Estrada

Predin: "Bil mi je prijatelj, mentor, učitelj in starejši brat."

STA/M.J.
18. 8. 2015, 11.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Smrt Arsena Dedića odmeva po vsej nekdanji Jugoslaviji, saj je bil eden najbolj priljubljenih glasbenikov v tem prostoru. Producent Siniša Škarica je dejal, da je bil človek številnih talentov, z neizmerno delavno energijo. Dedićevemu spominu sta se poklonila hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović in premier Zoran Milanović.

Dedićeva smrt je velika izguba za hrvaško kulturo nasploh, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal Škarica. Dedića se je po njegovih besedah pogosto omenjalo kot Krležo hrvaške pop glasbe: "Bil je veliki erudit, človek enciklopedičnega znanja."

Spomnil je, da si je Faust Vrančić pred 400 leti zamislil homo volansa, človeka, ki je skušal poleteti. Dedić je bil po mnenju Škarice njegov potomec: "Definitivno renesančni človek, s številnimi talenti in neizmerno delavno energijo.(...) Dedić je bil homo volans, ki je letel na svojih talentih."

Spomnil je, da je sicer ustvarjal pop glasbo in našel svoje mesto v njej, a je vselej govoril, da ni gladiator, ki bi nastopal v arenah. Raje je imel intimnejše koncerte, na katerih je stopil v stik z občinstvom. Vselej je bil in bo ostal v spominu mnogih kot pesnik splošne prakse, je sklenil Škarica.

Hrvaški literat Miroslav Mićanović je za Hino spomnil, da je Dedić avtor, ki se je zapisal v spomin številnim generacijam. Mnoge je v odločilnih trenutkih nagovarjal z besedili o nežnih letih, strasti, pustolovščinah, ljubezni in drugačnem občutenju sveta. Mićanović ga je označil za velikega avtorja, ki je bil "vselej proti, vselej zunaj kroga". Spomnil je, da je Dedić zaslužen za to, da so dela številnih velikih avtorjev zaživela v skladbah in sklenil, da je bil in ostaja "pesnik neponovljive večnosti".

Predsednica Grabar Kitarovićeva je v zapisu na svojem Facebooku izrazila globoko sožalje ob Dedićevem slovesu in dodala: "Njegove note in njegov opus so zavedno vtkani v našo zgodovino, kulturo in družbo. Večna mu hvala!"

Hrvaški premier Milanović pa je sporočil, da je užaloščen ob smrti Dedića, ki je s svojim kantavtorstvom na najlepši možen način zaznamoval pol stoletja hrvaške glasbe. Njegovi družini je izrazil globoko sožalje.

Arhiv Svet24

Dedićeva smrt je odmevala tudi v slovenskih medijih, ki so objavili glasbenikove biografije in se mu poklonili s spominskimi zapisi. Dedić je sodeloval z Andrejem Šifrerjem in Zoranom Predinom, mnogim pa se je v spomin vtisnil z interpretacijo skladbe Jureta Robežnika Pegasto dekle.

Predin je po poročanju portala SC Radar dejal, da smo izgubili velikega človeka. Dodal je, da je bil Dedić ena najpomembnejših oseb v njegovemu življenju - prijatelj, mentor, učitelj in starejši brat. "Ko odide tako velika oseba, za njo vedno ostane praznina in ne vemo, kako naprej. Odšel je velikan in zato je ta praznina tako velika," je povedal Predin in izrazil sožalje Dedićevi ženi Gabi ter sinu Matiji, s katerim je tudi sodeloval.

Pod vesti o Dedićevi smrti v slovenskim medijih so številni bralci izrazili sožalje Dedićevi družini, mnogi objavljajo tudi povezave na videe skladb, ki so se jim najbolj vtisnile v spomin.

Iz zapisov v srbskih medijih je po poročanju Hine moč razbrati krovno misel, da je z Dedićevo smrtjo glasbena scena ostala brez enega najbolj priljubljenih glasbenikov in izvajalcev na območju nekdanje Jugoslavije.

Dedić je umrl v ponedeljek pozno popoldne v Zagrebu, star 77 let. Konec julija so ga zaradi sepse sprejeli na intenzivno nego v zagrebški klinični center, stanje pa se mu je nato drastično poslabšalo. Po neuradnih podatkih, na katere se je sklicevala Hina, je umrl zaradi odpovedi več organov, ki naj bi bila posledica sepse in gangrene črevesja.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste