Milijonska prevara

Na Hrvaškem po skoraj pol leta »skrivalnic« aretirali razvpitega kriptotrgovca

S.R.
15. 11. 2023, 07.03
Posodobljeno: 15. 11. 2023, 07.03
Deli članek:

Hrvaška policija je včeraj aretirala lastnika propadlega podjetja za trgovanje s kriptovalutami BitLucky Luko Burazerja in Eugena Travaljo, ki naj bi za skupno več kot deset milijonov evrov oškodovala več sto hrvaških državljanov.

Facebook
Luka Burazer, direktor kriptopodjetja BitLucky, ki je oškodoval mnoge, se je končno oglasil, a ostaja skrit.

Kot smo že poročali, se je Burazer v zadnjih mesecih pred hrvaškimi pravosodnimi organi skrival, saj se je, kot je pojasnil sam, bal za svoje življenje. Na sodelovanje z njimi je bil sicer po lastnih besedah pripravljen. Zato je nekoliko bizarno, da je policija Burazerja in njegovega partnerja Travaljo na koncu aretirala na njunih domovih v Reki, poročajo hrvaški mediji. Poleti so se namreč pojavile govorice, da je dvojica na begu in da sta po nekaterih informacijah celo zapustila Hrvaško.

Od propada podjetja BitLucky, ki je pred tem sicer nekaj let poslovalo uspešno, je minilo že pol leta, od takrat pa se je zoper Burazerja vsul plaz obtožb prevaranih vlagateljev. Več sto vlagateljev, ki naj bi v kriptovalute skupno vložilo več kot deset milijonov evrov, je namreč ostalo brez denarja in brez kakršnih koli informacij o tem, kaj se je v resnici zgodilo z njihovim denarjem. Burazer je namreč konec letošnjega maja vlagateljem poslal zgolj elektronsko sporočilo, v katerem je potarnal, da je z »vrsto slabih poslov in odločitev položaj podjetja pripeljal v krizno situacijo« ter da jim bo »več informacij posredoval v naslednjih dnevih.« Nato je poniknil. Telefon je izklopil, na elektronsko pošto pa ni odgovarjal, pri čemer je izbrisal tudi vse profile na družbenih omrežjih.

Dva scenarija

O primeru Burazer smo se na začetku septembra pogovarjali s skrbnikom ključnih kupcev in vodji podpore uporabnikov pri kriptopodjetju NiceHash Simonom Halužanom. Ali je šlo pri podjetju BitLucky za klasično (Ponzi) prevaro ali samo za niz izjemno slabih poslovnih odločitev? Odgovora na to vprašanje še ni. Halužan je septembra za Novice Svet24 pojasnil, da lahko glede na takrat razpoložljive informacije reče le, da sta možna dva scenarija. »Prvi, da je bila dejanska ponzijeva shema. Tak model deluje, dokler so prilivi sredstev večji od odlivov. To je seveda nezakonito in vredno vsakega obsojanja. Pri drugem scenariju pa, da je podjetje nepremišljeno trgovalo oziroma imelo kar nekaj negativnih menjav v imenu vlagateljev. Kolikor mi je znano, naj bi trgovali s tremi kriptovalutami (BTC, ETH in LINK). To so kriptovalute z zelo močno podporo in ponavadi niso občutljive na prevelika dnevna nihanja. V kolikor pa so trgovali z vzvodom, so pa z malo smole lahko kar hitro porabili sredstva.« Halužan je ob tem poudaril, da gre v obeh primerih za »naivnost in nepoučenost vlagateljev. Kdorkoli želi vlagati v kriptovalute, naj se prej o tem dobro pouči. Na trgu je kar nekaj zaupanja vrednih in reguliranih menjalnic. Imejte v mislih, da kadarkoli vam bo nekdo obljubljal velike donose, raje zbežite stran.«

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste