Grenfell Tower

Zaključek preiskave iz 2017: za tragedijo v Londonski stolpnici kriva »nesposobnost in pohlep, tudi vladni«

A. M./STA
4. 9. 2024, 14.17
Posodobljeno: 4. 9. 2024, 14.18
Deli članek:

Preiskovalci so danes predstavili poročilo več let trajajoče preiskave požara v londonski stolpnici, ki je junija 2017 terjal 72 smrtnih žrtev. Največji del krivde so pripisali gradbincem in proizvajalcem gradbenih materialov, ki jih obtožujejo namernega zavajanja glede varnosti, del pa tudi državnim in lokalnim oblastem ter londonskim gasilcem.

Profimedia
Grenfell Tower

Poročilo najostreje kritizira proizvajalce fasadnih oblog in izvajalce prenove fasade na stolpnici, ki jim pripisuje največji delež krivde za požar, pa tudi več zaporednih britanskih vlad, lokalne oblasti, upravnike stavbe ter londonske gasilce, poroča britanski BBC.

Proizvajalci fasadnih oblog so glede na navedbe preiskovalcev svoje izdelke lažno predstavljali kot varne, izvajalci gradbenih del pa tega niso ustrezno preverjali in "spodbujali kulturo prelaganja odgovornosti".

Z varnostnimi tveganji se niso ukvarjale niti državne niti lokalne oblasti, čeprav so že od zgodnjih 90. let vedele za neustrezne standarde, vendar so glede na navedbe preiskovalcev "vztrajno izkazovale brezbrižnost do požarne varnosti". Ob tem so neustrezno ravnale tudi v odnosih s prizadetimi v požaru.

Del krivde preiskovalci pripisujejo tudi londonskim gasilcem, ki "niso imeli ustrezne strategije" za evakuacijo stavbe, ko so izgubili nadzor nad požarom, in so "neutemeljeno domnevali", da se takšen požar preprosto ne more zgoditi.

"Vsi sodelujoči ne nosijo enakega deleža krivde za katastrofo, vendar so vsi prispevali na svoj način. Večji del krivde je moč pripisati nesposobnosti, del pa tudi nepoštenosti in pohlepu," je ob predstavitvi poročila po poročanju BBC povedal vodja ekipe preiskovalcev Martin Moore-Bick.

Profimedia
Grenfell Tower

Rezultate preiskave so predstavili skoraj šest let po tem, ko je ekipa strokovnjakov začela obravnavati dokaze o tem, kaj je 14. junija 2017 privedlo do smrti 72 ljudi v požaru v londonski stolpnici Grenfell Tower. Šlo je za najbolj smrtonosen požar v stanovanjski stavbi v Veliki Britaniji po drugi svetovni vojni.

Manjši požar, ki je v zgodnjih jutranjih urah izbruhnil v kuhinji stanovanja v četrtem nadstropju, se je zaradi vnetljive fasade izjemno hitro razširil po 24-nadstropni stavbi. Življenje je izgubilo 71 ljudi, ena od stanovalk pa je kasneje zaradi požara rodila mrtvega otroka.

Profimedia
Grenfell Tower

Britanska policija in tožilstvo zaradi požara trenutno preiskujeta 19 organizacij in 58 posameznikov, vendar se bodo morebitni kazenski procesi zaradi obsega in zapletenosti preiskave najverjetneje začeli šele konec leta 2026, še navaja BBC.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste