Vojno zaslužkarstvo

Hrvaška je v nekaj vojnah zaslužila kar 150 milijonov

uk
28. 2. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Hrvaška je ena od držav, ki s prodajo orožja služi milijone v vojnah proti islamistom. A dejansko nihče ne ve, kje to orožje nazadnje konča.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Jutarnji list poroča, da je v zadnjih devetih mesecih Hrvaška 83 milijonov evrov zaslužila s prodajo streliva, minometov, min in drugega orožja Savdski Arabiji. To so potrdili tudi pri Balkanski raziskovalni mreži (BIRN) ter pri mreži za raziskovanje organiziranega kriminala in korupcije (OCCRP). Oboji so podali podatke, da je Hrvaška Savdski Arabiji prodala 2600 ton starega streliva in orožja. Gre za orožje in strelivo, ki se ga Hrvaška poskuša znebiti ali s prodajo ali z uničenjem. Sama prodaja orožja Savdski Arabiji seveda ni sporna, sporno je, kje to orožje nato pristane. Saj je gotovo, da ga Savdska Arabija daje naprej v Sirijo, in tako pristane tudi v rokah skrajnežev, za kar je odgovoren tudi izvorni prodajalec.

Začetki 

Jutarnji list piše, da je Hrvaška začela prodajo leta 2012, v ozadju pa stojijo ZDA in Cia. Takrat so namreč na zahtevo ameriškega State Departmenta in Cie z zagrebškega letališča proti Jordaniji poslali več ton streliva in orožja za sirske upornike. V Sirijo naj bi poslali za 46,2 milijona evrov orožja in streliva. Ko je zgodba takrat prišla v javnost, so orožje preusmerili v Savdsko Arabijo. Naslednjih nekaj let je Hrvaška pridno zalagala Savdsko Arabijo s starim orožjem in strelivom. V samo dveh letih (2012 in 2013) naj bi v državo izvozili okoli pet tisoč ton orožja. Tako naj bi od leta 2012 do danes izvozili za 150 milijonov evrov orožja in streliva.

Kršenje sporazuma

Hrvaška vlada tudi po tem, ko so na plan prišle fotografije hrvaškega orožja v rokah islamskih skrajnežev, poudarja, da prodajajo orožje Savdski Arabiji in da jim ni treba preverjati, kje na koncu konča. A to seveda ni res. Gre za grobo kršitev sporazumov, in kot je dejal strokovnjak za orožje pri Amnesty International Patrick Wilcken, bi morala Hrvaška dobro preveriti, komu prodaja in kdo bo dobil orožje. Dodal je, da Hrvaška s tem krši pravila Evropske unije in sporazum o trgovanju z orožjem. A ker ima za seboj ZDA, nanjo ne pritiska nihče. Gre čisto preprosto za vojno dobičkarstvo, ki služi na račun pobijanja nedolžnih civilistov. Čeprav v ozadju najverjetneje res stojijo ZDA, Savdska Arabija in verjetno še katera velesila ali organizacija, pa to ne pomeni, da naj Hrvaška (in druge države, ki počnejo podobno) zaradi vojnega dobičkarstva ne bi odgovarjala. A na žalost se skoraj gotovo ne bo nič spremenilo. Gre pač za igre, ki se jih vlade igrajo, vendar žal zaradi njih umirajo nedolžni ljudje.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste