Svet

Begunec iz zapora se je predal novinarki

U. K.
16. 3. 2016, 06.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Begunec Giovanni Nanut, ki je 13. decembra 2015 zbežal iz bolnišnice v Šibeniku, se je pred nekaj dnevi predal novinarki. Dejal ji je, da se predaja, ker hoče dokazati svojo nedolžnost.

Facebook
Giovanni trdi, da so dokaze, zaradi katerih je v zaporu, podtaknili policisti.

Giovanni (27) se je na begu večkrat javil novinarjem in vseskozi zatrjeval, da je bil zaprt po nedolžnem. Mediji so ga sicer označili za precej nevarnega zločinca.

POBEG

Po poročanjih medijev je Giovanni v zaporu potožil, da ga boli glava, nato pa naj bi mu postalo slabo, zato so ga odpeljali v bolnišnico. A je od tam pobegnil. Pri tem naj bi napadel policista, ki sta pazila nanj. Giovanni je namreč fizično izjemno močan in mediji so ga označili kot nevarnega. Zaprt je bil zaradi težkih kraj, obsojen pa je bil na štiri leta in pol. No, Giovanni je pozneje vse te izjave zanikal. "Paznikov nisem napadel. Preprosto sem odkorakal iz bolnišnice, ker nisem hotel trohneti v zaporu po nedolžnem. Kakšni so to pazniki, če ne morejo preteči niti deset metrov," je povedal. Dejal je tudi, da mu je v resnici postalo slabo. "Pobega nisem načrtoval. Res sem padel na glavo, ko sem zapiral okno, in nato mi je postalo slabo. Odšel sem na slikanje glave, nato pa na stranišče, ker mi je spet postalo slabo. Ko sem prišel iz stranišča, sem se usedel na klop. Eden od varnostnikov mi je rekel, naj počakam na klopi, in odšel stran. Oba paznika sta bila kakšnih trideset metrov stran od mene. Ker se mi je ponudila priložnost, sem jo izkoristil," je opisal svoj pobeg.

"Pobega nisem načrtoval. Res sem padel na glavo, ko sem zapiral okno, in nato mi je postalo slabo."

NEDOLŽEN?

"Enkrat sem že odsedel deset mesecev po nedolžnem," je dejal Giovanni in poudaril, da je znova obsojen po nedolžnem. "Teh kraj nisem izvršil jaz. Policisti so mi zločin podtaknili zaradi osebnih zamer." Kakorkoli že, zdaj se bo moral soočiti tudi s kaznijo zaradi pobega iz zapora, po lastnih besedah pa naj bi poskušal ponovno odpreti njegov primer.

PREDAJA

Giovanni se je zdaj vendarle odločil, da se preda. Vendar se ni želel predati policistom, ampak je poklical novinarko Slobodne Dalmacije Marino Jurković. "Moje ime je Giovanni Nanut in želim se v vašem spremstvu vrniti v zapor. Prosim vas, da me pospremite do vhodnih vrat okrožnega zapora v Šibeniku. Ste novinarka, ki je po mojem begu iz bolnišnice javnost objektivno obveščala o mojem primeru. V zgodbo niste vpletali moje družine in niste me predstavljali kot nevarnega kriminalca ali drugače napihovali stvari. Mnogi vaši kolegi iz drugih medijev so to storili. Poleg tega ne želim, da kdorkoli profitira z mojo predajo ali da sebi pripiše zasluge, niti policisti niti sodišče. Vračam se zavestno in v upanju, da bom lahko dokazal svojo nedolžnost. Velike upe polagam na novo oblast in pravosodni sistem, pred katerim se bom z vsemi pravnimi sredstvi boril za ponovitev postopka. Seveda bodo tam tudi policisti, vas pa prosim, da iz prve roke napišete, kaj se je v resnici zgodilo," je novinarki sporočil pobegli Giovanni.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?