Zimski športi

Potrebujeta pomoč, meni pa je to izziv

Jurij Završnik
9. 1. 2014, 14.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Najboljša smučarka pretekle sezone Tina Maze je manj kot mesec dni pred začetkom zimskih olimpijskih iger v Sočiju zamenjala trenerja v ekipi aMaze.

Reuters

Ekipi se je pridružil 49-letni švicarski trener Mauro Pini. Devetinštiridesetletni Švicar, ki je v preteklosti sodeloval tudi z rojakinjo Laro Gut, bo slovensko športnico leta vodil do konca sezone. Pini naj bi Mazejevi, ki je na olimpijskih igrah v Vancouvru pred štirimi leti osvojila dve srebrni medalji v veleslalomu in superveleslalomu, pomagal priti do olimpijskega zlata naslednji mesec v Sočiju. »Enostavno sem prejel prošnjo, ki je ni bilo mogoče zavrniti. Z velikim zanimanjem sem sprejel izziv in veselim se nove pustolovščine,« je o novem sodelovanju dejal Pini za švicarski radio RSI in poudaril: »Treba bo graditi na samozaupanju in Tini pomagati spet najti mirnost in jasnost. Dejstvo je, da zagotovo ni pozabila smučati.« Tridesetletna slovenska smučarka je prekinila sodelovanje z italijanskim trenerjem Walterjem Ronconijem, ki bo delo nadaljeval v italijanski ženski reprezentanci.

Začelo se je po Lienzu

Mauro Pini se je razgovoril za švicarsko državno televizijo RSI s sedežem v Luganu, ki oddaja v italijanskem jeziku. Novico o tem, da je Pini nov trener Mazejeve, pa so prvi objavili na spletni strani te televizije oziroma jo je na twitterju sporočila njihova novinarka Ellade Ossola (okoli 11.30). Potem so Pinija seveda poklicali na telefon in ob 12.50 dobili tudi njegovo uradno izjavo. »To je priložnost, ki se mi je ponudila tik pred novim letom. Gre za ponudbo, ki je resnično nisem pričakoval. Začutil sem motivacijo za delo z eno največjih šampionk zadnjih let. Po tistem, kar se je dogajalo s švicarsko zvezo, nisem izključeval ničesar, a o tej zadevi nisem več razmišljal. Nato pa se je zgodilo presenečenje v podobi ponudbe, ki me je takoj zelo zanimala. Gre za precej nenavadno zadevo, ki je posebej v smučarskem svetu redkost. Le redko se take priložnosti ponujajo sredi tekmovalne sezone, posebej kadar gre za najboljše v tem športu. Zelo sem radoveden, kako bo videti ta izziv. Čeprav mi je šlo res dobro, ko sem treniral le Laro Gut, nisem imel v mislih vrnitve k takšnemu načinu dela. Zelo dobro poznam tako Tino Maze kot Andreo Massija. Z njima imam odkrit odnos in prisluhnil sem potrebam, ki jih imata v tem trenutku. Potrebujeta pomoč v sezoni, ki je bila doslej slaba. Res je še prezgodaj za napoved natančnih ciljev, zagotovo pa je prvi cilj ponovno najti zaupanje in mirnost tekmovalke. V športu ni nikoli nič gotovega, bomo pa zagotovo naredili vse, kar je v naši moči, da bi se stvari obrnile navzgor. Hvala mojim dosedanjim delodajalcem, švicarski televiziji, da mi je omogočila delo s Tino in da se bom, če bo obojestranska volja, po dveh mesecih vrnil,« je za švicarski televizijski portal povedal Pini.

Velik ugled

Novica o novem Tininem trenerju se je kot blisk razširila po svetovnem spletu in so jo povzeli vsi spletni portali, ki so kakorkoli povezani z alpskim smučanjem. Seveda je bilo tudi precej komentarjev, namenjenih odločitvi trenerja iz švicarskega kantona Ticino (od koder je doma tudi Lara Gut), skoraj vsi, ki so se oglasili, pa so mnenja, da gre za uglednega in dobrega strokovnjaka, ki je končno spet dobil priložnost, da pokaže, kaj zna.

Pini je mednarodno trenersko pot začel kot trener alpske reprezentance Nove Zelandije, potem pa je kmalu postal osebni trener Španke Marie Riende-Contreras, ki jo je pripeljal do šestih zmag v veleslalomih za svetovni pokal. Kmalu zatem se je vrnil domov v Švico in za sezono 2008/09 postal osebni trener Lare Gut, s katero je v tej sezoni dosegel Larino prvo zmago v svetovnem pokalu in še dve srebrni kolajni na svetovnem prvenstvu. Po Larini poškodbi je prestopil v moški del švicarske reprezentance za hitre discipline. Potem ko sta glavni švicarski smučarski zvezdi Didier Cuche in Didier Defago izgubila edino osebo, ki sta ji zaupala - Francoza Patricea Morisoda -, je na njegovo mesto stopil Pini in dosegel odlične rezultate (Silvain Zurbriggen je v sezoni 2009/10 dosegel celo najboljše rezultate v karieri). Zato je bilo veliko presenečenje, ko je Mauro Pini naslednje leto prevzel vodenje celotne švicarske ženske reprezentance. No, Pinijevo sodelovanje s švicarsko žensko ekipo se je končalo po koncu sezone 2011/12. Nekateri švicarski mediji so takrat navajali, da so ga iz ekipe spodila dekleta, čeprav je bil uradni razlog konca sodelovanja med Pinijem in švicarsko zvezo - prekinitev pogodbe na željo Pinija (pravi razlog naj bi bil, ker je odpustil trenerja za hitre discipline Stefana Abplanalpa, dekleta pa so temu nasprotovala). Pini je takrat svoj odstop komentiral: »S to ekipo sem imel še velike načrte in pred nami so bili pomembni cilji. Zaradi okoliščin, v katerih sem se znašel, pa se  nisem več videl kot vodja ekipe, v kateri sem delal do zdaj. Zahvaljujem se za dobro sodelovanje in ekipi želim vse dobro.« Mnogi so takrat menili, da je bil proti Piniju takrat tudi Urs Lehmann, šef švicarskega alpskega smučanja. Danes 49-letni trener je potem sodeloval tako z mlado italijansko kot z mlado švicarsko reprezentanco, predvsem pa se je zadnji dve leti uveljavil kot komentator na švicarski televiziji.

Pozitivno

Kot kaže, so v ekipo aMaze dobili res odličnega strokovnjaka, s čimer bodo, kot so zapisali v nekem nemškem mediju - pri tekmicah povzročili nekaj slabe volje. Glede na Tinino razpoloženje pa je popolnoma jasno, da je v ekipi zavel nov veter. Pini je seveda včeraj že prispel v Altenmarkt/Zauchensee in popoldan sedel tako z Mazejevo kot z Massijem. Dogovorili so se glede dela v ekipi in podpisali pogodbo do konca sezone. »Verjamem, da je prava rešitev,« je včeraj dejal Massi o Mauru Piniju, ki sicer ni hotel govoriti več, saj so iz tabora Tine Maze obljubili, da bodo poslali sporočilo za javnost. Massi je še povedal, da so seveda prekinili sodelovanje z Walterjem Ronconijem in da se bodo v naslednjih dneh intenzivno posvetili delu - to je vadbi in spoznavanju med Tino in Maurom. Slednja se sicer že poznata, seveda pa je nekaj drugega, če se srečuješ v hotelskih lobijih ali pa na progi. Zdi se, da je Pini ravno pravi tip trenerja, ki ga je rabila Tina, torej precej avtoritativen, zelo dober strokovnjak z velikim ugledom in tudi dober psiholog. Navajanje drug na drugega bo sicer zagotovo trajalo nekaj časa, vendar je za Tino v tem trenutku najpomembneje, da je Pini človek, ki mu zaupa predvsem po strokovni plati. In Massi si bo lahko vsaj malce oddahnil. Kot kaže, mu je spet uspelo najti pravo rešitev.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste