Na Hrvaškem

Po zaužitju marelic so jih pestili hudi glavoboli

D.K.
11. 9. 2024, 13.13
Posodobljeno: 11. 9. 2024, 13.30
Deli članek:

Eden od kupcev večje količine marelic trdi, da je njegove družinske člane po zaužitju svežih marelic bolela glava. Pri njegovi mami, ki je iz njih skuhala marmelado, pa se je pojavila driska. Kaj pravijo pristojni?

Profimedia
Fotografija je simbolična

Hrvaški inšpektorji so v začetku avgusta na meji uničili pošiljko marelic iz Moldavije, saj so v njih odkrili visoko raven težke kovine, kadmija, ki je rakotvoren in izjemno škodljiv za zdravje, o čemer je med prvimi poročal portal Danica.hr. Na srečo se je vse zgodilo med analizo vzorca na meji, zato je bilo takoj odrejeno uničenje celotne pošiljke. 

Marelice krive za glavobol, marmelada iz njih za drisko 

V začetku septembra pa se jim je v uredništvu portala oglasil bralec, ki je razkril, da je 27. avgusta kupil večjo količino marelic iz Moldavije v podružnici podjetja Enna fruit v Varaždinu, kar je podkrepil tudi z računom. Kot trdi, so lahko potrošniki v Varaždinu več dni zapored kupovali večje količine marelic iz Moldavije po ceni 50 centov. Povprečna cena kilograma marelic na hrvaških tržnicah je takrat znašala približno 3 evre, je pripomnil.

"Po uživanju svežih marelic je moja družina trpela za hudimi glavoboli, mama, ki je iz marelic naredila marmelado in jo pojedla, pa je dobila drisko. Zato sem vse prijavil Državnemu inšpektoratu, saj sumim, da so marelice vsebovale visoko raven kadmija," je za portal Danica.hr povedal bralec. 

V podjetju trdijo, da z marelicami ni bilo nič narobe

V podjetju Enna fruit so za omenjen portal potrdili, da so v avgustu imeli v prodaji marelice iz Moldavije in jih distribuirali tako v maloprodajne trgovske verige kot v svoje maloprodajne enote, kar je običajna praksa, težave zaradi marelic pa zanikali.

"Do vašega povpraševanja nismo imeli informacij o zdravstvenih težavah, ki bi jih povzročilo uživanje marelic v Varaždinu ali kjerkoli drugje v državi. Cena sadja in zelenjave se oblikuje na dnevni ravni glede na več dejavnikov, v tem primeru pa je šlo za izdelek v polni fazi zrelosti. Marelice iz Moldavije, ki smo jih distribuirali v trgovske verige in prodajali v naši maloprodajni enoti v Varaždinu, so prestale analizo uglednega podjetja Eurofins na kovine, nekovine in pesticide," poudarjajo v podjetju.

Kot so pojasnili, je Državni inšpektorat RH, podružnica Varaždin, v torek pri njih opravil ciljni inšpekcijski nadzor v okviru uradnih pooblastil s področja varnosti hrane in v zapisniku o inšpekcijskem pregledu ugotovil skladnost s predpisi o varnosti hrane.

Potrošnik podal prijavo tudi na inšpektorat

Sanitarna inšpekcija Državnega inšpektorata je za portal prav tako potrdila, da je prejela prijavo potrošnika, ki je v inšpekcijskem postopku reševanja.

"Želimo poudariti, da je sanitarna inšpekcija v obdobju od junija do konca avgusta letos opravila vzorčenje osmih vzorcev svežih marelic ob uvozu z namenom preverjanja kontaminantov in pesticidov. V enem od vzorcev marelic, ki so bile iz Moldavije, je bilo ugotovljeno preseganje kadmija, zato je bil izdan ukrep prepovedi in uničenja pošiljke pod nadzorom sanitarne inšpekcije. Vsi drugi vzorci marelic, nazadnje vzorčeni 23. avgusta, testirani na težke kovine, vključno s kadmijem, so bili ocenjeni kot skladni," so odgovorili iz Državnega inšpektorata

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste