Najvišja napoved

Atlantski ocean naj bi se letos soočil z izjemno sezono orkanov

A.S./STA
23. 5. 2024, 19.02
Posodobljeno: 23. 5. 2024, 19.04
Deli članek:

Severnoatlantska sezona orkanov, ki se bo začela 1. junija in trajala do jeseni, bo po napovedih ameriške Nacionalne agencije za oceane in ozračje (NOAA) izjemno močna. NOAA napoveduje od štiri do sedem orkanov 3. ali višje kategorije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Profimedia
Posledice pustošenja orkana Ian.

Orkani 3. kategorije imajo hitrost vetra več kot 178 kilometrov na uro in povzročajo uničujočo škodo. Rušijo električne daljnovode, drevesa in hiše ter povzročajo hude poplave. Orkan Ian, ki je septembra 2022 prizadel Florido, je na primer terjal 152 smrtnih žrtev in povzročil materialno škodo v vrednosti 112,9 milijarde dolarjev.

"Letošnja sezona bo v številnih pogledih izjemna. Napoved za imenovane nevihte - orkane in velike orkane - je najvišja, kar jih je NOAA kdaj koli izdala v svoji majski napovedi. Za opustošenje določene skupnosti pa je potrebna le ena močna nevihta," je novinarjem v Washingtonu povedal predstavnik NOAA Rick Spinrad.

Povečano število močnih neurij in orkanov je po njegovih besedah posledica visokih temperatur Atlantskega oceana in vremenskega učinka El Nina v Tihem oceanu.

Po njegovih besedah se zaradi podnebnih sprememb, ki jih povzroča človek, segrevajo oceani in topi led, zaradi česar se dviguje morska gladina, kar povečuje nihanje neviht. Toplo morje v tropskih predelih Atlantskega oceana in Karibskega morja pa ustvarja več možnosti za nastanek neviht.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka