Svet

Škotska premierka svari pred novim referendumom o neodvisnosti v primeru brexita

STA
2. 6. 2015, 15.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Velika Britanija bi se lahko soočila z novim referendumom o neodvisnosti Škotske, če bi se Britanci odločili za izstop iz Evropske unije oz. brexit, je danes opozorila škotska premierka Nicola Sturgeon. Britanski premier David Cameron je po nedavni zmagi na volitvah svojim državljanom obljubil izvedbo referenduma o članstvu v EU.

Facebook

V govoru v Bruslju je Sturgeonova danes zatrdila, da države EU ne bodo mogle zadovoljiti vseh Cameronovih zahtev po reformi unije, da bi tako zagotovile obstanek Velike Britanije.

Ob tem je opozorila, da bi se številni škotski volivci izredno negativno odzvali, če bi se Velika Britanija na referendumu, katerega izvedbo je Cameron obljubil do leta 2017, odločila za izstop iz EU.

"Iskreno povedano menim, da bi oster odziv številnih navadnih državljanov na Škotskem v teh okoliščinah vodil v zahteve po novem referendumu o neodvisnosti," je povedala škotska premierka po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Škotski volivci so se na lanskem referendumu o neodvisnosti Škotske s 55 odstotki proti in 45 odstotki za odločili, da ostanejo del Združenega kraljestva. A je na škotskem vladajoča Škotska nacionalna stranka (SNP), pobudnica referenduma, nato letos uspešno prestala britanske parlamentarne volitve, saj je zapolnila skoraj vse poslanske sedeže, ki so v spodnjem domu britanskega parlamenta namenjeni Škotski.

Sturgeonova je danes ocenila, da bi moral pri referendumu o članstvu v EU veljati sistem, po katerem bi se morali vsi štirje posamezni deli Združenega kraljestva - Anglija, Škotska, Wales in Severna Irska - ločeno odločati za odhod iz EU.

Od zmage na nedavnih volitvah Cameron na turneji evropskih prestolnic lobira za reforme EU, ki bodo po njegovi oceni zahtevale spremembe pogodb EU. Nato pa bi sledil referendum o članstvu v uniji. Med zahtevanimi reformami so strožji pogoji, po katerih bi migranti iz EU lahko pridobili ugodnosti britanskega sistema socialne varnosti.

Po oceni škotske premierke bi razumne zahteve po reformah lahko uspele, to pa ne bi zahtevalo sprememb pogodb. Ob tem je Cameronovo konservativno vlado pozvala, naj ne pretirava in provocira članic EU, ker da ne bodo naredile vsega, da bi Britance zadržale v uniji.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste