skladbo Čakam glasbenik napoveduje nov mejnik v glasbeni karieri.

ZANIMIVO KOMPONIRANJE

O tem, kako ustvarja besedilo in glasba, pa je mladi avtor povedal, da ideje nastanejo kar same, po kakem dramatičnem dogodku, ki se mu je zgodil v preteklosti. »Moje komponiranje je zelo zanimivo, saj po navadi nastajata melodija in glasba istočasno. Najprej delček besedila, nato pa melodija, potem tuhtam, kako povezati in prenesti sporočilo iz samega pomena besedila v melodijo. Hkrati poskušam odkriti neko novo dimenzijo slovenskega pesnjenja ter postavitve melodij, ki bi doprinesle k razvoju slovenske pop glasbe, ki je, na žalost moram tako reči, v zadnjih nekaj letih popolnoma izgubila svojo mesto na slovenski glasbeni sceni.«
In kaj ga tako močno motivira v glasbi, saj se je zelo mlad podal v glasbeni svet? Ustvarjanje glasbe in poučevanje kitare. »V glasbi me naprej žene odziv ljudi, ki me podpirajo in mi stojijo ob strani pri mojih avtorskih projektih. Prav tako ni boljšega občutka kot pohvala neznanih ljudi, ki jim je iskreno všeč moja glasba, saj nas na neki način povezuje, kar je tudi čar glasbe na splošno. Naprej me vlečeta tudi pričakovanje in nevednost, kaj bo nastalo, ko bom zlil svoja čustva na prazen list ter se za ves dan zaprl v studio z mojim bendom. To me dela najbolj produktivnega, konec koncev pa mi glasba na splošno pomeni največ, zato si ne znam predstavljati življenja brez nje.«

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste