Govori in nagovori

Putin se je v »pomembnem« govoru naslonil na satana

R.T.
21. 12. 2022, 14.29
Posodobljeno: 21. 12. 2022, 15.04
Deli članek:

V Kremlju so ob vesti, da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odhaja v Washington, nekoliko presenetljivo naznanili, da bo imel danes »pomemben« govor predsednik Vladimir Putin. Pozneje so sporočil tudi, da pa ne bo imel letnega nagovora o stanju države.

Profimedia
Vladimir Putin

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je že pred sejo odbora ministrstva za obrambo, na kateri je bil prisoten tudi obrambni minister Sergej Šojgu, napovedal, da bo Putin postregel s »pomembnim in izdatnim« govorom.

Putin, ki je nato v govoru predstavil vojaške načrte, je vodilnim v generalštabu obljubil, da bo ruskim silam zagotovil vse, kar potrebujejo za vojaško operacijo v Ukrajini. Zveza Nato po njegovih besedah proti Rusiji uporablja vse svoje zmogljivosti, zato je ruske vojaške voditelje pozval, naj v »posebni vojaški operaciji« uporabijo vse svoje znanje, ki so ga pridobili v bojih v Siriji in tudi letos v Ukrajini. Tako ruske vojake kot voditelje je označil za »junake,« ob tem pa še opozoril, da je treba v tem konfliktu posebno pozornost posvečati dronom. Ni šlo tudi brez omembe medcelinske balistične rakete Sarmat, ki je na Zahodu poznana tudi pod vzdevkom Satan II. Dejal je, da bo raketa Sarmat »za uporabo pripravljena v bližnji prihodnosti.« Hkrati je napovedal, da bo ruska mornarica že v začetku januarja razpolagala z novimi hipersoničnimi manevrirnimi izstrelki tipa Zircon. Putin je sicer vojno označil za skupno tragedijo in krivdo za izbruh sovražnosti naprtil na pleča Ukrajine z zavezniki

Preložil še nagovor o stanju države

Je pa Putin danes preložil letni nagovor o stanju države, poroča STA. Kot so sporočili iz Kremlja, temu botrujejo ustavni razlogi in natrpan urnik predsednika. Ta je prejšnji teden že odpovedal tradicionalno novinarsko konferenco ob koncu leta, kar se je zgodilo prvič v času njegovega predsedovanja. Nekateri mediji ugibajo, da se želi ruski predsednik izogniti neprijetnim vprašanjem o vojaških porazih v Ukrajini. Gre namreč za potezo brez primere za Putina, ki je s svojimi letnimi govori nadaljeval tudi v času pandemije covida-19, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Peskov je na vsakodnevni novinarski konferenci dejal, da bo nov datum predsednikovega nagovora ruskemu parlamentu, dumi in državnemu svetu znan po koncu prazničnega časa. V skladu z rusko ustavno mora namreč ruski voditelj vsako leto nagovoriti oba domova parlamenta in ju seznaniti z najnovejšimi informacijami o stanju v državi, socialnih in gospodarskih programih ter načrtih za prihodnje leto. Zadnji govor o stanju v državi je Putin imel aprila 2021, še poroča STA.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov