Estrada

Oh, ti odnosi

am
22. 10. 2014, 21.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Avsenikovi fantje priznavajo, »da je z ženskami sam hudič, a kakorkoli že obrnemo, brez njih moški bil bi nič«.

Grega Wernig/KMA

»Vas polika, kot se šika, ta vš poskočen Jur!« zaključuje Zrnec v najnovejši skladbi z Ansamblom Saša Avsenika, ki nosi naslov po znani slovenski ljudski izštevanki Cuzi muzi popek špric. Skladba se od četrtka pridno vrti na radijskih postajah, tudi na Radiu Veseljak.

Naj za začetek najprej osvežimo zgodbo. Jurij Zrnec in mladi Avseniki so imeli prvi skupni nastop marca, ko so občinstvu na koncertu T' douga noč predstavili lik Zrnčevga Jurija. Po skupnem debiju, ki je opeval tajkunčke, se ekipa v aktualnem singlu dotika večne, neizčrpne teme o odnosih med moškimi in ženskami. V skladbi, katere melodija je plod avstrijskega prijatelja Saševega ansambla E. Aschenwalda (vodja avstrijske skupine Die Mayerhofner), fantje priznavajo, »da je z ženskami sam hudič, a kakor koli že obrnemo, brez njih moški bil bi nič«. Besedilo za polko je prispeval mojster besede, glasbe in igranja Jurij Zrnec, priredba pa je nastala v Studiu Grabnar, kjer je omenjena zasedba producirala zadnje avdioizdelke. Pri skladbi sta kot studijska glasbenika sodelovala tudi Boštjan Grabnar in Jure Rozman.

Lahko bi rekli: ekipa, kot se šika! Kot lahko tako vidimo in poslušamo, nam letošnja topla jesen prinaša nov skupni projekt Jurija Zrneca in Ansambla Saša Avsenika, ki se bo nadaljeval tudi v naslednje leto, pa čeprav je bilo med poletjem v slovenskih medijih že veliko pisanja o klavrnem zaključku sodelovanja. Ekipa namreč že snuje scenarij za T' dougo noč 2015. Mmnogi v vsej zgodbi najdejo kar nekaj podobnosti med Jurijem Zrnecem in legendarnim Francem Koširjem. Nekateri so vlogo Jurija Zrneca v Ansamblu Saša Avsenika takoj začeli povezovati z vlogo pokojnega Franca Koširja, ki je med koncerti Ansambla bratov Avsenik tudi kakšno »zabelil«, na glavi spretno vrtel svoj klobuk in bil sploh zabaven patron. Njegov raskavi glas je nepozaben.

No, priznajmo, malo je za to povezovanje s Koširjem kriv tudi Jurij sam, ker je od fantov takoj »zahteval«, da mu prinesejo narodno nošo: irharice, belo srajco in klobuk, opremo, ki jo je na koncertih nosil tudi Franc Košir. Toda Jurij pravi, da so se Francu Koširju želeli le pokloniti, ne pa ga posnemati. Naj tako tudi ostane. Jurij Zrnec je le Jurij Zrnec in mu ni treba posnemati prav nikogar. V skladbi Cuzi muzi popek špric pa se še posebej lahko izrazi popolnoma po svoje. Sašo Avsenik je ob izidu nove skladbe obiskal najbolj slovenski radio, Radio Veseljak, in izrazil zadovoljstvo ob uspešnem sodelovanju z Jurijem, ki se nikakor še ni zaključilo, ljubiteljem Avsenikove glasbe pa izdal tudi, kako se drži dedek Slavko Avsenik. »Drži se super! Gledam ga, kako je motiviran, kako lepe melodije ustvarja za nas, vsak dan nam napiše kakšno novo skladbo, in zdi se, da ga prav nenehen stik z glasbo in delo drži pri močeh,« je zaključil Sašo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste