Priporočilo

Kavanaugh z ognjevitim nastopom skozi šivankino uho

S.R./STA
28. 9. 2018, 20.36
Posodobljeno: 28. 9. 2018, 21.26
Deli članek:

Odbor ameriškega senata za pravosodje je danes s tesno večino priporočil Bretta Kavanaugha za položaj vrhovnega sodnika ZDA.

Reuters
Brett Kavanaugh

Kavanaugh, o čigar imenovanju mora odločati še celoten senat, je glasovanje v senatnem odboru prestal kljub očitkom o spolnih napadih v preteklosti. Za imenovanje Kavanaugha, ki ga je za položaj predlagal ameriški predsednik Donald Trump, je glasovalo vseh enajst republikanskih članov odbora, vseh deset demokratov pa je bilo proti. Sodnika podprl tudi republikanski senator Jeff Flake iz Arizone, ki je s podporo njegovi kandidaturi okleval do danes. 

Reuters
Christine Blasey Ford

Poleg Fordove ga spolnega napada na študentski zabavi obtožuje tudi Deborah Ramirez. Julie Swetnick, ki jo zastopa odvetnik Stormy Daniels Michael Avenatti, pa ga je videla v vrsti z drugimi fanti pred vrati spalnice, kjer so drug za drugim posiljevali omamljeno dekle.

Pravosodni odbor je v četrtek zaslišal Christine Blasey Ford, ki Kavanaugha obtožuje spolnega napada pred 36 leti. Izpoved domnevne žrtev se je zdela verodostojna obema stranema, vendar pa je bil za ohranitev enotnosti republikancev odločilen ognjevit nastop kandidata, ki je s solzami v očeh vztrajal pri nedolžnosti in ostro kritiziral demokrate. O imenovanju 53-letnega konservativca za vrhovnega sodnika mora odločati še celoten stočlanski senat, v katerem imajo republikanci tesno večino 51 glasov.

Zapletlo se je že takoj po glasovanju v pravosodnem odboru. Predsednik odbora Chuck Grassley iz Iowe je najprej na hitro prekinil zasedanje, da prepreči glasovanje o tem, da naj FBI uvede preiskavo. Naglica je bila zaman, ker je potem Flake pozval k preiskavi FBI pred glasovanjem o Kavanaughu v celotnem senatu. S tem je lastni stranki vrgel palico v kolesje potrjevanja in se ženskam nekoliko odkupil za to, da je v odboru glasoval za Kavanaughovo potrditev. 

Nastala je zmeda, kajti republikanci lahko še vedno brez Flaka potrdijo Kavanaugha, vendar pa politični analitiki ocenjujejo, da bosta kolegu iz Arizone pritegnili tudi republikanki Susan Collins in Lisa Murkowski, kar bi pomenilo premalo glasov. 

Republikansko vodstvo bo imelo sedaj sestanke s Flakom in senatorkama, da ju prepriča v podporo Kavanaughu brez preiskave FBI o obtožbah drugih žensk na račun Kavanaugha kakor tudi Fordove, ki je že prestala preizkus z detektorjem laži in je pripravljena na novega, kar Kavanaugh zavrača.

Trump umirjen

Trump, ki je Kavanaugha nominiral, je bil v prvem odzivu na dogajanje v senatu nenavadno umirjen. Izrazil je zaupanje v republikanske senatorje, zadovoljstvo s Kavanaughovim četrtkovim nastopom v odboru, obenem pa je pohvalil tudi izpoved Fordove kot prepričljivo in verodostojno. 

Trump ponavadi neposredno kritizira ženske, ki njega ali njegove politične zaveznike obtožijo spolnega napada. Nekateri analitiki menijo, da so ga uspeli obrzdati sodelavci, ker so kongresne volitve in grožnja izgube tudi senata preblizu. Drugi pravijo, da mu "jokajoči Kavanaugh" ni več všeč.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost