Estrada

MareziJazz, največji festival big bandov v Srednji Evropi

U.K.
1. 7. 2014, 10.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Pod okriljem Marežganskega mladinskega društva se vsako leto z dvema jazz obarvanima večeroma obeleži novo obletnico brezplačnega festivala MareziJazz, največjega tovrstnega festivala pri nas in daleč čez meje.

Arhiv organizatorja

Njegova posebnost se kaže v dejstvu, da so taka srečanja big bandov zelo redka, skupaj z odličnim ambientom ter izvrstnimi slovenskimi in tujimi glasbenimi skupinami pa vsako leto pričara nepozabno doživetje. Festival big bandov, ki ga bo že 4. leto zapored popestril še jazz seminar Zgrabi zvok, v Marezige nad Koprom tako vsako leto privabi številne glasbene sladokusce. Koncertna večera pa si željni jazz glasbe lahko ogledajo tudi preko neposrednega prenosa na spletu.

Vsako leto večji, vsako leto več glasbe
Od prvotnih želja, da bi festival postal tradicionalni poletni dogodek na obali ter s predstavitvijo big bandovske glasbe in kulture pripomogel k večji poslušanosti tovrstnih melodij pri nas, je MareziJazz zacvetel kot izredno priljubljen festival, zaradi česar želi svoj repertoar vsako leto na festivalu predstaviti vedno več glasbenih skupin.
Marezige so tako s svojo 100-letno neprekinjeno glasbeno zgodovino prevzele tudi vlogo gostitelja festivala big bandovske glasbe, katerega pomen je hitro prerasel prvotne želje.
Prague Conservatory Jazz Orchestra (Češka) pod vodstvom priznanega Milana Svobode
Vsako leto namreč za festival predstavlja novo prelomnico, z rekordnim številom obiskovalcev, podpornikov preko spleta in nastopajočih. V dveh dneh se tako na MareziJazz odru predstavi več kot 15 glasbenih skupin oz. 300 glasbenikov.

Arhiv organizatorja


Pomen in vpliv festivala sta močno prerasla prvotne želje
Dvodnevni dogodek je tudi odlična priložnost za medsebojno druženje in izmenjavo izkušenj glasbenikov, za katere ima prireditev poseben pomen in uživa visok ugled v strokovni javnosti orkestralnega jazza.
Zaradi čedalje večje težnje nastopajočih po še tesnejšem sodelovanju se je 5. julija 2008 na pobudo organizatorja festivala, Marežganskega mladinskega društva, ustanovila tudi ZVEZA BIG BANDOV SLOVENIJE, ki združuje čedalje več slovenskih plesnih orkestrov.
V sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in Zvezo big bandov Slovenije se bo v okviru Marezijazza že 4. leto izvajal jazz seminar ZGRABI ZVOK, kjer poučujejo mednarodno priznani slovenski glasbeniki. Seminar predstavlja možnost pridobitve novih znanj za vse nastopajoče in druge glasbenike, ki se zanimajo za tovrstno umetnost.

V Marezigah je vsega v izobilju
Marezijazz je tako v svoji kratki zgodovini naletel na pozitivne odzive tako s strani glasbenikov kot tudi jazz navdušencev v širši slovenski okolici in zamejstvu, med katerimi so tudi poznana imena slovenskega in evropskega jazza.
"Srečanje big bandov v Marezigah je enkraten dogodek za nas glasbenike. Nastopam sicer z različnimi zasedbami, vendar je največji užitek biti na odru ob spremljavi big bandov. Seveda pa k temu svoje prispeva tudi občinstvo, ki se spozna na zadevo in zna ceniti odlično bigbandovsko glasbo. In v Marezigah je vsega v obilju: odličnih posameznikov, big bandov in publike, ki te ponese. Vsekakor upam, da se bo ta tradicija nadaljevala tudi letos in v prihodnjih letih."
Uroš Perić, priznan slovenski glasbenik
»Nad vsebino in energijo festivala smo navdušeni in v veselje bi nam bilo se vrniti še kdaj.«
Milan Svoboda, priznani skladatelj, jazz pijanist in dirigent Jazz Orchestra Praškega konzervatorija
"Gre za fantastičen festival. Zelo smo bili presenečeni, ker je tukaj toliko big bandov."
Ludovic Murat, Višji nacionalni konservatorij v St. Etiennu, Francija

Arhiv organizatorja


Vtisi organizatorja
Igor Bržan, predsednik organizacijskega odbora festivala MareziJazz, je nad vsebinsko rastjo festivala in njegove priljubljenosti navdušen:
»Več kot 300 nastopajočih glasbenikov, navdušeni obrazi tisočih obiskovalcev, bučni aplavzi in konstantno polno prizorišče so dokaz, da smo pred desetimi leti naredili pravi korak in oblikovali prireditev, ki ji daleč naokoli ni para.«
Zadovoljstva nad razvojem festivala ne skriva niti Jure Drobnjak, predsednik Zveze big bandov Slovenije:
"Marezijazz je za slovenski orkestralni jazz izrednega pomena, saj je kot edini tovrstni festival točka, kjer se srečujejo glasbeniki iz vse Slovenije in drugod."

Arhiv organizatorja

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste