Venezuela

Z ustavno skupščino nad proteste

B.K.
10. 5. 2017, 11.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Protesti v Venezueli, ki trajajo že od začetka aprila, so v ponedeljek znova terjali tri žrtve. Predsednik Maduro bo sklical ustavno skupščino, opozicija pa zahteva odstop vlade.

Reuters
Venezuelski predsednik Nicolas Maduro.

Po poročanju lokalnih medijev, so v ostrostrelskem ognju v zvezni državi Merida bili huje ranjeni 21-letni Freilan Alvarez, 27-letni Hugo Guillen in 31-letni Anderson Dugarte.

Kdo je bil strelec še ni znano, urad javnega tožilca pa je dvema tožilcema že naložil preiskavo incidenta. Medtem je guverner Meride Alexis Ramirez za nasilje že obtožil opozicijskega župana mesta Merida Carlosa Garcio, ker naj bi ta s sklicem nasilnih protestov omogočil ostrostrelski napad.

Množični protesti, ki so Venezuelo preplavili z začetkom aprila so sicer posledica slabega gospodarskega stanja države, ki je večino svojih socialnih programov vzdrževala z visokimi cenami nafte. Ker so te že dve leti rekordno nizke in, ker nič ne kaže, da se bodo kmalu dvignile, je socialistična vlada v Venezueli postavljena v kot.

Reuters
Opozicijski protestniki.

Da vladavina Združene socialistične stranke Venezuele (PSUV), kljub izjemno uspešnim socialnim programom pokojnega predsednika Huga Chaveza, ni več samoumevna, je postalo jasno že leta 2013, ko je Chaveza na volitvah nasledil sedanji predsednik Nicolas Maduro. Ta je takrat svojega konkurenta Henriqueja Caprilesa premagal za zgolje odstotek in pol, parlamentarne volitve leta 2015 pa so PSUV spravile na kolena. V 167-članskem Državnem zboru je namreč osvojila le 52 stolčkov in s tem izgubila večino zakonodajne moči. Predsednik Maduro od takrat vlada z dekreti.

A opozicijsko dominirani Državni zbor prav tako ni igral po pravilih in je na poslanske stolčke imenoval tudi tiste poslance, katerih kandidature so bile, zaradi domnevnih nepravilnosti razveljavljene. Zato je Vrhovno sodišče 29. marca letos, s sklepom prevzelo zakonodajne moči parlamenta in poslancem odvzelo imuniteto. Po večdnevnih protestih in obsodbi s strani tujih državnikov, je sodišče sklep umaknilo in parlamentu povrnilo zakonodajno oblast.

42 mrtvih

Politično in gospodarsko krizo v državi spremljajo množični protesti, ki jih organizirajo tako opozicijske kot vladne stranke. V nasilju je do danes življenje izgubilo vsaj 42 ljudi. Več sto jih je bilo ranjenih.

Od 42 ubitih, jih je bilo 5 žrtev nasilja represivnih organov, 11 jih je bilo ubitih v opozicijskem nasilju, 4 zaradi posledic opozicijskega nasilja, 8 smrti je bilo posledica nesreče, 15 pa jih še ni razrešenih, poroča portal venezuelanalysis.com.

Ustavna skupščina

Po zgledu svojega predhodnika je Maduro, v upanju pomiritve konflikta, sklical takoimenovano ustavno skupščino. Ta bo namenjena pisanju nove ustave, sestavljena pa bo iz približno 250 delegatov iz lokalnih skupnosti in približno 250 neposredno voljenih predstavnikov volilnih okrožij. Ustavni skupščini nasprotujejo tako opozicijski voditelji kot nekateri podporniki pokojnega predsednika Chaveza, ki je na podobni skupščini sprejel sedanjo ustavo, katero je takrat označil za “popolno.”

Reuters
Demonstracije v podporo vladi predsednika Madura.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste