Spremembe

Trump premešal vodstvo svoje ekipe

J.P./STA
12. 11. 2016, 08.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je malce premešal vodstvo svoje ekipe za tranzicijo in je guvernerja New Jerseyja Chrisa Christieja degradiral na položaj podpredsednika ekipe, novoizvoljenega podpredsednika ZDA Mikea Penca pa je postavil na položaj predsednika.

Reuters
V 16-članski izvršni odbor za tranzicijo je imenoval vse, ki so mu bili zvesti med kampanjo, na čelu s člani svoje družine.

Trump je poleg Christieja med podpredsednike ekipe, katere naloga je postavitev njegove administracije do prevzema položaja 20. januarja, imenoval tudi temnopoltega zdravnika Bena Carsona in nekdanjega župana New Yorka Rudyja Giulianija, nekdanjega predsednika predstavniškega doma zveznega kongresa Newta Gingricha ter upokojenega generala Michaela Flynna.

V 16-članski izvršni odbor za tranzicijo pa je imenoval vse, ki so mu bili zvesti med kampanjo, na čelu s člani svoje družine. Poleg zeta Jareda Kushnerja je vanj imenoval tudi hčerko Ivanko in oba polnoletna sinova Erica ter Donalda mlajšega.

Imenoval je tudi pravosodno ministrico Floride Pam Bondi, ki ni hotela vložiti obtožbe zaradi domnevnih poneverb okoli tako imenovane Trumpove univerze, pa predsednika republikanske stranke Reinca Priebusa in predsednika kampanje Stephena Bannona, ki v ZDA velja za predstavnika skrajne desnice.

Guverner Christie, ki izgublja na veljavi, ker ga lovijo zaradi zaprtja mostu čez reko Hudson iz maščevanja županu, ki ga ni hotel podpreti za ponovno izvolitev, je sporočil, da je ponosen na opravljeno delo in dodal, da bo Pence to nadgradil.

Vsi ugibajo

Presenetljiva odločitev volivcev v ZDA medtem še vedno odmeva. Nekateri se odpravljajo na ulice in protestirajo, drugi pa obljubljajo zakonodajne ukrepe proti popolni republikanski večini. Vsi skupaj pa ugibajo, kaj bo Trump res naredil.

Ni jasno, ali bo res kazensko preganjal demokratsko nasprotnico Hillary Clinton zaradi fundacije njenega moža ali zaradi uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte v času vodenja State Departmenta.

Ameriška levica trepeta pred imenovanjem skrajnih konservativcev na položaj vrhovnih sodnikov in ukinitve zdravstvene reforme predsednika Baracka Obame. Strokovnjake za zunanjo politiko je strah morebitnega odstopa od jedrskega sporazuma z Iranom in odstopa od pariškega podnebnega sporazuma.

Drugi se bojijo deportacij nezakonitih priseljencev, odstopa od zakonodaje, ki je bila sprejeta za zaščito potrošnikov po zadnji finančni krizi, odprave Obamovih izvršnih ukazov glede imigracije, zaščite okolja. Trump bo verjetno hitro dovolil orožje v šolah, morda bo privatiziral železnice in še kaj.

Wall Street Journal je v četrtek poročal, da morda ne bo šel povsem z glavo skozi zid glede zdravstvene reforme. Trump v pogovoru za časnik namreč ni izključil možnosti, da bodo reformo le prilagodili in ne povsem odpravili. Kot je dejal, si je premislil po četrtkovem pogovoru s predsednikom Obamo, ki ga spoštuje in da bo morda upošteval njegove predloge.

Med problemi je tudi podjetje, ki se mu reče Trumpova organizacija. Gre za okoli 500 podjetij po vsem svetu. Koliko konflikta interesov bo pri tem, za zdaj ni povsem jasno nikomur.

Rusija, ki je Trumpovo predsedniško kandidaturo podpirala, pa je sporočila, da bo sodelovala s sedanjim vodstvom ZDA glede Sirije.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste