Šport

Vprašljive olimpijske igre v Braziliji!?!

A.M. / STA
9. 11. 2013, 21.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Politični protesti, napovedi o visokih prekoračitvah stroškov in zgodbe o na pol dokončanih infrastrukturnih projektih. Morda se vse to sliši kot težave, s katerimi se spopadajo organizatorji nogometnega mundiala 2014, vendar pa podobne pestijo še en velik športni spektakel, ki ga bo Brazilija gostila v naslednjih letih, olimpijske igre 2016.

Danes je namreč natanko 1000 dni do slovesnega odprtja poletnih olimpijskih iger 2016 v Rio de Janeiru, napovedi pa niso nič kaj spodbudne. "Dobro se zavedamo kompleksnosti naloge, ki je zdaj pred nami. A največja zapuščina poletnih olimpijskih iger za nas je, da nam je sploh uspelo pridobiti organizacijo tega športnega spektakla," je dejal predsednik organizacijskega odbora za Rio 2016, Carlos Nuzman.

Na 31. olimpijskih igrah bo po pričakovanjih skupno nastopilo 10.500 športnikov iz 205 držav. Na programu je 28 olimpijskih športov, po 90 letih spet ragbi in golf. Rio, velika metropola s šestimi milijoni prebivalcev, se ubada s težavami posodobitve mesta, vse odkar je oktobra leta 2009 v boju za organizacijo OI 2016 premagal Madrid, Tokio in Chicago, katerega kandidaturo je osebno podprl ameriški predsednik Barack Obama. Vendar pa se štiri leta pozneje ni veliko spremenilo. Ob skrb vzbujajočih napovedih o visokih prekoračitvah stroškov in številnih protestih javnosti se morajo organizatorji tako nogometnega mundiala prihodnje leto kot poletnih OI 2016 vedno znova soočati z istimi vprašanji, najpogostejše je: ali jim bo uspelo pravočasno dokončati posodobitev mesta?

Ali si Brazilija lahko privošči oba športna spektakla, ki vsak stane okoli 15 milijard dolarjev? Ter še, ali ne bi bilo bolj pametno tega denarja porabiti za socialo, zdravstvo in izobraževanje? Nuzman že vrsto mesecev optimistično zatrjuje, da gre vse po načrtih. "Vse gre po načrtih. Končni proračun iger bomo zaprli prihodnje leto. Trenutno smo v zelo dobrem položaju in na dobri poti," je dejal Nuzman še decembra lani, zgolj sedem tednov pred koncem leta 2013 pa organizatorji še niso sprejeli proračuna. "Za zdaj skupne ocene stroškov iger še ne moremo razkriti," je 1000 dni pred začetkom iger dejal direktor komunikacij, Mario Andrada.

Zapuščina in trajnostnost sta gesli dogodka, ki bo zagotovo vsaj izjemno slikovit s 30 tekmovališči, razporejenimi po štirih olimpijskih conah, ki so Maracana z ikonskim in nedavno prenovljenim stadionom, Copacabana s slovito plažo, Barra na zahodu ter Deodora na severu. Precej manj slikoviti so vsakodnevni protesti nezadovoljnih Brazilcev.

Nadzorniki Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) so doslej opravili pet obiskov in se bodo v Rio vrnili tudi prihodnje leto. Po zadnjem obisku so poročali o vidnem napredku. Vendar pa so brazilski mediji pred mesecem dni poročali, da je revizija financ za igre v Rio de Janeiru 2016 pokazala, da priprave na igre zaostajajo za urnikom, večina namenskega državnega denarja za operativo OI pa je neporabljena. V poročilu so zapisali, da javni konzorcij, ki so ga v Braziliji ustanovili za nadzor nad organizacijo iger, slabo deluje. Revizija je še pokazala, da dela na samih prizoriščih iger v Riu, za kar so organizatorji določili okoli štiri milijarde dolarjev, zamujajo. Skupni proračun je okoli trikrat večji, pa vendar so se že pojavile bojazni, da bo v ekstravaganco na prizoriščih iger steklo še precej dodatnih milijonov javnega denarja.

V septembrskem revizijskem poročilu so še zapisali, da je ena glavnih skrbi organizacije iger zapuščina olimpijskih prizorišč oziroma njihova raba po koncu iger. S tem se sooča večina organizatorjev OI; prizorišča iger 2004 v Atenah propadajo, medtem ko so davkoplačevalci olimpijski stadion za igre 1976 v Montrealu odplačevali še desetletja po koncu iger.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov