Svet

Sence kolonializma: V Franciji sejejo strah in grozo radikalizirani francoski državljani alžirskih korenin

G.G.
16. 11. 2015, 07.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Petkov teroristični napad v Parizu za francoske obveščevalne službe ni bil nepričakovan. V državi je namreč okoli 5000 islamskih skrajnežev, večinoma francoskih državljanov severnoafriških korenin.

Reuters
Tako so policisti julija letos odpeljali Yassina Salhija, ki je v bližini Lyina umoril svojega šefa.

Nevarnost s skrajnim islamom prežetih posameznikov in skupin v Franciji obstaja že desetletja, še bolj pa se je povečala z vzponom skrajne teroristične organizacije Islamska država (ISIS). Trenutno se okoli 500 francoskih državljanov bori z džihadisti v Siriji in Iraku, okoli 200 se jih je že vrnilo, najmanj 500 pa jih čaka na odhod na »bojišče«, od koder se vrnejo z novimi znanji in sveže indoktrinirani.

Vsak teden načrtujejo nove napade

Reuters
Skupina pod vodstvom Khaleda Kelkala je 25. julija 1995 izvedla bombni napad na pariškem metroju. Umrlo je osem ljudi, 80 pa je bilo poškodovanih.

Francoski predsednik Francois Hollande je letos poleti dejal, da obveščevalne službe vsak teden odkrijejo skupine ali posameznike, ki naj bi načrtovale teroristične napade. Vseh ne morejo preprečiti. Pregled začnimo z lanskim februarjem.

Takrat je policija v Cannesu preprečila načrt Ibrahima Boudina, francoskega državljana alžirskih korenin, ki se je vrnil z bojišč v Siriji. Policija je pri njem našla pištolo, navodila, kako napraviti bombo in tri pločevinke napolnjene z eksplozivom TATP – eksplozivom, ki so ga uporabili tudi samomorilski napadalci v klubu Bataclan.

Maja je sledila solo akcija Mehdija Nemmoucha, spet Francoza alžirskih korenin, ki je imel v Siriji opravka z zajetimi talci iz Zahoda. 29-letni Nemmouche je v judovskem muzeju v Bruslju ubil štiri ljudi. S petkovimi napadi v Parizu ga povezuje kraj bivanja. Živel je v Molenbeeku, predmestju Bruslja, kjer naj bi živela dva izmed sedmih napadalcev v petkovem masakru.

V Molenbeeku je živel tudi 25-letni Ayoub El Khazzani iz Maroka, ki je avgusta letos na hitrem vlaku na poti od Amsterdama do Pariza poskušal izvesti napad, kar pa so mu preprečili.

Reuters
Revnejša bruseljska četrt Molenbeek, od koder je prišlo že več terorističnih napadalcev.

Decembra lani je na policijski postaji v Toursu več policistov zabodel 20-letni Bertrand Nzahabonayo, francoski državljan po rodu iz Burundija. Med napadom je kričal "Alah je velik", poškodoval tri policiste, nato pa so ga ustrelili. Še kot dijak se je spreobrnil v islam, nato zapadel v svet bagatelnega kriminala, nekaj tednov pred incidentom pa je na Facebooku objavil fotografijo zastave ISIS-a.

Januarja je ves svet pretresel napad na satirični tednik Charlie Hebdo. Pokol je bil delo bratov Kouachi, domnevno po naročilu jemenske veje Al Kaide. Spet je šlo za sinova alžirskih emigrantov, ki sta bila rojena in vzgojena v Parizu. Tretji napadalec, 32-letni Amedy Coulibaly, obsojeni kriminalec in pristaš ISIS-a, je skoraj istočasno izvedel napad na židovsko trgovino. Umrlo je 17, ljudi, vse tri napadalce pa je nato policija ubila.

Še isti mesec je belgijska policija še v fazi priprav presenetila pripadnika Isisa, doma iz Molenbeeka, in ju eliminirala v belgijskem mestu Verviers. Po napotkih vodstva Isisa naj bi načrtovala bombne napade v francoskih mestih.

Minilo je nekaj mesecev in policija je zadnji hip preprečila udar 24-letnega študenta Sida Ahmeda Ghlama. V Alžiriji rojenega Ghlama so zasačili v avtu, v katerem je imel veliko orožja in neprebojne jopiče. Preiskava je pokazala, da naj bi napadel več cerkva v Parizu. Ghlama so obsodili še za umor 32-letne ženske, ki ji je ukradel avto. 

Junija je izgubil razum 35-letni Yassin Salhi, družinski mož, oče s tremi otroki. V bližini Lyona je obglavil svojega šefa in selfi z obglavljenim poslal skrajnežem v Sirijo. Salhi je bil maroško-alžirskih korenin.

Alžirska naveza

Reuters
Alžirici so leta 2012 pozdravili prihod francoskega predsednika Francoisa Hollanda.

Revščina, neuspešna integracija, vpletenost v kriminal, psihične motnje, vse to so lahko delčki, ki ob indoktrinaciji s skrajnimi različicami islamske vere pripeljejo do terorističnih dejanj. Ni pa mogoče spregledati še enega dejavnika, specifičnega za Francijo. Veliko napadalcev je alžirskih korenin.

V Franciji namreč živi okoli 1,5 milijona prebivalcev alžirskih korenin, priseljencev v času francoskega kolonializma ali po alžirski osamosvojitvi, s katero se je končala t.i. alžirska vojna (1954 – 1962), ter njihovih potomcev.

Francija in Alžirija sta seveda danes prijateljski državi, čeprav zaradi sence zgodovine ne v najbolj prisrčnih odnosih. Hollande se je leta 2012 na zgodovinskem obisku v Alžiriji opravičil za trpljenje alžirskega ljudstva v času francoske kolonialne nadvlade.

Mladeniči, ki danes izvajajo grozljiva dejanja, nimajo nikakršne pravice sklicevati se na krvave roke francoskih kolonialistov. Ob dogajanju na Bližnjem vzhodu (trenutno predvsem v Siriji), pridiganju radikalnih islamskih klerikov ter obupu neperspektivnega vsakdana v getoiziranih mestih, so lahko zgodovinske krivice dodatna iskrica, ki jih popelje na pot nečloveškosti – na morilsko stran salafističnih džihadistov.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste