Ostali športi

Andreja Bešter – Cobra v ringu tudi na 22. pokalu Kranja

J.P.
2. 10. 2014, 17.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na tribunah športne dvorane na Planini se je vnovič zbralo staro in mlado. Kranjčanom je boks najbrž že prišel v kri, kajti potekal je že 22. pokal Kranja, posvečen spominu na Janeza Galeta, starosto slovenskega boksa, in Erduana Braimija, leta 2008 tragično preminulega člana Boksarskega kluba Kranj in osvajalca medalj z evropskih in svetovnih pokalov.

Nuša Kunstelj

Pokal Kranja je mednarodno boksarsko tekmovanje, na katerem Duško Čavić – Dule, trener Boksarskega kluba Kranj, letno zbere tako domačo kot tujo boksarsko smetano. Mlade upe in prekaljene borce, ki se pomerijo na kranjskih tleh. Tokrat so barve svojih klubov zastopali slovenski, bošnjaški in avstrijski borci. Marsikdo pa bi si želel številčnejšo udeležbo slovenskih boksarjev, poleg kranjskih borcev sta namreč Slovenijo zastopala le še dva borca, Jan Sekol iz Boksarskega kluba Slovenska Bistrica in Adrijan Pregelj iz Železničarskega boksarskega kluba Maribor.

Boksarski spektakel v spomin Janezu Galetu in Erduanu Braimiju

Jože Centa, ki je tudi na tokratnem tekmovanju deloval kot tehnični delegat, je o tem povedal: »V Sloveniji je veliko boksarjev, ki bi lahko nastopili, mi pa bi lahko gledalcem ponudili bolj izpopolnjen program.« Čavić pa je dodal: »Čudi me to, da vsi pravijo, da imajo dobre boksarje, ampak ko jih povabim, nihče ne pride.« Žal to ni edini oteževalni dejavnik organiziranja tovrstnega tekmovanja. Kot je povedal Čavić, je izvedba vsako leto težja: »Če ne bi bili ravno v času pred volitvami, če ne bi bilo župana Mohorja Bogataja, tega sploh ne bi mogli izpeljati. Sponzorjev praktično ni.« Na tem mestu velja opozoriti na dejstvo, da je treba tuje tekmovalce primerno nastaniti, v tem primeru to pomeni nekaj nočitev v hotelu in hrano. K sreči dober glas seže v deveto vas, zato Kranjčani pravijo, da se lahko podobnega gostoljubja nato nadejajo, ko gostujejo v državah tekmovalcev, ki jih pripeljejo k nam.

Na 22. pokalu Kranja se je tako v nedeljo pomerilo osem boksarskih parov. Pokal je odprl Mohor Bogataj, eden od kandidatov za župana Mestne občine Kranj. V svojem uvodnem nagovoru se je zahvalil Boksarskemu klubu Kranj in v imenu občine prepoznal zasluge, ki gredo Dušku Čaviću.

Prvi dve borbi sta bili v pionirski kategoriji. Kot prva sta svoje znanje prikazala domačin Aleksander Krek in tekmovalec iz Bosne in Hercegovine Abdurahman Šišić. Aleksander se je dobro izmikal brezglavim navalom nasprotnika, prikazal je lepo gibanje na nogah in več atraktivnih kombinacij udarcev. Eden slednjih je nasprotnika zadel v predel žličke, Abdurahman je ostal brez sape in borbe je bilo konec v prvi rundi.

Nuša Kunstelj
Drugače se je razpletla naslednja med Kazimijem Ametom Chavezom, prav tako domačinom, in Sadikom Gašijem iz Železničarskega boksarskega kluba Maribor. Chavez je borbo začel z nizom kombinacij, katerim pa se je mladi Mariborčan spretno izmikal, Kranjčanu vračal overarme in eskiviral. Vseeno pa Chavez ni omagal, ampak je nadaljeval kombinacije udarcev v telo in glavo in na koncu po točkah zmagal. Najmlajšim, po prikazanem sodeč, primanjkljaja tehničnega znanja ne gre očitati. »Vidi se, da se v Kranju posvečajo mladim in da prave konkurence nimajo,« je dejal Centa.
Nuša Kunstelj
V mladinski konkurenci sta se pomerila Jan Sekol iz Boksarskega kluba Slovenska Bistrica in Emanulah Osmančević iz BiH. Skupaj sta uspela prikazati eno najbolj razgibanih borb turnirja, od tipanja z direkti do silovitih udarcev na vrveh, ki so povzročili kar nekaj sodniških štetij in odletelih čelad. Na koncu so sodniki zmago prisodili tujemu borcu.

Med kadeti sta v ring stopila domačin Alen Selimović in Toni Benewitz iz Avstrije. Slednji je skušal Kranjčana načeti s kombinacijo direktov, a mu ta z udarci v telo ni ostal dolžan. Borba se je v njegovo korist najbolj očitno prevesila v tretji rundi, ko se je po dvorani začela razlegati bučna podpora domačega občinstva, Toni pa pravega odgovora na takšen pritisk ni imel.  Ob koncu borbe je pred očmi gledalcev svoje nestrinjanje z rezultatom izrazil avstrijski trener. Kot je pozneje pojasnil Duško Čavić, je bil možakar v dogajanje preveč čustveno vpleten, da bi priznal transparentnost sojenja – tekmovalcu namreč ni bil le trener, ampak tudi oče.

Nuša Kunstelj
Sledila je skoraj eksotika, borba dveh deklet, domačinke Hristine Nedović in Samre Merdanović iz BiH. Slednja je sicer poskušala z nizi širokih udarcev, a je pri Kranjčanki zaradi njene izrazito superiorne tehnične podkovanosti naletela na premočen odpor, borba je bila predana že v prvi rundi, zmaga pa je pripadla Hristini.
Nuša Kunstelj
Duško Čavić je pripomnil, da ima s svojimi dekleti težave – ker so boljše od drugih. Podobnega mnenja je bil Centa: »Ženski boks je v Kranju za dva razreda boljši kot drugod po Sloveniji.«
Nuša Kunstelj
Ostali sta le še dve članski borbi. Prva sta v ring stopila Adrijan Pregelj iz Železničarskega boksarskega kluba Maribor in Hamid Mashal iz Avstije. Slednji je, čeprav večinoma s kontraudarci, že v prvi rundi prevzel pobudo. Kombinacije dolgih udarcev so naredile svoje, Adrijan je bil v tretji rundi že krepko upehan, Hamid pa mu ni pustil do sape. Medalja je tako šla k našim severnim sosedom.
Nuša Kunstelj
Večer sta okronala Antonio Jurić iz Avstrije in domači ljubljenec Denis Sedlarević, ki je vnovič prikazal gibanje, kot ga borcu nad 91 kilogramov ne bi pripisali.
Avstrijcu je zadajal kontraudarce, eskiviral, se odlično znašel na vrveh in obstal na nogah tudi, ko ga je zadel kateri od nasprotnikovih silovitih krošejev.
Sodnik je Avstrijcu štel tako v prvi kot drugi rundi, v tretji pa se ga je usmilila brisača iz njegovega kota. Tako se je še enkrat zgodilo, da so Kranjčani slavili v prav vseh borbah.
Nuša Kunstelj
Za konec pa še beseda o presenečenju, ki je pričakalo zbrane gledalce. Sodnikom, ki so sodili borbe, torej Emirju Botoniću, Milanu Kunstlju, Marjanu Fistru, Juretu Žaliku in delegatu Jožetu Centi, se je pridružila še Andreja Bešter – Cobra, ki po Čavićevih besedah spada v peterico najboljših boksark na svetu, na območju nekdanje Jugoslavije pa je praktično brez konkurence. Delegat jo je na koncu pohvalil, ob tem pa še duhovito pripomnil, da Cobra brez ringa očitno ne more.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste