Svet

Nepal po potresu kot v vojnem stanju

M.J.
28. 4. 2015, 18.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

"Nepal je kot v vojnem stanju," je tri dni katastrofalnem potresu razmere v državi opisal nepalski premier Sushil Koirala. Izpod ruševin še naprej izkopavajo žrtve, njihovo število je preseglo 5000. V deželi pod Himalajo je medtem še vedno okoli 60 slovenskih državljanov.

Reuters

Premier Koirala je povedal, da bi število umrlih lahko naraslo na 10.000, ker še niso prejeli podatkov iz oddaljenih vasi, ki jih je prizadel sobotni potres.

Doslej so oblasti naštele 5057 mrtvih, več kot 10.000 ljudi je poškodovanih. Po podatkih Unicefa je potres prizadel milijon otrok. Spričo tragedije so v Nepalu razglasili tridnevno žalovanje.

"Nimamo dovolj sredstev, potrebujemo več časa, da pridemo do vseh," je povedal nepalski notranji minister Bam Dev Gautam in priznal, da imajo oblasti težave pri obvladovanju krize. Prvič je v imenu vlade tudi priznal, da kljub opozorilom, da bo prišlo do hujšega potresa, nanj niso bili dovolj pripravljeni.

Nepalska vlada je priznala, da potrebuje pomoč v praktično vsem, od odej do helikopterjev in zdravnikov. "Pozivamo države, da nam pošljejo sredstva za nujno pomoč in zdravniške ekipe. Res potrebujemo več tujega znanja, da bi se lahko izvlekli iz te krize," je sporočil sekretar vlade Leela Mani Paudel.

Nepalsko prebivalstvo je vedno bolj nemirno in jezno, saj meni, da je odgovor vlade na potres prepočasen. Zato so se nekateri iskanja pogrešanih med ruševinami lotili kar z rokami. Katmandu, kjer so tisoči tudi to noč preživeli na odprtem, je zaradi pomanjkanja vode in hrane zapustilo četrt milijona ljudi.

Z Mount Everesta so medtem uspeli rešiti skoraj vse gornike. Kot je povedal predstavnik policije, so s strehe sveta doslej rešili 205 gornikov. V plazu v baznem taboru na poti na Mount Everest je po podatkih policije umrlo 17 ljudi, medtem ko je predstavnik nepalske turistične organizacije navedel, da jih je v plazu umrlo 20. Indijska vojska, ki pomaga v reševalni operaciji, pa navaja številko 22. V času katastrofe je bilo v baznem taboru okoli 1000 ljudi.

Še en plaz se je v torek sprožil na območju blizu žarišča potresa, kjer poteka priljubljena pohodniška pot. Pod seboj naj bi zasul okoli 250 ljudi. "Težko je povedati, koliko je pogrešanih, a prva ocena je, da je okoli 250 pogrešanih," je sporočil predstavnik lokalnih oblasti Uddav Prasad Bhattarai.

Dodal je, da so med pogrešanimi morda tudi tuji turisti, vendar je za zdaj znanih le malo podrobnosti, ker gre za odročno območje s slabimi komunikacijskimi povezavami. Reševanje se je začelo, vendar ga ovira slabo vreme.

Evropska komisija je za pomoč prizadetim zaradi rušilnega potresa v Nepalu namenila tri milijone evrov takojšnje pomoči. Sredstva dopolnjujejo že zagotovljeno pomoč držav članic EU ter napotitev strokovnjakov za humanitarno pomoč in civilno zaščito na prizadeto območje. O finančni pomoči Nepalu bo v sredo na seji razpravljala tudi slovenska vlada.

V Nepalu je tri dni po katastrofalnem potresu še vedno okoli 60 slovenskih državljanov. Trije so sicer medtem odšli v Indijo, sta se pa pojavila še dva Slovenca, so danes sporočili z zunanjega ministrstva. Še vedno pa jim ni uspelo vzpostaviti stika z dvema slovenskima pohodnikoma.

Kot je za STA povedal vodja konzularnega sektorja na MZZ Andrej Šter, se Slovenca, s katerima jim še ni uspelo navezati stika, menda vračata po isti poti, po kateri se je uspešno vrnila skupina, v kateri je tudi alpinist Viki Grošelj.

Arhiv Svet24

Šter je povedal, da so bili v stiku z Grošljem, ki je povedal, da je bila tista pot v potresu poškodovana, vendar je prehodna. Zato po Šterovih besedah računajo, da bosta tudi ta dva pohodnika prišla do lokacije, od koder se bosta lahko oglasila.

Šter je še povedal, da je ena skupina Slovencev in nekaj posameznikov medtem že v dosegu letališča v Katmanduju. Zdaj čakajo na pozitivno potrditev, da se lahko vkrcajo na letalo, ki bo iz Katmanduja predvidoma odletelo v sredo dopoldne.

Ena skupina popotnikov se trenutno nahaja na območju Pokhare, približno 150 kilometrov zahodno od Katmanduja. Organizirana skupina 22 popotnikov, v kateri je 14 Slovencev in osem Hrvatov, je v vasici nad Pokharo, kjer so na trekingu. Njihov vodič Matjaž Berlot iz potovalne agencije Shappa je za STA po telefonu povedal, da so razmere na območju mirne, jih pa še vedno stresajo popotresni sunki. Samo ponoči so čutili dva.

Na območju, ki je odlično izhodišče za trekinge v pogorju Annapurne, po besedah Berlota ni videti hujših posledic potresa, čeprav se nahaja relativno blizu njegovega žarišča.

Kot je še povedal Berlot, nihče iz njegove skupine zaradi potresa ni predčasno prekinil potovanja. Ena skupina v Nepalu ostaja do 3. maja in se vrača v domovino po programu, druga pa naj bi potovanje nadaljevala v Tibetu, vendar bodo program prilagodili glede na razmere, je pojasnil.

Rdeči križ Slovenije (RKS) je medtem začel zbirati finančna sredstva za prizadete ob katastrofalnem potresu v Nepalu. Generalna sekretarka RKS Renata Brunskole je pozvala vse, ki bi radi pomagali, da svoj prispevek nakažejo preko plačilnega naloga na RKS. Iz solidarnostnega sklada so že nakazali 7000 evrov Mednarodni federaciji Rdečega križa.

Reuters

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste