Svet

Rusija v Siriji napada z več kot 50 letali

STA/M.J.
1. 10. 2015, 17.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Rusija je poslala več kot 50 vojaških letal in helikopterjev, pa tudi marince, padalce in pripadnike specialnih enot v Sirijo, kjer od srede izvaja letalske napade na skrajneže Islamske države (IS), je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Moskva je izrazila tudi pripravljenost, da napade razširi na položaje IS v Iraku.

Arhiv Svet24

To je prvič, da je Moskva uradno pojasnila obseg svoje vojaške prisotnosti v Siriji v pristanišču Tartus, kjer ima ruska vojska logistiko, in predvsem na letališču blizu Latakije, kjer si je zgradila vojaško oporišče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

General Igor Konašenkov, tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva, je dodal, da omejenih več kot 50 letal in helikopterjev izvaja napade na položaje Islamske države.

Ni pojasnil, za katere tipe letal gre. Ameriški viri so za AFP povedali, da gre za štiri bombnike Su-34, 12 bombnikov Su-25, 12 bombnikov SU-24, štiri lovce Su-30 in okoli 20 helikopterjev.

Marinci, padalci in specialci so namenjeni za zaščito ruskih vojaških objektov. Kot je še povedal Konašenkov, so za zavarovanje Tartusa in letalskega oporišča blizu Latakije poslali taktični pehotni bataljon marincev.

Kot navaja AFP imajo ruski bataljoni praviloma najmanj 500 vojakov. Ruski mediji sicer navajajo, da naj bi bilo v Siriji najmanj 1700 ruskih vojakov.

Predvidene so tudi rotacije s specialnimi enotami črnomorske flote in padalci, je še sporočilo obrambno ministrstvo.

Visoki uradnik obrambnega ministrstva Ilja Rogašev je medtem za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti danes dejal, da je Rusija pripravljena razmisliti o razširitvi letalskih napadov tudi v Irak, če bo za to zaprosil Bagdad oziroma če bo to določala resolucija VS ZN na podlagi volje iraške vlade.

Zanimivosti

varčevanje 5
Varčujmo in varujmo

Uporabite majhne trike, da si zagotovite velike prihranke

krompir 4
Pomembna je priprava

S tem vsestranskim živilom lahko celo hujšamo!

čiščenje pomivalnega korita
Leglo bakterij

Temu delu kuhinje zagotovo posvetite premalo časa! Veste, kateri je?

elastika, gumice
Elastike!

Kot pomoč pri pakiranju ali rešitev za čajne navdušence

SPAR_Svet24_LBZ-ugoden nakup - polne vrecke
Zanimivosti

Ali veste, zakaj in kaj je pametno kupovati na zalogo?

test-baterije
Test baterije

Ali polnjenje samo do 80 odstotkov res pomaga bateriji?