Svet

Na Irskem proslavili zgodovinsko podporo legalizaciji porok homoseksualcev

sta/mv
24. 5. 2015, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Irska je v soboto proslavila zgodovinski referendum, na katerem je večina volivcev podprla legalizacijo porok istospolnih parov. Nekoč izjemno vplivna katoliška cerkev je na drugi strani priznala, da se mora soočiti z dejstvi in ugotoviti, kako bo v stiku s časom.

flickr

Podporniki enakopravnosti parov ne glede na spolno usmerjenost so slavili dolgo v noč, potem ko so končni izidi pokazali, da je 62 odstotkov udeležencev referenduma glasovalo za, 38 odstotkov pa proti legalizaciji porok in to v državi, v kateri so homoseksualnost dekriminalizirali šele leta 1993, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Irska je tako postala prva država na svetu, ki bo istospolne poroke dopustila z referendumom. Sledila bo sprememba ustave, s katero bodo poročeni istospolni pari z ustavo dobili enak status kot poročena moški in ženska. Priznani bodo kot družina in upravičeni do ustavne zaščite za družine.

Civilno partnerstvo je v državi uzakonjeno od leta 2010, s katerim imajo istospolni pari zakonsko zaščito, ki jo lahko spreminja vlada. Sedaj pa bodo poročeni homoseksualni pari postali ustavna kategorija, ki jo bo mogoče odpraviti samo z referendumom, pojasnjuje britanski BBC. Dodaja, da je prve istospolne poroke pričakovati jeseni in da bo takrat Irska postala 21 država na svetu, ki bo legalizirala poroke homoseksualcev.

Zadovoljstvo ob tem so mnogi Irci, ki so se referenduma množično udeležili, izražali tudi na družbenih omrežjih. Za legalizacijo so bili večinsko v skoraj vseh volilnih okrajih - 42 od skupno 43, 60-odsotna volilna udeležba pa je bila daleč najvišja na referendumih doslej, saj so se mnogi Irci, ki živijo v tujini, vrnili domov samo zato, da bi oddali svoj glas.

Čestitke iz tujine se vrstijo. Britanski premier David Cameron, ki je legaliziral poroke homoseksualcev v Veliki Britaniji, je na Twitterju zapisal, da je izid jasno pokazal, da so homoseksualci in heteroseksualci enakopravni. Ameriški podpredsednik Joe Biden, ki je irskega izvora, pa je zapisal, da pozdravljajo podporo Irske enakosti. Ljubezen je zmagala, je dodal.

Vrsta irskih znanih osebnosti je podprla kampanjo. Ena najbolj znanih irskih rock skupin U2 je tako na Instagramu objavila fotografijo z napisom In the name of love... (V imenu ljubezni), ki je ena njihovih najbolj znanih pesmi.

Legalizacija porok homoseksualcev pomeni tektonsko spremembo za Irsko, kjer je katoliška cerkev tradicionalno zelo vplivna, večina prebivalcev se izreka za katoličane, splav pa ostaja prepovedan, razen v primerih, ko je ogroženo življenje matere.

Vendar je vpliv katoliške cerkve v zadnjih letih upadel po valu škandalov s spolnimi zlorabami otrok med duhovščino in spričo vse večje sekularizacije družbe.

"Menim, da se mora Cerkev soočiti z dejstvi ... Ali smo se povsem odtujili od mladih," je po objavi izidov dejal eden vodilnih predstavnikov katoliške cerkve na Irskem, nadškof Dublina Diarmuid Martin. "Gre za socialno revolucijo, ki se ni začela danes," je še izpostavi nadškof, ki je sicer glasoval proti, saj meni, da je treba pravice homoseksualcev spoštovati, ne da bi spreminjali definicijo poroke.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste