Slovenija

Žužemberški lovci občini plačujejo kazni

Janja Ambrožič / Dolenjski list
16. 3. 2016, 06.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Lovska družina Plešivica je edina v žužemberški občini, ki se ni priključila na kanalizacijsko omrežje, pa bi to morala storiti že pred leti. Plačali so že več kazni, zadeva je na sodišču.

J. A.
Franci Jarc je pojasnil, da je njihova lovska družina v roku plačala komunalni prispevek, priključka pa res ni izvedla, in to zato, ker občina ni naredila javnega voda, kot je bil načrtovan.

Člani Lovske družine Plešivica Žužemberk so na nedeljski izredni skupščini, ki so jo sklicali dve uri za redno skupščino, na pobudo nadzornega odbora obravnavali problematiko v zvezi s priklopom na komunalno omrežje.

Nadzorni odbor, ki ga vodi Gregor Kaplan, je namreč ugotovil, da je omenjena lovska družina v inšpekcijskih postopkih že vse od leta 2011. In to zato, ker svojih prostorov v Žužemberku ni nikoli priključila na kanalizacijo. Doslej je zaradi tega občini Žužemberk plačala že 1200 evrov denarnih kazni.
Nadzorni odbor je v zahtevi za sklic izredne seje zahteval, da člani dobijo informacijo inšpektorata o poteku postopkov, kar se po Kaplanovih besedah ni zgodilo. Sklicatelji izredne seje so prav tako želeli, da v navedenem primeru ugotovijo, kdo je za vse skupaj odgovoren.

NAJVEČJI PROBLEM NEINFORMIRANOST

»Nismo prišli do glasovanja o zaupnici, tudi informacije nismo prebrali. Predsednik Franci Jarc ni dovolil, da bi izredno skupščino vodil kdo drug, kar bi bilo najbolj higienično, sploh ker o tej problematiki še nikoli nismo govorili, pa se vleče že od leta 2011. Največji problem naše lovske družine je neinformiranost. Ni problem sama kazen, če bi o tem kdaj glasovali na skupščini. Danes je bil sprejet sklep, da bo Jarc osebno poravnal škodo, če bo nastala, ampak škoda je že nastala,« je včeraj rekel Kaplan.

Franci Jarc je pojasnil, da je njihova lovska družina v roku plačala komunalni prispevek, priključka pa res ni izvedla, in to zato, ker občina ni naredila javnega voda, kot je bil načrtovan. Po njegovih besedah naj bi bilo spornih 16 metrov, ki bi jih po odlokih morala zagotoviti lokalna skupnost.

OBTOŽBE ZAVRAČA

»Če bi občina naredila, kar je bilo plačano, bi se mi priključili. Članstvo smo s tem seznanili, tudi v upravnem odboru smo večkrat govorili o kanalizaciji. Menim, da ima ta zgodba politično ozadje, vse se je zapletlo po tistem, ko sem nastopil mandat občinskega svetnika. Imam podporo v društvu, proti meni je le kakšnih šest od 116 članov,« pravi Jarc in doda, da je zaplet okoli priključka na kanalizacijo že na sodišču, poleg tega so na ministrstvu za javno upravo vložili nadzorstveno pritožbo in pričakujejo, da bodo dobili povrnjen znesek, ki so ga plačali za kazen.

Iz žužemberške občine so sporočili, da se je na kanalizacijo priključilo približno 90 odstotkov uporabnikov. Vodja medobčinskega inšpektorata in redarstva za občine Dolenjske Toplice, Mirna Peč, Žužemberk in Straža Marjan Menger pa je dodal, da je LD Plešivica Žužemberk edino društvo v občini, zoper katerega se vodi inšpekcijski postopek v zvezi z neizvedeno priključitvijo na javno kanalizacijsko omrežje.

»Vsa preostala društva so se v zadnjih štirih letih na javno kanalizacijsko omrežje priključila v šestmesečnem roku, ki je določen z odlokom. Na istem naslovu, torej v isti stavbi, kot je LD Plešivica Žužemberk, so bili še trije inšpekcijski zavezanci, ki so izpolnili svojo obveznost in se postopek zoper njih ne vodi več,« dodaja Menger.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?