Soočenje

VIDEO: Novi Trumpovi izpadi, vpleten znova Putin

T.L./STA
20. 10. 2016, 06.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Donald Trump na zadnjem soočenju vztrajal pri novi domislici, ki jo poudarja v zadnjih dneh: namigih, da volilni proces v ZDA ni legitimen, poleg tega pa ni želel obljubiti, da bo priznal izid ameriških predsedniških volitev.

Reuters
Trump skuša v zadnjih dneh izkoristit naznanilo direktorja FBI.

Ona v belem, on z ostrimi besedami. V Las Vegasu, ameriški prestolnici iger ne srečo in zabave, sta se še zadnjič soočila ameriška predsedniška kandidata. Donald Trump na zadnjem televizijskem soočenju z demokratko Hillary Clinton ni hotel potrditi legitimnosti volilnega procesa v ZDA in prav tako ni hotel obljubiti, da bo sprejel volilni izid ne glede na zmago ali poraz. Svojo nasprotnico je poleg lažnivke označil še kot zoprno žensko.

Seje dvome v legitomnost volitev

Ti dve zadevi sta se najbolj vtisnili v spomin komentatorjem in analitikom ameriških televizij takoj po koncu soočenja v Las Vegasu, ki ga je organizirala televizija Fox News.

"To je brez primerjave v zgodovini naše države. Noben predsedniški kandidat doslej še ni postavljal pod vprašaj legitimnosti naših volitev," je izjavil republikanski strateg Steve Schmidt na televiziji MSNBC.

"To vam bom povedal takrat. Držal vas bom v negotovosti," je na vprašanje voditelja Chrisa Wallaca Američanom odgovoril Trump. Po soočenju so začele nanj nemudoma deževati kritike tako od demokratov kot tudi republikancev.

Reuters
Zadnjič sta se soočila v Las Vegasu, prestolnici iger na srečo in zabave.

Mirnejši začetek, znova brez rokovanja

Soočenje, ki po mnenju analitikov ni spremenilo trenda kampanje v smeri zmage demokratske kandidatke, se je začelo presenetljivo umirjeno, čeprav se kandidata tudi tokrat nista rokovala.

Uvodoma sta odgovarjala na vprašanja o vrhovnem sodišču, katere člane imenuje predsednik. Za Trumpa je najpomembneje, da vrhovno sodišče brani pravico Američanov do orožja, za Clintonovo pa, da sprejema odločitve v korist ljudi in ne korporacij ali bogatašev.

Reuters
Clintonova z družino.

Splav in pravice žensk

Clintonova je zagotovila, da bo imenovala sodnike, ki bodo ščitili pravico žensk do splava, Trump pa ni hotel naravnost povedati, da bo imenoval sodnike, ki bodo to pravico odpravili, ampak je govoril o tem, da Clintonova podpira splav v devetem mesecu nosečnosti, ko trgajo otroka iz maternice.

Kandidatka je govorila o tem kako težke so odločitve za splav in zatrdila, da noče vpletanja države vanje, proti prepovedi splava v pozni nosečnosti pa je glasovala vedno, ko republikanci v kongresu niso zagotovili izjeme v primeru ogroženosti življenja nosečnice.

Reuters
Trump z družino.

Zmerljivke zoprni ženski

Soočenje se je kasneje sprevrglo v medsebojne obtožbe v slogu prejšnjih soočenj in Trump je uprizoril podobno predstavo kot na prvem na univerzi Hofstra, ko je nasprotnici skakal v besedo ter kot na drugem v St. Louisu, ko jo je zmerjal z lažnivko.

Tokrat je dodal še mnenje, da je zoprna ženska, ko je razlagala, da bodo pod njenim vodstvom bogati kot sta onadva plačali več davkov ter mimogrede navrgla, da razen v primeru, če Trump spet ne bo našel načina, da se temu izogne tako kot doslej.

Trump na strani Rusije

Medsebojni napadi so se začeli po približno pol ure, ko sta se kandidata dotaknila Rusije. Clintonova je Trumpa obtožila, da ima podporo ruskega predsednika, Trump pa je odgovoril, da Vladimirja Putina ne pozna, čeprav je boljši voditelj od ameriških.

Rusijo je branil pred obtožbami, da vdira v računalnike demokratov in informacije posreduje WikiLeaksu, Clintonova pa je spomnila, da to trdi 17 obveščevalnih agencij ZDA. Trump je odvrnil, da jim ne verjame. Voditelj Wallace ga je nato le prepričal, da je obsodil tuje posege v ameriške volitve.

Pri vprašanjih o Rusiji je Trump začel s skakanjem v besedo in do konca debate je večkrat ponovil besedo "narobe". Clintonova se je obtožbam, ki izhajajo iz objav WikiLeaksa, skušala elegantno izogniti z razlago, da WikiLeaks dobiva informacije od Rusije in jim ne gre zaupati.

Rusijo je pohvalil, da se v Siriji skupaj z vladnimi silami bori proti teroristom, ki jih namerava Clintonova spustiti v ZDA skupaj z begunci. Namignil je tudi, da se je ofenziva iraških sil na Mosul začela zato, da bi pomagali Clintonovi.

Brez obrambe na očitke o poceni jeklu iz Kitajske

Trumpove napade glede Kitajske je odvrnila s podatkom, da Trump v svojih zgradbah uporablja poceni jeklo iz Kitajske, na kar Newyorčan ni imel odgovora razen obtožbe, da je sama z drugimi politiki sprejemala zakone, ki jih je potem seveda izkoriščal v lastno dobro.

Spolnih napadov ga obtožujejo ženske, ki si želijo slave

Obtožbe o spolnih napadih na ženske naj bi začela njena kampanja. Zatrdil je, da ne pozna nobene ženske, ki ga obtožuje, da so vse lažnivke, katerih trditve so bile dokazano lažne. Trump je kandidatki, katere kampanjo je označil za sluzasto, njo pa kot zoprno in lažnivo, znova zagotovil, da nihče na svetu ne spoštuje žensk tako kot on.

V delu razprave glede imigracij je Trump nizal obtožbe, da želi Clintonova odpreti meje, obenem pa jo "obtožil", da je sama podprla gradnjo zidu na meji še pred njim.

Obtožil jo je, da skupaj s predsednikom ZDA Barackom Obamo na njegova zborovanja pošiljata plačane nasilneže, ponovno je zanikal podporo invaziji na Irak in demokratka je ponovno pozvala gledalce, naj gredo na Google.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste