Svet

FBI vdrl v telefon napadalca iz San Bernardina in umaknil tožbo proti Applu

M.J./STA
29. 3. 2016, 08.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) je vdrl v telefon enega od strelcev v decembrskem terorističnem napadu v San Bernardinu in umaknil sodno odločbo proti Applu, ki ni želel sodelovati v primeru, so v ponedeljek sporočile pristojne ameriške oblasti. Tako se je končal pravni spor med ZDA in tehnološkim velikanom, poročajo tuje tiskovne agencije.

YouTube
Syed Rizwan Farook s soprogo Tashfeen Malik.

Syed Rizwan Farook je s soprogo Tashfeen Malik 2. decembra lani v kalifornijskem San Bernardinu pobil 14 ljudi, nato pa sta bila oba ubita v strelskem obračunu s policijo. Ostala telefona para so našli po napadu, a sta bila uničena.

FBI želi ugotoviti, ali so na Farookovem iPhonu podatki, na podlagi katerih bi lahko preprečili nove napade ali informacije o dodatnih osumljencih za napad v Kaliforniji. A FBI ni poznal gesla in telefon je nastavljen tako, da se po desetih neuspešnih poskusih odprtja z geslom podatki na njem izbrišejo.

Reuters
FBI je v telefon vdrl brez sodelovanja Appla.

FBI je zato zahteval, naj Apple, ki je na ta način zaščitil svoje iPhone, razvije poseben program, ki bo policiji omogočil vdor v Farookov telefon. Apple je po drugi strani vztrajal, da bi program za odklepanje Farookovega telefona služil kot podlaga za vdore v vse telefone tako s strani vlade kot tudi hekerjev.

Sodišče v Los Angelesu je Applu februarja ukazalo, da mora narediti program za odklepanje Farookovega telefona, a podjetje sodne odločbe ni upoštevalo.

FBI je nato v telefon vdrl brez sodelovanja Appla, "s pomočjo tretje strani", je danes sporočila zvezna tožilka Eileen Decker. Zaradi tega so sodno odločbo proti podjetju umaknili.

Kdo je pomagal ameriški policiji vdreti v telefon in kakšni podatki so na njen shranjeni, ni znano. Mediji sicer poročajo, da je pri tem sodelovalo izraelsko podjetje.

FBI v ponedeljkovi izjavi za javnost ni želel razkriti, kdo mu je pomagal, niti kako so odklenili telefon. Tiskovna predstavnica preiskovalnega urada v Los Angelesu Laura Eimiller je pojasnila le, da se preiskava telefona in napada nadaljuje.

"Cilj preiskave je ugotoviti, ali sta napadalca sodelovala z drugimi, sta nameravala še koga napasti in ali ju je kdo podpiral," je še zatrdil FBI.

Apple se je na umik sodne zahteve po poročanju britanskega BBC odzval s sporočilom, da zveznemu preiskovalnemu uradu niso hoteli "odpreti zadnjih vrat v iPhone", saj so bili prepričani, da bi lahko to pomenilo nevaren presedan. Dodali so, da bodo še naprej razvijali sisteme za boljšo zaščito svojih izdelkov, saj so grožnje in napadi na njihove podatke vse pogostejši in vse bolj prefinjeni.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste