Dvomi v ruske napovedi

Optimističen tudi Zelenski, signali iz Istanbula so pozitivni, vendar ...

S.R./STA
30. 3. 2022, 06.03
Posodobljeno: 30. 3. 2022, 08.16
Deli članek:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je poudaril, da Ukrajina ne bo zmanjšala obrambnih prizadevanj, prav tako druge države ne bi smele začeti razmišljati o rahljanju sankcij.

Reuters
Volodimir Zelenski je izrazil dvom v ruske napovedi, da bodo zmanjšali vojaške aktivnosti.

Zelenski je včeraj zvečer izrazil optimizem zaradi pozitivnih signalov iz Istanbula, kjer potekajo pogajanja med Kijevom in Moskvo o prekinitvi spopadov. Torkovi rusko-ukrajinski pogovori v Istanbulu so prinesli prve znake optimizma, da je vojni v Ukrajini morda vendarle videti konec. Rusija je namreč napovedala veliko zmanjšanje svojih vojaških aktivnosti v okolici prestolnice Kijev in bližnjega Černigiva, kar je prvo tovrstno javno oznanilo ruske strani po napadu na Ukrajino pred nekaj več kot enim mesecem. Ta korak naj bi služil okrepitvi medsebojnega zaupanja v nadaljnjih pogovorih med državama.

"Lahko bi rekli, da so signali, ki prihajajo iz pogajanj, pozitivni, vendar pa ti signali ne zmanjšujejo števila eksplozij ali ruskih granat," je dejal ukrajinski predsednik v včerajšnjem nagovoru. Izrazil je tudi dvom v ruske napovedi, da bodo zmanjšali vojaške aktivnosti. "Mi naših obrambnih dejavnosti ne bomo zmanjšali," je sporočil.

Hkrati je tudi pozval mednarodno skupnost, naj ne razmišlja o rahljanju sankcij proti Rusiji, dokler ta ne bo končala invazije. "Vprašanje sankcij se ne sme niti postaviti, dokler ne bo konec vojne, dokler ne dobimo nazaj tega, kar je naše," je še dodal Zelenski.

V Pentagonu in ukrajinski vojski skeptični

Tudi komunikacijska direktorica Bele hiše Kate Bedingfield je izrazila dvom glede ruskih trditev v torek. "Ruska najava ne sme nikogar zavesti," je sporočila in dodala, da si ruske aktivnosti v tem trenutku ne zaslužijo korenčka v obliki omilitve sankcij. "Osredotočati se moramo na palico," je dejala.

Generalštab ukrajinske vojske je ponoči v svojem dnevnem poročilu o dogajanju na frontah potrdil, da je Rusija res umaknila nekaj svojih enot iz okolice Kijeva in Černigiva, a obenem ocenil, da gre le za prerazporejanje oziroma rotacijo enot in ne dejanski umik. Kot kaže, se namreč te enote zdaj premikajo na druge fronte na vzhodu Ukrajine.

Podobnega mnenja so v Washingtonu, kjer je predstavnik Pentagona John Kirby ponoči prav tako poudaril, da se z območja Kijeva umika le majhno število enot, medtem ko jih velika večina tam ostaja. "Videli smo umik le majhnega števila enot proti severu. Rusija ni uresničila cilja zavzetja Kijeva, kar pa ne pomeni, da je grožnje za Kijev konec," je dejal. "Temu nismo pripravljeni reči umik. Kar imajo v mislih, je verjetno premeščanje za druge prioritete. Moramo biti pripravljeni na večjo ofenzivo na drugih območjih Ukrajine," je še pojasnil Kirby in dodal, da se je povečala ofenzivna aktivnost ruskih sil v Donbasu.

Na koncu se je na novinarski konferenci s singapurskim premierjem Leejem Hsijem Loongom na rusko najavo odzval še predsednik ZDA Joe Biden. "Bomo videli. Ne bom ničesar sklepal, dokler ne vidim dejanj. Imel sem pogovor s štirimi zaveznicami v Natu - Francijo, Veliko Britanijo, Nemčijo in Italijo, ki se strinjajo, da je treba počakati in videti kaj ponujajo," je dejal Biden in ponovil, da bodo ZDA v vmesnem času nadaljevale z močnimi sankcijami in ukrajinski vojski še naprej zagotavljale zmogljivosti za obrambo.

Britansko obrambno ministrstvo je medtem v svoji analizi dogajanja v Ukrajini v torek zvečer izpostavilo, da je ruska ofenziva na Kijev propadla, in kot najverjetneje napovedala, da bo Rusija svojo bojno moč zdaj s severa Ukrajine premaknila na jugovzhod države. Obeta se tako krepitev ofenzive v regijah Lugansk in Doneck, ocenjujejo v Londonu.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste