Svet

Kdo je organiziral napade?

Luka Tetičkovič
16. 1. 2016, 06.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Novoletne spolne napade bi utegnili zagrešiti posamezniki severnoafriškega porekla, nemške oblasti menijo, da so jih kriminalci novačili v begunskih taboriščih. Tudi skupinsko posilstvo bi lahko bila organizirana praksa, ki se je razvila med protesti v Kairu med arabsko pomladjo.

Reuters
Transparent: "Skupinski spolni napad je imel ozadje."

Belgijski časnik Het Laatste Nieuws (HLN) razkriva okoliščine, ki bi lahko pojasnile ozadje incidenta s spolnim nadlegovanjem v nemškem Kölnu. Policija v tem mestu namreč že štiri leta opaža, da so majhne tatvine večinoma delo mlajših moških iz Alžirije, Tunizije in Maroka (tako imenovana regija Magreb). Praviloma gre za najstarejše sinove v družini, ki so jih poslali v Nemčijo, da bi zaslužili denar, s katerim družina pozneje plača tihotapcu za pot v Evropo. Te podatke je javnosti razkril Ralf Jaeger, minister za notranje zadeve v nemški zvezni državi Severno Porenje - Vestfalija.

Reuters
»Proti rasizmu, proti seksizmu,« so sporočale nemške protestnice.

»V čakalnici bodo sedeli ob sirskih beguncih in jim nato ukradli stvari,« je HLN navajal prostovoljca na glavni železniški postaji v Kölnu. »Severnoafričani«, kot jih imenuje prostovoljec, vsak dan prihajajo na postajo krast.

Več kriminala med Severnoafričani kot Sirci

»Od leta 2014 beležimo močan porast finančnega kriminala, ki ga zagreši ta skupina,« HLN navaja interno poročilo omenjenega ministrstva. »Primerjava med osumljenimi kaže, da takšna kazniva dejanja v prvem letu zagreši le pol odstotka sirskih migrantov, ta številka pa se pri skupini iz severne Afrike giblje pri 40 odstotkih.«

Reuters
Deželni notranji minister Jaeger trdi, da z napadom stojijo organizirane tolpe severnoafričanov.

Minister ob tem poudarja, da so se z decembrom 2015 Maročani prebili med vrhnjih pet skupin prebežnikov. Samy Charchira, članica Muslimanske konference v Nemčiji, opaža, da v zadnjih treh do štirih letih narašča število mladih ljudi, ki v državo prihajajo iz Tunizije, Alžirije in Maroka. Mnogi končajo v Kölnu in Düsseldorfu. »Ne govorijo jezika, zato migrirajo v mesta in se pridružijo svojim skupnostim. Nekateri so sem prišli z zadnjim valom beguncev.«

Organizirani tatovi

»To so bili naši ljudje,« trdi Maročan, ki je bil po poročanju belgijskega medija v trenutku skupinskega spolnega napada na železniški postaji. »Skupine tatov so organizirane in se med seboj usklajujejo,« poudarja. Do tega bi lahko prišlo na dogodkih za novo leto, z druge strani pritrjujejo državni preiskovalci.

Reuters
Napad s pridom izkorišča skrajna desnica, ki ga zmotno tolmači kot kulturo posiljevanja.

Organizirano nadlegovanje: taharrush

Nemške oblasti domnevajo, da so novoletni napadi tip skupinskega nadlegovanja, ki se je ob prelomu tisočletja pojavil v Egiptu. Sprva je bil spontan način, kako so starejši spolno nadlegovali mlajše generacije.

Prijelo se ga je arabsko ime – taharrush gamea. Skozi leta je sprva spontano, a vselej organizirano nadlegovanje preraslo celo v taktiko, kako ženske odganjati od udeleževanja protestov, dokumentirajo raziskovalci libanonske znanstvene publikacije Kohl. Pojav se je razpasel med arabsko pomladjo v Egiptu, čeprav je prva dama Egipta Suzanne Mubarak tedaj že vrsto let opozarjala na to novo obliko teroriziranja ženskih aktivistk, ki so jih v nekaterih primerih domnevno napadali policisti »v civilu«. Po padcu samodržca Hosnija Mubaraka leta 2011 se je pojav razširil in postal vsakdanja taktika odganjanja žensk od udeleževanja protestov in njihove prisotnosti v javnem življenju. Pri tem napadalci ne prizanašajo niti ženskam, ki so oblečene po konzervativnih standardih. Torej svojo telo skrivajo pod tradicionalnimi muslimanskimi oblačili.

Reuters
Napad je Zahod prvič zaznal, ko so leta 2011 med praznovanjem na trgu Tahrir napadli novinarko ameriškega CBS - Laro Logan.

Skupine moških se pri napadih razvrstijo v zunanji krog, katerega namen je odvračati pozornost od dogajanja, in notranji krog, v katerega potegnejo žrtve. Tovrstno nadlegovanje, ki od otipavanja, zmerjanja in kraje lahko preraste v posilstvo, se praviloma izvaja pod krinko množičnih dogodkov, kot so praznovanja, javne demonstracije in shodi, v zadnjem času pa se vse bolj širi tudi na javna mesta.

Razen sporočila, da so napad domnevno izvršili migranti iz tako imenovanega Magreba, organizirani in medsebojno usklajeni kot roparske tolpe, policija še vedno tava v temi glede tega, kaj bi lahko bil vzrok napada. Toliko bolj, ker naj bi se ga hkrati izvedlo v več evropskih metropolah, v Helsinkih pa ga je policija celo preprečila.



Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste