"Breme beguncev"

Prosilci za azil prispevajo k spodbujanju evropskih gospodarstev

S.R.
21. 6. 2018, 12.49
Posodobljeno: 21. 6. 2018, 12.55
Deli članek:

Francoski ekonomisti so v luči vsesplošne nastrojenosti zoper migrante objavili znanstveno študijo, ki proučuje vpliv prosilcev za azil na evropska gospodarstva.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Študija francoskih ekonomistov, ki so jo objavili v znanstveni reviji Science Advances in ki obravnava obdobje med 1985 in 2015, je proučila ekonomski vpliv prosilcev za azil, torej migrantov, ki se zaradi strahu pred preganjanjem v domovini preselijo v novo državo, na države članice EU, poroča tiskovna agencija Reuters. Vključuje prosilce za azil, ki so jim prošnjo odobrili, temelji pa na podatkih o migracijah in ekonomskih podatkih iz Avstrije, Belgije, Danske, Finske, Francije, Irske, Islandije, Nemčije, Nizozemske, Norveške, Portugalske, Španije, Švedske in Združenega kraljestva, torej brez Slovenije.

Ugotovitve študije kažejo, da so prosilci za azil v državah, ki so jih sprejele, prispevali k povečanju gospodarske proizvodnje in znižanju stopnje brezposelnosti, hkrati pa niso predstavljali znatnega bremena na javne finance, pravijo raziskovalci. »Dodatne javne izdatke, ki se jih običajno označuje kot "breme beguncev," več kot pokrijemo s povečanjem davčnih prihodkov,« so zapisali. Na podlagi podatkov iz zadnjih treh desetletij naj bi prosilci za azil povečali tudi bruto domači proizvod, neto davčne prihodke držav pa zvišali za 1 odstotek, pri čemer naj bi k bruto domačemu proizvodu največ prispevali v treh do sedmih letih po migracijskem šoku.

Za vse ni enako

V oči seveda bode dejstvo, da podatki vključujejo obdobje do leta 2015, ko je migrantska kriza z več kot milijonom migrantov iz Bližnjega vzhoda in Afrike dosegla vrh, v srca Evropejcev pa so se naselila protimigrantska čustva. V torek objavljeno letno poročilo visokega komisarja Združenih narodov za begunce kaže, da se je število beguncev na svetu leta 2017 z 2,9 povečalo na 25,4 milijona.

Chad Sparber, izredni profesor ekonomije na univerzi Colgate v New Yorku, je za Reuters poudaril, da je ta študija dober opomnik, da zoper humanitarne vidike migracij ne obstajajo prepričljivi ekonomski dokazi. Hkrati je opozoril, da zaradi tega ne smemo spregledati vidikov posameznih državljanov, ki negativne posledice priseljevanja morda občutijo na osebni ravni. »Obstajajo ljudje, ki marsikaj izgubijo ali pa ob tem trpijo. Priseljevanje je na splošno dobro, vendar kljub temu priznavam, da to ne velja v primeru vsakega posameznika,« pravi.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste