Svet

Obama ima dovolj podpore za potrditev iranskega jedrskega dogovora

STA
9. 9. 2015, 07.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Po dolgih poletnih počitnicah so se člani ameriškega kongresa v torek vrnili na delo. Četverica demokratskih senatorjev je pri tem naznanila, da podpira jedrski dogovor z Iranom, kar pomeni da je na strani predsednika Baracka Obamo sedaj 42 demokratov, to pa je dovolj za blokado republikanske zavrnitve dogovora.

Wikipedija

V torek so se na stran Obame postavili Richard Blumenthal iz Connecticuta, Ron Wyden iz Oregona, Gary Peters iz Michigana in Maria Cantwell iz države Washington. Republikanci in proizraelski lobiji so sicer čez poletje vodili obsežno kampanjo proti dogovoru, ki ga je šesterica svetovnih sil julija sklenila z Iranom glede jedrskega programa države.

Takoj po sklenitvi dogovora na Dunaju je bilo jasno, da bodo vsi republikanci v kongresu glasovali za resolucijo o zavrnitvi dogovora in ohranitvi ameriških sankcij proti Iranu. Obama je v odgovor na to napovedal, da bo na zavrnitev vložil veto in začela se je tekma prepričevanja demokratov, ki jih Obama potrebuje za ohranitev veta.

V začetku meseca je postalo jasno, da bo predsedniku ostalo zvestih dovolj demokratskih kongresnikov, Bela hiša pa je nadaljevala s kampanjo prepričevanja demokratskih senatorjev, da bi dosegli magično številko 41, kar je dovolj za t.i. filibuster oziroma za to, da se o resoluciji proti dogovoru sploh ne glasuje.

Bela hiša je sporočila, da ima raje blokado resolucije kot pa njeno potrditev in potem veto, pa potrditev veta, kar bi z mednarodnega vidika ZDA spravilo v večjo zadrego. To sicer ne pomeni, da se s tem povezano burno politično dogajanje končuje.

Vodilni republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je za danes napovedal veliko zborovanje pred kongresom proti jedrskemu dogovoru z Iranom, za katerega je sicer dejal, da ga v primeru volilne zmage ne bo odpravil, ampak le izboljšal.

Končni izid je znan, kar pomeni, da bo jedrski dogovor preživel v vsakem primeru, vendar pa to članov kongresa ne bo oviralo pri izražanju mnenj za ali proti.

Kongres bo opravil vročo razpravo o dogovoru, pro-izraelski lobisti pa bodo še naprej pritiskali na demokrate, naj si vendarle premislijo in glasujejo tako, kot želi izraelski premier Benjamin Netanjahu in ne, kot si želi predsednik ZDA.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste