Nacionalne prireditve

Na Hrvaškem poleti tudi večji kulturni festivali na prostem

S.R./STA
11. 5. 2020, 14.24
Posodobljeno: 11. 5. 2020, 14.32
Deli članek:

O usodi poletnih festivalov pri nas lahko zaenkrat le ugibamo, a se nekateri na sezono kljub temu pripravljajo. Na Hrvaškem so medtem napovedali, da bodo velike poletne nacionalne kulturne prireditve potekale tudi letos.

Profimedia
Tudi letos bodo potekale dubrovniške poletne igre.

Dubrovniške poletne igre, filmski festival v Pulju, Splitsko poletje, Varaždinski baročni večeri in podobne hrvaške nacionalne kulturno-umetniške manifestacije bodo potekale tudi letos, so potrdili na hrvaškem ministrstvu za kulturo. Programe bodo uskladili z epidemiološkimi ukrepi in okrnjenimi finančnimi zmožnostmi. 

Hrvaška ministrica za kulturo Nina Obuljen Koržinek je v pogovoru za nedeljski Dnevnik hrvaške televizije (HTV) povedala, da se je posvetovala z ravnatelji vseh nacionalnih kulturno-umetniških festivalov, tudi otroškega festivala v Šibeniku in mednarodnega folklornega festivala v Zagrebu. Kot je poudarila, bodo predvsem spodbujali dogodke na prostem. 

Ministrica je še povedala, da spodbujajo tudi vse ostale prejemnike proračunskih sredstev, naj začnejo načrtovati finančno manj zahtevne prireditve z manjšimi produkcijskimi zmožnostmi. Apelirala je, naj angažirajo hrvaške umetnike, da bi finančna sredstva prejeli tisti, ki so v preteklih dveh mesecih ostali brez prihodkov. 

Manj programov, več ponovitev

Za pričakovati je, da bo na poletnih festivalih, kot so denimo Dubrovniške poletne igre, manj programov, a več ponovitev zaradi omejenega števila gledalcev na prostorsko omejenih mestnih prizoriščih. 

Priprave za organizacijo velikih poletnih kulturno-umetniških prireditev v času epidemije novega koronavirusa na Hrvaškem že potekajo. Organizatorji 67. filmskega festivala v Pulju so tako danes objavili razpis za hrvaški program in manjšinske produkcije za največjo hrvaško filmsko festivalsko manifestacijo, ki je letos načrtovana med 18. in 26. julijem. 

Na Hrvaškem so sicer danes začeli tretjo fazo rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, ki med drugim profesionalnim umetnikom, kulturnim delavcem ter ansamblom omogoča gledališke in glasbene vaje. Z 18. majem pa načrtujejo odpiranje gledaliških, kino in koncertnih dvoran v skladu z navodili epidemiologov. 

Aktivna je tudi neodvisna kultura. V Zagrebu bo konec tedna potekal tridnevni filmsko-glasbeni drive-in spektakel, ki ga napovedujejo kot začetek nove platforme, Drive-in kultura. Program bo potekal na parkirišču ob zagrebškem tehničnem muzeju Nikola Tesla.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost