Bes narave

Foto in video: Severozahod Floride razdejal orkan Idalia

S.R./STA
30. 8. 2023, 21.22
Posodobljeno: 30. 8. 2023, 21.23
Deli članek:

Orkan Idalija, ki je danes udaril na severozahodu Floride, je postregel z obsežnimi poplavami in vetrov s hitrostjo približno 215 kilometrov na uro.

Profimedia
Posledice besnenja orkana Idalia na Floridi.

Za kakršno koli oceno škode je še prezgodaj, a s severozahoda Floride, kjer je ob besnenju orkana Idala brez elektrike ostalo kar približno 250.000 gospodinjstev, zaenkrat vsaj ne poročajo o smrtnih žrtvah.

"Izjemno nevaren orkan tretje kategorije Idalia je dosegel kopno v regiji Big Bend," je danes sporočil ameriški nacionalni center za orkane (NHC). Opozorili so, da na tem območju divjajo vetrovi s hitrostjo okoli 215 kilometrov na uro in da se raven vode ob obali hitro dviguje. Po navedbah oblasti naj bi bilo najhuje na območju mest Tampa in St. Petersburg, kjer živi okoli tri milijone ljudi. Najbolj prizadeto je bilo okrožje Perry. Glavnina orkana je medtem na poti proti Georgii skorajda že zapustila Florido.

Po navedbah NHC se je hitrost vetra zmanjšala na okoli 150 kilometrov na uro, orkan pa se trenutno nahaja približno 20 kilometrov južno od mesta Valdosta na skrajnem jugu Georgie. Ob obali Mehiškega zaliva je medtem gladina vode še vedno visoka.

Najhujši v zadnjem stoletju

Guverner Floride Ron DeSantis je pred tem prebivalce 23 okrožij danes pozval, naj čim prej odidejo z domov in najdejo zatočišče zunaj ogroženih območij ter Idalio opisal kot najhujši orkan v zadnjem stoletju. Že v torek je za 46 okrožij razglasil izredne razmere. Predsednik ZDA Joe Biden pa je v ponedeljek razglasil izredne razmere za celotno Florido in obljubil podporo zveznih oblasti.

Na današnji tiskovni konferenci je nato DeSantis sporočil, da smrtnih žrtev za zdaj niso potrdili, čeprav so se pred tem pojavila poročila, da sta v prometnih nesrečah med neurjem umrla dva človeka. Pristojne službe medtem odpravljajo razdejanje. Več glavnih cest je neprevoznih, skoraj 1000 mostov pa je potrebno pregledati. Na prizadetih območjih je na terenu trenutno tudi 5500 pripadnikov floridske nacionalne garde.

Čeprav bi morala Idalia po prihodu na kopno oslabeti, bo verjetno kot orkan dosegla tudi Georgio in Južno Karolino. V nekaterih predelih vseh treh zveznih držav naj bi po napovedi NHC padlo tudi do 30 centimetrov dežja.

Idalia je že v ponedeljek zajela dele jugovzhodne Mehike, v torek pa dele Kube. Tam je med drugim poplavljalo v Havani, brez elektrike pa je na otoku ostalo okoli 200.000 ljudi.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste