Rusijo izključili iz Sveta Evrope

Na severu Kijeva odjeknile silovite eksplozije, potekajo srditi boji

G.G.,L.J., S.R./STA
25. 2. 2022, 06.28
Posodobljeno: 25. 2. 2022, 22.07
Deli članek:

Ruska vojska se je že prebila v predmestje Kijeva, kjer potekajo boji z ukrajinsko vojsko. Rusi trdijo, da te vlade ne bodo nikoli prepoznali za demokratično, da pa vidijo pot naprej v nadaljevanju odnosov z Ukrajino, če bi ta izbrala nevtralen odnos do zveze Nato.

Reuters
Ukrajinski vojak v Harkovu.

21.50 - Sankcijam zoper Putina in Lavrova, ki jih je danes prva naznanila Evropska unija, podobno pa so pozneje napovedali Britanci, se bodo pridružili tudi v ZDA, je zvečer napovedala tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki.

21.50 - Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je danes sporočila, da možnost, da bi Rusiji blokirali dostop do sistema za medbančno komunikacijo SWIFT, še vedno obstaja. "Putin želi vojno. A ljudje hočejo mir, svobodo in pravico do samoodločanja," je zapisala na Twitterju ter hkrati napovedala "nadaljnje, obsežne sankcije." Po njenih navedbah je na mizi vse, vključno z izključitvijo Rusije iz sistema SWIFT.

21.40 - Mednarodna aktivistična hekerska skupina Anonymous je danes na Twitterju sporočila, da jim je uspelo vdreti v podatkovno bazo ruskega ministrstva za obrambo.

21.30 - Termoelektrarna na severu Kijeva po poročanju ukrajinske televizije še naprej obratuje kot običajno. Pojavila so se namreč poročila o silovitih eksplozijah v njeni bližini.

21.20 - Nevladna humanitarna organizacija Zdravniki brez meja je začasno ustavila svoje delo v Ukrajini. Kot so pojasnili, so bili zaradi stopnjevanja konflikta v to prisiljeni.

21.10 - Slovenska vlada je danes na izredni seji o aktualnih razmerah glede ruske vojaške agresije v Ukrajini sprejela odločitev o omejitvah v slovenskem zračnem prostoru. Z njimi bo vojaškim letalom zavezniških držav omogočena poenostavljena uporaba zračnega prostora za prelete v primerih razmeščanja enot na vzhodnem krilu Nata, so sporočili po seji vlade.

21.00 - Ameriško vesoljsko tehnološko podjetje Maxar Technologies, ki že več tednov sledi razporeditvi ruske vojske ob mejah z Ukrajino, je po poročanju Reutersa sporočilo, da današnji satelitski posnetki kažejo, da je Rusija na jugu Belorusije namestila dodatne vojaške enote, vključno s približno 150 transportnimi helikopterji.

20.40 -Ukrajinska veleposlanica v Washingtonu Oksana Markarova je dejala, da je bil ruski napad na Ukrajino danes bolj brutalen kot včeraj, a da ruska vojska vseeno ni napredovala v skladu z načrti. Dodala je, da ukrajinske oblasti že zbirajo dokaze o morebitnih vojnih zločinih ruske vojske, ki jih bodo predali mednarodnim sodiščem.

20.30 - Britanski premier Boris Johnson je danes na virtualnem srečanju voditeljev zveze Nato sporočil, da načrtuje sankcije proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu in njegovemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu kot odgovor na invazijo na Ukrajino. S tem se bo država uskladila z Evropsko unijo, ki je že uvedla sankcije proti Putinu in Lavrovu.

20.10 - Po poročanju Reutersa je bilo v ukrajinski prestolnici v večernih urah slišati silovite eksplozije, na zahodu mesta pa naj bi potekali srditi spopadi. Župan Kijeva in nekdanji profesionalni boksar Vitalij Kličko je medtem sporočil, da je v razmiku treh do petih minut na območju termoelektrarne na severu mesta odjeknilo pet eksplozij. Dejal je, da podrobnosti niso znane, a da so na kraj že poslali reševalce. "Situacija je zdaj - brez pretiravanja - za Kijev zelo nevarna," je pojasnil in dodal, da jih čaka "težka noč."

19.40 - Ukrajinska vojska naj bi ruskim silam, ki že drugi dan poskušajo zajeti večja mesta, nudila "močan odpor," poroča britanski Independent, ki se opira na neimenovane vire iz zahodnih obveščevalnih služb. Ruski tanki naj bi sicer v Kijev vstopili iz več strani in naj bi mesto poskušali obkoliti. 

19.20 - Zdaj je tudi uradno potrjeno, da je EU na seznam sankcij uvrstila tudi ruskega predsednika Putina in zunanjega ministra Lavrova. Po zadnjih podatkih gre zgolj za zamrznitev premoženja, ne pa tudi za prepoved potovanja.

18.50 - Zveza Nato v odziv na ruski napad Ukrajine namešča znatne dodatne sile na svojem vzhodnem krilu. Nato bo namestil svoje odzivne sile, tudi bojno konico oziroma sile za zelo hitro odzivanje. Gre za sploh prvo namestitev teh sil z namenom skupne obrambe, je povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. "Govorimo o več tisoč vojakih. Govorimo o zračnih in pomorskih zmogljivostih," je dejal Stoltenberg.

18.30 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je na govorice v ruskih medijih, da je pobegnil iz Kijeva, odzval z videoposnetkom izpred predsedniškega urada v Kijevu. "Vsi smo tukaj. Branimo našo neodvisnost, našo državo. S tem bomo tudi nadaljevali," je dejal obkrožen s svojimi svetovalci. 

18.20 - Tiskovna predstavnica ruskega ministrstva za zunanje zadeve Maria Zaharova je Finsko in Švedsko posvarila, da bodo v primeru poskusov pridružitve Natu deležni "resnega odziva" Moskve. Posledice bodo po njenih navedbah "vojaške in politične."

18.10 - Iz Harkova, drugega največjega ukrajinskega mesta, poročajo o siloviti eksploziji in obsežnem požaru v industrijski coni.

17.40 - Ruski medijski regulator Roskomnadzor je sporočil, da bodo zaradi "kršitev svobode govora delno omejili" dostop do Facebooka, poroča britanski Guardian. Po njihovih navedbah gre za odziv na omejitve, ki jih je ameriški velikan uvedel za ruske medije.

17.20 - Rusija kot kaže vendarle ne bo sodelovala na letošnji Evroviziji maja v italijanskem Torinu. Kot poroča britanski Independent, je prireditelj Evrovizije Evropska radiodifuzna zveza (EBU) danes spremenil svojo včerajšnjo odločitev, da se Rusiji zaradi invazije ne prepove udeležbe. Kot so pojasnili, so se zdaj za prepoved odločili na podlagi posvetovanja s sodelujočimi članicami in predloga izvršnega odbora Evrovizije.

17.20 - Rdeči križ Slovenije se ob krizi v Ukrajini pridružuje pozivom k človečnosti in miru. Vključil se je tudi v zbiranje sredstev za pomoč prebivalcem Ukrajine.

17.10 - Tiskovna agencija AFP poroča, da je Svet Evrope Rusijo začasno izključil iz organizacije. Svet Evrope je največja evropska organizacija s sedežem v Strasbourgu, ki je bila leta 1949 ustanovljena z namenom spodbujanja demokracije, človekovih pravic in pravne države. V njej sodeluje 47 držav članic, ki pokrivajo celoten evropski kontinent. Je v celoti ločen od Evropske unije in je znan predvsem po Evropski konvenciji o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter Evropskemu sodišču za človekove pravice.

16.50 - Po navedbah visokega uradnika ameriškega obrambnega ministrstva so ruske sile v invaziji po začetnih uspehih izgubile nekaj zagona, poroča tiskovna agencija Reuters. Dejal naj bi še, da ruski vojski zaenkrat še ni uspelo zajeti večjih mestnih središč, a da je na stanovanjska območja priletelo nekaj izstrelkov. Poročajo tudi o kibernetskih napadih na hidroelektrarno Kakhovka na jugu države.

16.40 - Po navedbah britanskega ministrstva za obrambo je glavnina ruskih sil, zlasti oklepnih vozil, od središča Kijeva oddaljena dobrih 50 kilometrov. Mesta Černigov na severu države naj jim ne bi uspelo zajeti, zato naj bi se proti Kijevu odpravili po drugi poti.

16.10 - Jezni Putin je ukrajinsko vojsko pozval, naj prevzame oblast v Kijevu ter vrže z oblasti predsednika Zelenskega in njegove sodelavce, ki jih je označil za "neonaciste" in "odvisnike od mamil," ki so državljane Ukrajine vzeli za talce. "Vzemite oblast v svoje roke, tako se bomo lažje pogajali," je dejal.

16.00 - Cena pšenice je zaradi Ukrajine poskočila na rekordne vrednosti, najvišje v zadnjih 13 letih, kar bi lahko posledično vplivalo tudi na cene hrane, saj je Ukrajina žitnica Evrope, skupaj z Rusijo pa proizvede kar tretjino svetovnih zalog pšenice.

15.30 - Po navedbah moldavske nacionalne uprave za pomorstvo je ladjo, ki pluje pod moldavsko zastavo, v "nevtralnih vodah" v Črnem morju zadel izstrelek neznanega izvora, poroča tiskovna agencija AP. Na ladji je izbruhnil požar, huje pa naj bi bila poškodovana dva člana posadke. Tanker naj bi bil sicer v lasti ukrajinske pravne osebe, a naj bi bili člani posadke ruski državljani.

15.15 - Ukrajinska vojska je prebivalcem Kijev razdelila 18.000 avtomatskih pušk. Dobili so jih vsi, ki so pripravljeni braniti mesto.

15.00 - Slovenija bo sprejemala begunce iz Ukrajine, a končna številka ljudi, ki jih bomo sprejeli, še ni znana; lahko govorimo o več tisočih, če bo potrebno, je dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Povedal je, da so pripravljalne aktivnosti za vzpostavitev namestitvenih centrov že v teku. Omenil je možnosti vključevanja beguncev v delovne procese.

14.50 - EU je na seznam sankcij uvrstila tudi ruskega predsednika Putina in zunanjega ministra Lavrova. To bi pomenilo, da bi zanju veljala zamrznitev premoženja in prepoved potovanja v EU. Vprašanje je, koliko premoženja sploh imata v EU.

14.05 - Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je sporočil, da je Rusija pripravljena poslati svojo delegacijo na mirovne pogovore z Ukrajino v Minsk.

13.50 - Rusko obrambno ministrstvo trdi, da je vojska blokirala Kijev z zahodne strani. V Kijevu tulijo sirene in ljudje morajo v zaklonišča. Sporočili so še, da so ruske sile prevzele nadzor nad letališčem Hostomel v bližini Kijeva.

Profimedia
Ruski tank je v Kijevu zmečkal osebni avtomobil, voznik pa je skoraj po čudežu preživel in ostal celo nepoškodovan.

13.40 - Župan Kijeva Vladimir Kličko je dejal, da mesto pričenja z obrambo, medtem ko ruske sile napredujejo. Ruska tiskovna agencija TASS poroča, da je rusko zunanje ministrstvo zatrdilo, da stanovanjske soseske Kijeva ne bodo prizadete.

13:20 - Kitajska državna televizija CGTN po besedah časnika Guardian poroča, da naj bi Putin kitajskemu predsedniku Ši Džinpingu v telefonskem pogovoru zatrdil, da je pripravljen na pogovore z Ukrajino. 

12:50 - Po izrazu podpore, ki jo je Putinu namenila mjanmarska hunta, se Putinu podpora obeta še od sirskega predsednika Bašarja al-Asada. Afganistanski talibani so medtem obe strani pozvali k mirnemu reševanju krize in se odločili za nevtralnost.

12:40 - Vodja ruske obveščevalne službe je zatrdil, da je edina pot za Ukrajino pot nevtralnosti. Svetovalec ukrajinskega predsednika Zelenskega je namreč danes že izrazil, da je Kijev pripravljen na pogovore z Moskvo, tudi če to pomeni, da bodo morali prevzeti nevtralen odnos do zveze Nato. Ukrajini je bilo članstvo v zvezi Nato obljubljeno že leta 2008, takrat pa je odločitev precej razhudila Kremelj. Putin je takrat od ZDA in Nata zahteval, da se zavežeta, da Ukrajini nikoli ne bosta odobrili članstva. Washington in Nato sta take obljube gladko zavračala.

12:10 - Župan ukrajinskega mesta Harkov na vzhodu države je pozval prebivalce, naj se zatečejo v zaklonišča, medtem ko so v mestu odzvanjale sirene.

12.00 - Rusko zunanje ministrstvo trdi, da bo na pogovore v Kijevu pripravljeno šele, ko ukrajinska vojska odloži orožje. Sergej Lavrov je prav tako zatrdil, da si Rusija za Ukrajince želi, da bi bili neodvisni in bi lahko svobodno odločali o svoji usodi, da pa Kremelj ne bo toleriral "neo-nacististične" vlade na čelu svoje sosede. Prav tako je zatrdil, da ni možnsti, da Rusija trenutno ukrajinsko oblast prepozna za demokratično.

Reuters
Ruske sile obstreljujejo tudi stanovanjska poslopja v Kijevu.

11.55 - Svet Združenih narodov za človekove pravice trdi, da je bilo v zračnih napadih in obstreljevanju v Ukrajini ubitih vsaj 25 ljudi in poškodovani 102 osebi. Predstavnica za javnost ocenjujeje, da je dejansko število ubitih in poškodovanih še višje.

11.30 - Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ponovil, da »Rusija ne načrtuje okupacije Ukrajine«, le »demitalirizacijo«, a dodal, da Moskva vlade v Kijevu ne priznava kot »demokratične«. Medtem oblasti v Kijevu prebivalce v četrti Obolon pozivajo, naj ostanejo doma.

11.10 - Evropska nogometna zveza (Uefa) se je odločila za prestavitev finala elitnega klubskega tekmovanja, lige prvakov, iz Sankt Peterburga v Pariz.

11.05 - Madžarska bo odprla humanitarni koridor za državljane iz tretjih držav, ki bežijo iz Ukrajine. Med njimi so predvsem državljani Irana in Indije. Madžarska jim bo dopustila vstop v državo tudi brez vize in jih odpeljala na najbližje letališče, ki se nahaja v madžarskem Debrecenu, je zapisalo madžarsko zunanje ministrstvo.

10.55 - Rusija je vsem letalom, ki prihajajo ali so v lasti podjetij iz Združenega kraljestva, prepovedala vstop v njeno cono letenja. Odločitev sledi sankcijam Združenega kraljestva, v okviru katerih so Britanci pristanek na Otoku prepovedali ruskemu prevozniku Aeroflotu.

10.41 - Rusko obrambno ministrstvo je podalo izjavo za javnost, v kateri so zapisali, da njihovi vojaki pred teroristi ščitijo ozemlje černobilske jedrske elektrarne. Trdijo, da želijo s prevzemom nadzora nad ozemljem "preprečiti nacionalističnim in drugim terorističnim organizacijam, da dogajanje v državi izrabijo in uprizorijo jedrsko provokacijo."

Reuters
Poškodovana stanovanjska stavba v Kijevu

10.40 - Ukrajinska vojska poziva vse civiliste, ne glede na njihovo starost, da se pridružijo njenim vrstam. "Danes Ukrajina potrebuje vse. Vsi postopki za pridružitev so poenostavljeni. Prinesite zgolj potni list in identifikacijsko številko."

9.55 - V stockholmskem mednarodnem inštitutu za mirovne raziskave (Sipri) ocenjujejo, da je kljub ruskemu napadu na Ukrajino malo verjetno, da bo ruski predsednik Vladimir Putin uporabil jedrsko orožje. Rusija je imela po oceni Siprija sredi lanskega leta več kot 6255 kosov jedrskega orožja.

9.35 - Na severu Kijeva je bilo slišati eksplozije in strele, več ljudi naj bi teklo proti zakloniščem. Ruske sile naj bi prispele v četrt Obolonski na severu mesta, ukrajinski obrambni minister pa je prebivalce na svojem Facebook profilu pozval, naj se ne predajo: "Pozivamo prebivalce, naj nas obvestijo o tem, kjer se nahajajo ruske čete, naj izdelajo molotovke in nevtralizirajo sovražnika." Po četrti Obolon naj bi že vozili ruski tanki.

9.30 - Na več točkah v Černobilu, kjer je nadzor včeraj po obstreljevanju prevzela ruska vojska, in kjer še več kot 30 let po katastrofi v jedrski elektrarni zaradi močne radiacije deli niso dostopni, so včeraj na več točkah zabeležili povišane ravni radiacije.

9.20 - Francija je posvarila pred morebitno grožnjo ruske ofenzive na Moldavijo in Gruzijo, obe prav tako nekdanji republiki Sovjetske zveze.

9.15 - Spopadi med rusko in ukrajinsko vojsko potekajo že v Kijevu.

9.00 - Ukrajinski predsednik Zelenski je na Twitterju zapisal, da se je pogovarjal s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo in ga zaprosil za obrambno pomoč vzhodneevropskih članic zveze Nato. "Potrebujemo proti-vojno koalicijo," je na Twitterju zapisal Zelenski.

8.45 - Britanski obrambni minister Ben Wallace ocenjuje, da namerava Rusija zavzeti celotno Ukrajino, prvi dan pa niso dosegli, kar so nameravali. Po britanski oceni je ruska vojska izgubila 450 vojakov.

8:30 - Valentina Matvijenko, predsednica ruskega Sveta Federacije, je v izjavi za javnost dejala, da ruska vlada ni imela "druge izbire" kot da izvede napad. "Rusija je najavila posebno vojaško operacijo, ki bo Ukrajino prisilila v mir in na najbolj aktiven način zaustavila militarizacijo, ki se v državi dogaja," je dejala.

8:09 - Svetovalec notranjega ministra Anton Heraščenko je dejal, da Ukrajina pričakuje napad ruskih tankov na Kijev, da pa je ukrajinska vojska oborožena s proti-tankovskimi raketami.

8:00 - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v televizijskem nagovoru okrcal svet, da vsi le opazujejo od daleč, a da sankcije ne pomagajo več. "Kdo se je pripravljen boriti poleg nas? Nikogar ne vidim. Kdo je pripravljen Ukrajini podeliti članstvo v Natu? Vsi se bojijo," je bil jezen Zelenski.

----------------------------------------------------------------------------------------

Kaj se je dogajalo v Ukrajini?

Včeraj je ruska vojska pod vodstvom predsednika Vladimirja Putina z več različnih strani izvedla napad na Ukrajino. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je po napadu uvedel vojno stanje v celotni državi in pozval k splošni mobilizaciji prebivalstva. "Vsakogar, ki želi braniti državo, bomo oborožili. Bodite pripravljeni podpreti Ukrajino tudi na naših ulicah," je pozval. Več kot 100 tisoč prebivalcev je državo že zapustilo, večina jih je prestopila mejo v Romunijo in Moldavijo.

Ruska vojska se je včeraj prebila do ukrajinskega mesta Harkov in nadaljevala v smeri proti Kijevu.

Po včerajšnjem dogovoru za uvedbo novih sankcij, se je v zgodnjih jutranjih urah Evropska unija dogovorila za njihov dejanski obseg. Že včeraj zvečer so nove sankcije proti Rusiji uvedle tudi ZDA in Združeno kraljestvo. Ameriški predsednik Joe Biden je zaradi ruskega napada na Ukrajino uvedel nove sankcije proti ruskim bankam in pripadnikom ruske elite ter prepoved izvoza visoke tehnologije v Rusijo. Velika Britanija pa bo zamrznila premoženje ruskih bančnih in orožarskih velikanov, sankcionirala pet oligarhov in prepovedala letenje v svojem zračnem prostoru letalski družbi Aeroflot, je povedal britanski premier Boris Johnson.

Nočno obstreljevanje Kijeva

Prebivalci Kijeva so noč preživeli pod zemljo, na postajah podzemnih železnic, kjer so si poiskali zavetišče. Po poročanju portala Aljazeera je v jutranjih urah ukrajinska vojska v bližini Kijeva sestrelila rusko letalo, ki pa je strmoglavilo v stanovanjsko stavbo. Ta je zagorela. Anton Heraščenko, svetovalec ukrajinskega notranjega ministra, je na portalu Telegram zapisal, da gori 9-nadstropna stanovanjska stavba.

Župan Kijeva Vitalij Kličko pa je sporočil, da so "ostanki raket" zadeli stanovanjsko stavbo, pri tem so bile ranjene tri osebe, ena je v kritičnem stanju.

Reuters
Stanovanjska stavba v Kijevu, ki je zagorela.

Zelenski Evropsko unijo in zvezo Nato okrcal zaradi lažnih obljub

Ukrajinski predsednik je včeraj pozno zvečer pozval voditelje Evropske unije, naj Ukrajini stojijo ob strani in "ustavijo agresorja." V izjavi za javnost, ki jo je objavil na aplikaciji Telegram je Zelenski pozval k "močnim gospodarskim in finančnim sankcijam" proti Rusiji.

"Usoda Evrope se pravkar odloča v Ukrajini: če Putin zdaj ne naleti na pravo nasprotovanje, bo nadaljeval," je dejal Zelenski in dodal, da bi Evropska unija lahko Ukrajini pomagala z orožjem in z izražanjem podpore mirovni misiji Združenih narodov.

"Naši ljudje umirajo za svobodo Ukrajine in Evrope." "Čakali smo dolgo, z odprtimi vrati. Povprašali smo po članstvu v zvezi Nato, a nismo dobili odziva."

Reuters
Ljudje so zatočišče poiskali na postajah podzemne železnice.

Reuters
Ljudje so zatočišče poiskali na postajah podzemne železnice.

Evropska unija z novim svežnjem sankcij proti Rusiji

Po večurni razpravi se je v Bruslju v zgodnjih jutranjih urah končalo krizno zasedanje voditeljev članic EU, ki so potrdili drugi sveženj obsežnih sankcij proti Rusiji zaradi vojaške agresije nad Ukrajino. Po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen bodo imele sankcije največji učinek na rusko gospodarstvo in politično elito.

Von der Leynova je po končanem zasedanju na novinarski konferenci orisala dogovorjeni sveženj sankcij, za katere je dejala, da bodo imele "maksimalen učinek na rusko gospodarstvo in politično elito".

Sveženj dogovorjenih sankcij temelji na petih stebrih in obsega finančni sektor, energetiko, promet, nadzor in financiranje izvora ter omejitve glede vizumske politike. Med drugim vključuje finančne sankcije, ki prepovedujejo dostop ruskim bankam do evropskih finančnih trgov. Usmerjene so v 70 odstotkov ruskega bančnega trga in ključna podjetja v državni lasti, vključno z obrambo.

Sankcije so uperjene tudi v energetski sektor, ključno gospodarsko področje, ki še posebej koristi ruski državi. Prepoved izvoza bo prizadela naftni sektor, saj bo Rusiji onemogočila nadgradnjo rafinerij, je dejala von der Leynova. EU tudi uvaja prepoved prodaje letal in opreme ruskim letalskim prevoznikom, je pojasnila.

Poleg tega naj bi Rusiji omejili dostop do ključnih tehnologij, kot so polprevodniki ali najsodobnejša programska oprema. Omejitev glede vizumske politike pa pomeni, da ruski diplomati in poslovneži ne bodo več imeli priviligiranega dostopa do Evropske unije.

Tudi Kanada uvaja sankcije

K uvedbi sankcij je Zelenski pozval tudi Kanado. Na Twitterju je zvečer zapisal, da se je po telefonu pogovarjal s kanadskim predsednikom vlade Justinom Trudeaujem, in dodal: "Zahtevamo takojšnjo uvedbo dodatnih strogih sankcij proti Rusiji. Sedaj, bolj kot kadarkoli prej, potrebujemo podporo. Računam, na vodstvo Kanade v tem procesu."

Kanadski premier Justin Trudeau je sicer v četrtek že naznanil sankcije proti 58 ruskim posameznikom in organizacijam zaradi ruskega napada na Ukrajino, ki ga je označil za ogromno grožnjo varnosti in miru po vsem svetu.

Kanadske sankcije zadevajo 31 posameznikov, ki spadajo med rusko državno in gospodarsko elito, in 27 organizacij, med njimi so največje ruske banke in varnostno podjetje Wagner.

Kanada je prav tako prepovedala za približno 550 milijonov dolarjev izvoza v Rusijo. Gre za tehnologijo v letalstvu, informacijsko tehnologijo in opremo za rudarstvo.

Poleg tega je Kanada dala v pripravljenost 3400 vojakov za napotitev v Evropo, skupaj z letali in ladjami. Ottawa je svoje diplomatsko osebje iz Ukrajine preselila na Poljsko.

Zelenski: sankcije niso dovolj

Po uvedbi novih sankcij Evropske unije danes zgodaj zjutraj je Zelenski v govoru, ki so ga predvajali po televiziji, ruskega predsednika Vladimirja Putina najprej povedal, da je ukrajinska vojska ustavila rusko pred napredovanjem v večini smeri. Predsednik je prav tako ruske sile obtožil napad na tako vojaške kot civilne tarče.

Volodimir Zelenski:

Rusija se bo na neki točki morala pričeti pogovarjati z nami. Prej kot se ta pogovor začne, manjša bo škoda za Rusijo.

V govoru je Zelenski govoril ukrajinsko in rusko, ter naslavljal svojo velikansko sosedo, naj se odloči za prekinitev ognja. Zelenski je dodal, da svet zgolj od daleč opazuje, kaj se dogaja v Ukrajini medtem ko Rusije tudi nove sankcije niso odvrnile od napada.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste