Svet

Hrvaški nacionalizem: Lažna zgodovina lažnih domoljubov

Luka Tetičkovič
26. 8. 2015, 16.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Prikriti fašizem na Hrvaškem išče svoje zaledje v potvarjanju zgodovine. Na plodna tla bi lahko padel zaradi krize z emigranti z Bližnjega vzhoda.

Facebook

Po zmagi Hrvaške na nogometni tekmi z Islandijo leta 2013 je nogometaš Josip Šimunić navijače pozval »za dom« in prejel bučen odziv »spremni«. Ko so ga pozneje klicali na odgovornost, je pojasnil, naj »tisti, ki jih motijo ti vzkliki, proučijo zgodovino. Če koga to moti, je to njegov problem.«

Youtube

Hrvaška izpostava nemškega portala Deutsche Welle (DW) piše, da je to geslo v akronimski obliki (ZDS) del vsakdanje govorice nacionalistov. Pojavlja se med komentarji pod objavami vladnih institucij na družabnem omrežju Facebook, vzklikajo ga na koncertih šovinističnega glasbenika Thompsona. Kdor ga vzklika, bo njegovo uporabo praviloma utemeljil kot zgodovinski pozdrav Hrvatov. Potrebo po njem bo podkrepil z obujanjem četništva v Srbiji, ne da bi se zavedal, da tako Hrvaško potiska en krog globlje v peklu vzajemnega nacionalizma na Balkanu. Tako piše omenjeni portal o pomanjkanju dialektične misli na ozemlju nekdanje Jugoslavije.

Renato Matić, sociolog: "Geslo ZDS danes najpogosteje uporablja mladina, ki v času agresije na Hrvaškem sploh še ni bila rojena, v šoli pa se o njem sploh niso učili."

Pozdrav, ki ni zgodovinski

Izkrivljanje zgodovine ustaškega pozdrava se praviloma začne s sklicevanjem na opero Nikola Šubić Zrinski, ki je ideološko in mitološko pomembna točka hrvaške kulturne dediščine. V operi, ki jo je konec 19. stoletja napisal Ivan Zajc, po mnenju hrvaškega zgodovinarja Hrvoja Klasića ni niti sledu tega pozdrava. Klasić opozarja, da v operi ni niti značilnega navijaškega vzklika »v boj, v boj, za narod svoj«. Slednji stih pa gre najti v Bojni pesmi avtorja Jovana Jovanovića Zmaja, ki ironično govori o osvobajanju Srbov izpod turške oblasti. Navijači danes to frazo dopolnijo z »ubi, ubi Srbina«, s čimer popolnoma izkrivljajo njeno poreklo, je še povedal Klasić za portal DW. Dejstva so drugačna, nadaljuje, pozdrav je bil prvič utemeljen v ustaški tvorbi Neodvisna država Hrvaške in je bil kot tak vzporeden nemškemu Sieg Heil.

Youtube

Šovinistični glasbenik Thompson je zaslovel s hitom Bojne Čavoglave, letos je igral na državni proslavi 20. obletnice operacije Nevihta.

Ta gesla obujata estrada in hrvaška diaspora

K ponovnemu vzponu gesla ZDS je veliko pripomogel estradni ljubljenec desnice – kontroverzni glasbenik Thompson, ki ga je prvič vkomponiral v skladbo Bojne Čavoglave. V vsakdanjo govorico pa so ga vnesli potomci izgnanih ustašev, ki so se v domovino vrnili na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, trdi Klasić.

Strah pred emigranti kot uvod v agresivni fašizem

Agresivni fašizem, ki s takšnimi gesli deluje na simbolni ravni, je viden in predvidljiv, mogoče ga je prepovedati z zakonom. Problem je pritajeni fašizem, meni ugledni zagrebški sociolog Renato Matić, ki odločno zavrača trditev, da je pozdrav ZDS izraz domoljubja. Pritajenost fašizma lahko danes vidimo »v manipulaciji s strahom pred prihodom neevropskih emigrantov. Agresivni fašizem le stežka zavaja večje množice ljudi, te je lažje zavesti s strahom,« je konkreten Matić. Niti Evropska unija niti Hrvaška tega še nista prepoznali in se s tem ne želita soočiti, meni. »Nevarno je zapirati oči pred tem, kar uničuje humanost, empatijo, solidarnost in prvobitno družbenost. To je vprašanje prihodnosti družbe,« je za DW zaključil sociolog Matić.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste