Obsežen požar na Potoški gori in Babi

FOTO: Pojavljajo se posamezni izbruhi, a situacija je pod nadzorom

S.R.
30. 3. 2022, 06.28
Posodobljeno: 30. 3. 2022, 15.29
Deli članek:

S požarom nad Preddvorom se bodo spopadli tudi danes. Na pomoč gasilcem bodo zopet priskočili helikopterji slovenske vojske, medtem ko hrvaški canadair zaenkrat ostaja v pripravljenosti.

Bobo
Obsežen požar na Potoški gori.

Bo gasilcem danes na pomoč pri gašenju obsežnega požara na Potoški gori in Babi vendarle priskočil tudi dež? Na območju požar divja že od ponedeljka popoldne, gasilci in predstavniki lokalne civilne zaščite pa so že včeraj poudarjali, da bo zaradi narave požara, nedostopnega terena in drugih okoliščin nujna tudi pomoč deževja. Meteorologi pri Agenciji RS za okolje sicer napovedujejo, da bo sredi dneva in popoldne v zahodnih in ponekod v osrednjih krajih pričelo rahlo deževati, dež pa se bo ponoči okrepil in postopno zajel vso Slovenijo. Gasilci in posadke helikopterjev slovenske vojske bodo tako vsaj tekom dneva še vedno prepuščeni sami sebi.

Bobo
Obsežen požar na Potoški gori.

Kot so zjutraj navedli na Val202, je ponoči še vedno gorelo na posameznih požariščih, širjenje požara pa je preprečevalo približno 100 gasilcev, ki so varovali tudi bližnjo vas Potoče. Še 50 gasilcev je bilo v pripravljenosti. Helikopterjem slovenske vojske se zaenkrat ne bo pridružil tudi hrvaški canadair, ki je včeraj vodo zajemal iz Bohinjskega jezera. Po navedbah vodje intervencije Andraža Šifrerja bodo danes pri gašenju pomagali štirje helikopterji slovenske vojske, gasilci pa bodo prejeli nove okrepitve, saj se jim bodo pridružile tudi ekipe z drugih koncev Slovenije, ne le Gorenjske. Ogenj je doslej uničil že več kot 100 hektarjev gozda in sedem počitniških hiš, so navedli na Val202.

V Civilni zaščiti Preddvor so sicer ponoči pojasnili, da so v torek na goreče in tleče površine vodo iz preddvorskega jezera vozili s tremi helikopterji, pri čemer je »večji Cougar z enim letom prepeljal okoli 2000 litrov vode, manjša dva pa od 600 do 800 litrov naenkrat.« Ogenj je v večernih urah kljub vsem naporom še vedno vztrajal, gašenje pa je še naprej oteževal veter. Dodali so še, da se je hrvaški canadair zaradi protokolov zvečer vrnil v Zadar, a da je Slovenija Hrvaško prosila tudi za današnjo pomoč pri gašenju.

Bobo
Pri gašenju je v torek pomagal hrvaški canadair.

Stanje danes nekoliko boljše

V civilni zaščiti so danes zjutraj nadalje pojasnili, da so med jutranjim preletom in pregledom terena ugotovili, da je stanje danes boljše kot včeraj. »Še vedno ostajajo posamezni odseki, kjer prihaja do izbruhov, je pa nočnim ekipam uspelo zadržati območje, da se ogenj ni širil,« je tik pred menjavo nočne in dnevne izmene gasilcev povedal poveljnik štaba Civilne zaščite Preddvor Aleš Drekonja. Pojasnil je še, da na teren z osmimi kombiji odhajajo nova moštva, cisterne pa na hrib že dovažajo vodo. Gasiti so že začeli tudi helikopterji. Potrdil je, da bodo na območju danes prisotni štirje helikopterji, a bodo ves čas gasili le trije, eden pa bo v pripravljenost. Drekonja je še dodal, da hrvaški canadair zaenkrat ostaja v pripravljenosti, a da bo nudil pomoč, če bo potrebno. »Vsi pa z upanjem na težko pričakovani dež gledamo radarske karte,« je še poudaril.

Vodja intervencije Šifrer je ob tem za STA povedal, da se je ponoči požar nekoliko umiril in da upa, da ne gre samo za neko navidezno umirjanje. Pravkar opravljeni ogled z vrha je pokazal, da še vedno gori na petih do šestih mestih na območju Babe. »Če nam uspe to pogasiti do močnejšega vetra, smo požar vsaj omejili, če pa ne, nas spet čaka kar naporna delovna sreda,« je pojasnil ter izpostavil, da jih skrbi predvsem veter, saj se vzgornik, ki se pojavlja po hribu navzgor, znova krepi. Nevarnosti za naseljena območja zaenkrat ni, saj se ogenj in njegova žarišča širijo po hribu navzgor, tako tudi evakuacija prebivalcev ni potrebna. Še vedno pa velja, naj se ne zadržujejo zunaj in naj ne odpirajo oken. Prav tako je dostop do območja, kjer gori že več kot 40 ur, še vedno prepovedan, še poroča STA.

Bobo
Obsežen požar na Potoški gori.

Da so razmere na kraju požara danes manj problematične, kot zadnja dva dneva, je potrdil tudi tiskovni predstavnik PU Kranj Bojan Kos. Še vedno so sicer vidna posamezna žarišča, ki lahko povzročijo novo širjenje ognja. Ker obstaja možnost, da bo znova pomagal hrvaški canadair, pri čemer bi se po navedbah Kosa voda lahko zajemala tudi na drugih jezerih, vključno z Blejskim jezerom, »uporabnike vodnih površin prosimo, naj jih danes zaradi varnosti ne uporabljajo. Opozorilo velja tudi za jadralne padalce na teh območjih.« 

Trenutno tudi ni nevarnosti dima, vendar se lahko razmere hitro spremenijo, zato še vedno velja opozorilo in previdnost pred dimom. Prav tako je še naprej prepovedano zadrževanje na območju intervencije in v okolici. Temperature na požarišču so zelo visoke, zelo nevarno pa je tudi v gozdu na širšem območju požara.

Bobo
Pri gašenju je v torek pomagal hrvaški canadair.

Kos je nekaj po 14. uri sporočil, da bodo helikopterji Slovenske vojske najverjetneje gasili do teme, gasilci pa bodo na kraju do nadaljnjega, ker je na območju še vedno več žarišč, ki lahko poslabšajo situacijo. Situacija je sicer pod nazorom. Gasilci trenutno na terenu »odpirajo zemljo« in tudi peš iščejo ter ugašajo posamezna žarišča. Sporočil je še, da novih poškodovanih gasilcev ni, prav tako niso ogrožene stanovanjske hiše in prebivalci, da bi bila potreba evakuacija.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste