Vojna v Ukrajini

V ŽIVO: Z ulic Mariupola odstranili več kot 1200 trupel, evakuacija nemogoča ...

J.P., S.R./STA
10. 3. 2022, 06.12
Posodobljeno: 10. 3. 2022, 21.49
Deli članek:

Voditelji članic EU bodo danes in v petek na neformalnem zasedanju v Versaillesu razpravljali o tem, kako naj unija po ruskem napadu na Ukrajino zavaruje svoje državljane in vrednote. V ospredju bosta dve vprašanji - kako se odzvati na ukrajinsko prošnjo za članstvo v uniji in kako postopno odpraviti odvisnost od ruske energije.

Reuters
Pripadnik ukrajinske teritorialne obrambe na obrobju Kijeva.

21.50 - Ruske sile so se po podatkih ameriškega ministrstva za obrambo danes premaknile približno 5 kilometrov bližje Kijevu, poroča CNN. Trenutno naj bi se nahajale v bližini letališča Hostomel severozahodno od prestolnice. Kijevu se sicer približujejo po dveh vzporednih poteh. 

21.30 - Rusija naj bi po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax ukrajinskim delavcem dovolila, da opravijo popravila na električnih vodih na območju jedrske elektrarne Černobil. Z zunanjima ministroma obeh vlad se je danes v Turčiji ločeno sestal tudi generalni direktor Mednarodne agencije za atomsko varnost (IAEA) Rafael Grossi. "Ene pomembna stvar mi daje vzpodbudo: Ukrajina in Rusija si želita z nami sodelovati," je Grossi dejal na novinarski konferenci. 

21.20 - Ruska vojska naj bi danes na območju samooklicane Doneške ljudske republike bombardirala in poškodovala visokotlačni plinovod. Po poročanju tiskovne agencije Interfax naj bi zračni napad izvedli v bližini mesta Svitlodarsk. Bombardirali naj bi tudi vasi Rubtsi in Limanski.

21.10 - Ruske oblasti so danes sporočile, da bodo vsak dan od 10. ure dalje odprti humanitarni koridorji za evakuacijo civilistov pred spopadi v Ukrajini, ki bodo vodili na rusko ozemlje. V Kijevu sicer vztrajajo, da evakuacijske poti ne smejo voditi v Rusijo.

20.40 - Po poročanju Al Jazeere naj bi se danes okrepili boji okoli Kijeva. O srditih bojih so denimo danes poročali iz kraja Brovary predmestja ukrajinske prestolnice, kjer naj bi ukrajinska vojska ruskim silam pripravila zasedo. Ruske tanke naj bi napadli tudi z droni in jih več uničili. V napadu naj bi umrlo tudi več ukrajinskih vojakov, a naj bi bila zaseda uspešna.


20.30 - Rusko gospodarstvo naj bi se v letu 2022 skrčilo za najmanj 15 odstotkov, ocenjujejo na Inštitutu za mednarodne finance (IIF), kjer so Rusiji pred invazijo napovedali 3-odstotno rast. Na zadnjo oceno v največji meri vplivajo sankcije, ki jih je zoper Rusijo uvedel Zahod.

19.50 - Ameriški predsednik Joe Biden in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan sta danes v telefonskem pogovoru spregovorila o skupni zaskrbljenosti zaradi ruske invazije na Ukrajino, je sporočila Bela hiša. Oba sta ponovno potrdila trdno podporo Ukrajincem in ukrajinski vladi.

19.30 - Po ocenah Visokega komisariata Združenih narodov za človekove pravice je v Ukrajini od začetka invazije umrlo najmanj 549 civilistov, še najmanj 957 naj bi jih bilo poškodovanih. Kot so pojasnili, gre za številke, zbrane do včerajšnjega dne, pri čemer naj bi bile resnično število žrtev "znatno višje."

19.20 - Rusija bo do 31. avgusta začasno ustavila izvoz pšenice, soržice, rži, ječmena in koruze v države Evrazijske gospodarske unije, so danes sporočili iz ruskega ministrstva za gospodarstvo. Ukrep je namenjen zaščiti lastnih zalog teh žitaric, domačega trga in oskrbe s hrano.

18.50 - Švedska vlada je danes v luči dogajanja v Ukrajini napovedala povečanje obrambnih izdatkov na dva odstotka bruto domačega proizvoda. Švedska premierka Magdalena Andersson je izrazila upanje, da jim bo to čim prej uspelo, ni pa navedla natančnega datuma.

18.20 - Rusko zunanje ministrstvo se je na obtožbe o bombardiranju otroške bolnišnice in porodnišnice v Mariupolu, v katerem naj bi umrle najmanj tri osebe, vključno z otrokom, odzvalo s svojo resnico. Zunanji minister Sergej Lavrov je denimo dejal, da v bolnišnici ni bilo bolnikov in osebja, saj da jo je že pred časom zavzel zloglasni bataljon Azov. Posnetki s terena razkrivajo povsem drugačno sliko. 

18.00 - V Ukrajini naj bi bilo od začetka invazije v obstreljevanju poškodovanih že več kot 60 bolnišnic, umrlo pa naj bi pet zdravstvenih delavcev, je danes dejal ukrajinski zdravstveni minister Viktor Liaško.

17.40 - Iz Mednarodnega odbora Rdečega križa so danes sporočili, da so številni prebivalci Mariupola, ki ga že več kot teden dni obstreljuje ruska vojska, ostali brez hrane, vode in ogrevanja. Šlo naj bi za več kot 400.000 ljudi, vključno z otroki. Trgovine in lekarne naj bi bile izropane, goriva ni na voljo, pri čemer se pričakuje, da se bodo temperature ponoči spustile pod ničlo. Po njihovih navedbah prebivalci posledično že zbolevajo.

Profimedia
Razdejanje v Mariupolu na jugovzhodu Ukrajine.

17.00 -Po navedbah Olega Ustenka, ekonomskega svetovalca ukrajinskega predsednika Zelenskega, je v Ukrajini od začetka ruske invazije nastalo že za več kot 90 milijard evrov škode.

16.30 - Podžupan mesta Mariupol Serhij Orlov je danes za BBC dejal, da natančnega skupnega števila smrtnih žrtev ruskega obstreljevanja mesta ne pozna, a da je zadnja znana številka 1207. "To so samo trupla, odstranjena z ulic," je dejal. Pojasnil je še, da so 47 ljudi pokopali v množičen grob, saj nimajo dostopa do pokopališč na obrobju mesta. Vseh žrtev še niso identificirali. Orlov je še dejal, da je bila evakuacija iz mesta nemogoča. PO njegovih navedbah je včeraj s svojimi avtomobili poskušalo zbežati približno 100 oseb, a so se morali na kontrolni točki obrniti, ko je ruska vojska začela streljati "ne sicer neposredno vanje, ampak v okoli avtomobilov." 

16.00 - Z ruskega ministrstva za energetiko so danes sporočili, da so beloruski strokovnjaki jedrski elektrarni v Černobilu uspeli zagotoviti električno energijo, poroča tiskovna agencija Reuters.

15.40 - Svoje delovanje na območju Rusije zaključuje tudi ameriška investicijska banka Goldman Sachs. Gre za prvega velikana z Wall Streeta, ki se je po ruski invaziji na Ukrajino odločil za ta korak. 

15.30 - V Moskvo naj bi na pogovore s Putinom danes prispel nekdanji nemški kancler Gerhard Schröder, poroča Politico.

15.22 - Ukrajinski predsednik Zelenski je dejal, da danes nadaljuje pogovore z voditelji drugih evropskih držav. O nadaljnji podpori se je pogovarjal z britanskim premierjem Borisom Johnsonom, o mirovnih pogajanjih pa s francoskim predsednikom Macronom.

15.15 - Po podatkih Združenih narodov je od ruske invazije 24. februarja iz Ukrajine pobegnilo več kot 2,3 milijona beguncev. Agencija ZN za begunce, je v četrtek zabeležila 2.316.002 beguncev, kar je 160.731 več kot po včerajšnjem štetju.

14.55 - Podpredsednica ZDA Kamala Harris je dejala, da so ZDA zavezane Natu je in so pripravljene braniti "vsak centimeter" ozemlja Nata.

14.40 - Poljska je napad na porodnišnico in otroško bolnišnico v ukrajinskem pristaniškem mestu Mariupol označila za "barbarstvo", ki spominja na genocid.

14.15 -  Združeno kraljestvo je zaskrbljeno zaradi možnosti uporabe kemičnega orožja s strani Rusije v Ukrajini, je dejala zunanja ministrica Liz Truss in dodala da bi bila ruska uporaba kemičnega orožja huda napaka.

13.00 - Nadaljuje se bombardiranje Mariupolja. Humanitarnemu konvoju tako ni preostalo drugega, kot da se obrne. Ukrajinska vlada Rusiji očita, da namenoma blokira evakuacijo civilistov iz tega mesta, ker ga še ni uspela zavzeti.

Reuters
Sergej Lavrov in Dmitro Koleba iz oči v oči

12.40 - Današnji pogovori zunanjih ministrov Ukrajine Dmitra Kulebe in Rusije Sergeja Lavrova v Turčiji niso prinesli napredka glede prekinitve ognja v Ukrajini, je po srečanju povedal Kuleba. Na pogovorih Kulebe in Lavrova brez napredka glede prekinitve ognja v Ukrajini. "Govorili smo tudi o 24-urni prekinitvi ognja, a pri tem ni bilo napredka," je novinarjem po srečanju z Lavrovom povedal vodja ukrajinske diplomacije. "Zdi se, da v Rusiji o tem odločajo drugi," je dejal. Lavrov prav tako ni bil v položaju, da bi se zavezal k odprtju humanitarnega koridorja iz Mariupolja.

11.45 - Iz obleganih ukrajinskih mest so v sredo evakuirali najmanj 35.000 civilistov, je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. 

11.25 - Znane so prve podrobnosti obeh zunanjih ministrov. Rus in Ukrajinec se strinjata, da je treba poiskati rešitev za humanitarno krizo, ki je nastala po invaziji. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je še enkrat ponovil obtožbo, da ukrajinski vojaki civiliste izkoriščajo za »človeški ščit«, Dmitro Koleba pa je izpostavil dve prioriteti: vzpostavitev humanitarnega koridorja iz Mariupolja ter 24-urno premirje.

10.45 - Rusija ne bo več sodelovala pri delu Sveta Evrope, ker ocenjuje, da ta institucija postaja platforma za zahodni narcizem in subverzivno delovanje proti Moskvi, je danes sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Moskva tako meni, da države Nata in EU spodkopavajo organizacijo, ki je zasnovana za zaščito človekovih pravic, pravne države in demokracije.

10.25 - Združeno kraljestvo je sredstva zamrznilo sedmim ruskih oligarhom. Med njimi je tudi Roman Abramovič, lastnik nogometnega kluba Chelsea.

Profimedia
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov in turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu

10.20 - Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je beloruskim strokovnjakom zaukazal, naj poskrbijo da bo nuklearka v Černobilu spet imela elektriko, potem ko so Rusi poškodovali visokonapetostni vod.

9.50 - V včerajšnjem ruskem zračnem napadu na bolnišnico v ukrajinskem mestu Mariupol so umrle tri osebe, od tega en otrok.

9.45 - Ukrajina je odprla sedem humanitarnih koridorjev, med drugim tudi v Mariupolju.

9.40 - V turški Antalyi, sta si iz oči v oči prišla ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba in vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov.

8.45 - Iz obleganih ukrajinskih mest so v sredo evakuirali najmanj 35.000 civilistov, je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Hkrati je izrazil upanje, da se bo evakuacija civilistov iz ukrajinskih mest nadaljevala tudi danes.

7.45 - Po informacijah Združenega kraljestva je Moskva v Ukrajino že poslala naborniške čete, čeprav je ruski predsednik Vladimir Putin še ta teden trdil, da do tega ne bo prišlo. Razlog? Množične izgube med njegovimi četami v Ukrajini – po nekaterih ocenah naj bi bilo ubitih približno 5000 ruskih vojakov.

7.30 V bombardiranju stanovanjske stavbe v bližini Harkova naj bi bili ubiti štirje civilisti, od tega dva otroka, pet let stara deklica pa je bila poškodovana.

7.00 - Ukrajinske sile, ki branijo Kijev, so izvedle protinapad. Več od tega trenutno ni znano.

6. 40 - Ukrajinska vojska je sporočila, da ruske sile proti Kijevu napredujejo z upočasnjenim tempom. Odbijajo jih tudi na vzhodu Ukrajine, kjer branijo mesti Harkov in Okhtyrka. Nadaljuje se tudi obramba Mariupola na jugu. Skratka, upočasnjena je celotna ruska ofenziva.

6.30 - Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je obsodil napad na bolnišnico v Mariupolu. Ukrajina je Rusijo obtožila, da je do napada prišlo v času premirja. V napadu je bilo poškodovanih vsaj 17 ljudi. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo v odzivu na ruski zračni napad dejal, da je to vojni zločin.

4.45 - V nočnih napadih na severovzhodno ukrajinsko mesto Okhtyrka so bili ubiti vsaj trije civilisti – ženski in 13-letni deček.

------------------------------------------------------------------------------

Kaj se je dogajalo?

Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je potem, ko je včeraj objavila, da je njihov varnostni sistem na Dunaju prenehal prejemati podatke iz jedrske elektrarne v Černobilu, zvečer sporočila, da se je enako zgodilo tudi v primeru jedrske elektrarne Zaporožje.

"Zaskrbljeni smo zaradi nenadne prekinitve dotoka podatkov iz teh dveh jedrskih elektrarn," je dejal direktor Rafael Grossi, saj se, kot poudarjajo v IAEA, v obeh elektrarnah nahajajo "velike količine materiala v obliki izrabljenega ali svežega jedrskega goriva in druge vrste nuklearnih materialov."

Ukrajina je v sredo uradno obvestila Združene narode, da umika svojih 250 vojakov skupaj z opremo, med katere sodi tudi nekaj helikopterjev, z mirovne misije v DR Kongo. Potrebuje jih za obrambo pred napadom ruske vojske.

Prvi mož agencije s sedežem v avstrijski prestolnici je v sredo zvečer napovedal, da bo tudi sam odpotoval v turško Antalyo, kjer se bosta v danes srečala ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba in vodja ruske diplomacije Sergej Lavrov.

Grossi je po vrsti incidentov v ukrajinskih jedrskih objektih od začetka ruske invazije konec prejšnjega tedna predlagal pogajanja o varnostnih zagotovilih za jedrske elektrarne in druge objekte z jedrskim materialom med ukrajinskimi in ruskimi predstavniki, s čimer bi se izognili resni jedrski nesreči.

IAEA skuša v okviru svojih nadzornih sistemov odvračati od širjenja jedrskega orožja z zgodnjim zaznavanjem zlorabe jedrskega materiala.

Ukrajinski zunanji minister je Rusijo danes pozval, naj privoli v prekinitev ognja na območju Černobila, da bi omogočili nujna popravila v nuklearki. Dodal je še, da imajo rezervni dizelski generatorji 48-urno zmogljivost za napajanje elektrarne in da se bodo hladilni sistemi za izrabljeno jedrsko gorivo nato ustavili, zaradi česar bo grozilo uhajanje sevanja.

Več kot 200 zaposlenih medtem ostaja ujetih v nuklearki Černobil in delajo že neprestano 13 dni, odkar so nadzor prevzele ruske sile. Iz agencije so sporočili, da se razmere za zaposlene slabšajo, zato so pozvali Rusijo, naj dovoli rotacijo zaposlenih, ki bi jim omogočili počitek, saj je delo v izmenah nujno za zagotavljanje varnosti, so dodali.

Čeprav černobilska nuklearka od nesreče leta 1986 ne deluje več, je tam še vedno zaposlenih več kot 2000 ljudi, ki zagotavljajo, da ne pride do nove katastrofe.

Rusiji je prejšnji teden uspelo prevzeti tudi nadzor nad največjo ukrajinsko jedrsko elektrarno Zaporožje. Po navedbah IAEA tam še vedno delujeta dva od šestih reaktorjev, zaposleni delujejo izmenično, stanje radioaktivnega sevanja pa naj bi bilo stabilno.

V Turčiji srečanje ruskega in ukrajinskega zunanjega ministra

Današnji sestanek ruskega in ukrajinskega zunanjega ministra bo prvi stik na visoki ravni med Kijevom in Moskvo, odkar je Rusija pred dvema tednoma napadla Ukrajino.

Kuleba je napovedal, da bo danes Lavrovu predlagal srečanje predsednikov obeh držav, Volodimirja Zelenskega in Vladimirja Putina, da bi dosegli dogovor o prekinitvi ognja. Tudi v Kremlju srečanju med ministroma pripisujejo velik pomen. Oba ministra sta sinoči že prispela v Turčijo, pogovori pa naj bi potekali enkrat zjutraj oziroma dopoldne.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je izrazil upanje, da bodo pogovori preprečili hujšo tragedijo ali celo pomagali doseči premirje, a analitiki svarijo, da so možnosti za preboj v Antalyi minimalne.

Medtem bo na obisk na Poljsko danes pripotovala podpredsednica ZDA Kamala Harris. Sestala se bo s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo in premierjem Mateuszom Morawieckim. Načrtovano je tudi srečanje Harrisove s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem, ki bo istočasno v Varšavi. Harrisova se bo nato v petek odpravila še v Romunijo.

Obisk Harrisove v Varšavi bo sicer potekal v senci nesoglasja med Poljsko in ZDA glede dostave poljskih migov Ukrajini preko ameriške vojaške baze v Nemčiji. V Washingtonu so dali v sredo jasno vedeti, da poljska ideja o dostavi lovcev ne pride v poštev, saj bi lahko vodila v nevarno eskalacijo.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov