Morija na Bližnjem vzhodu

Na območju Gaze štiridnevno premirje in izmenjava prvih talcev

J.V./STA
24. 11. 2023, 06.55
Posodobljeno: 24. 11. 2023, 09.00
Deli članek:

Na območju Gaze je ob 7. uri po krajevnem času (6. uri po srednjeevropskem) začelo veljati štiridnevno premirje med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas. Ob 16. uri po lokalnem času naj bi v skladu z dogovorom Hamas izpustil prvo skupino talcev.

Profimedia
Na območju Gaze je ob 7. uri po krajevnem času (6. uri po srednjeevropskem) začelo veljati štiridnevno premirje med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas.

Hamas naj bi danes izpustil 13 žensk in otrok. Po navedbah predstavnikov Katarja, ki je posredoval za dosego dogovora o premirju, bodo v prvi skupini izpuščenih talcev ženske in otroci iz istih družin. Izpustili jih bodo na mejnem prehodu Rafa med Egiptom in Gazo, kjer jih bodo pričakale ekipe izraelskih strokovnjakov za travme in zdravnikov, nato pa jih bodo prepeljali v Izrael. Vsak dan premirja naj bi nato izpustili nove skupine talcev, skupno pa 50 od okoli 240, kolikor naj bi jih pripadniki Hamasa zajeli med napadom 7. oktobra. V zameno naj bi Izrael izpustil najmanj 150 zaprtih palestinskih žensk in otrok. Palestinske zapornike bodo izpustili iz treh zaporov v Izraelu in na Zahodnem bregu, nato naj bi jih z avtobusi odpeljali v vojaško taborišče Ofer. Talce naj bi Hamas izpustil zvečer.

Egipt bo dovolil dostavo humanitarne pomoči

Tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva Madžed Al Ansari je pojasnil, da sporazum o premirju predvideva popolno prekinitev ognja brez napadov iz zraka ali s tal in brez brezpilotnih letalnikov na nebu, da bi izpustitev talcev lahko potekala v varnem okolju. Izrael naj bi v skladu z dogovorom tudi dovolil dostavo več humanitarne pomoči v Gazo. Egipt je po poročanju tiskovne agencije Reuters danes sporočil, da bodo v času štiridnevne prekinitve spopadov na območje Gaze vsak dan dostavili 130.000 litrov goriva in štiri cisterne s plinom ter 200 tovornjakov s humanitarno pomočjo.

Možno podaljšanje premirja do deset dni

Premirje, za katerega sta se strani dogovorili ob posredovanju Katarja, bi sicer moralo začeti veljati v četrtek, a so ga zaradi zaradi zapleta o tem, katere talce bodo izpustili in na kakšen način, preložili na danes. Katar je sporočil, da je možno podaljšanje premirja do deset dni. Tudi izraelska vlada je ta teden sprejela sklep, da bi lahko premor trajal največ deset dni. V tem času naj bi Hamas izpustil do 100 zajetih talcev v zameno za do 300 palestinskih zapornikov. Izrael je objavil seznam Palestincev, ki bi jih lahko izpustili. Med njimi je 33 žensk ter 267 otrok in mladostnikov, starih do 19 let. Na seznamu je tudi 49 članov Hamasa.

Izrael prebivalce Gaze opozarja, da vojna še ni končana

Tik pred in tudi po začetku premirja so se na izraelskem ozemlju ob meji z Gazo oglasile sirene za raketne napade. Spopadi so se na območju Gaze sicer ponoči nadaljevali. Pred prekinitvijo spopadov je izraelska vojska na družbenih omrežjih objavila videoposnetek, na katerem prebivalce območja Gaze opozarja, naj se ne vračajo na sever enklave, ker vojna še ni končana. Izraelski vojaki bodo sicer med prekinitvijo ognja ostali v palestinski enklavi. Izrael je sicer že napovedal, da bo po izteku premirja nadaljeval vojno proti Hamasu.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste