Slovenija

Sporna zaposlitev generalnega direktorja državne DRI

Simon Rosc
28. 4. 2015, 17.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ničkolikokrat smo že slišali očitke o političnem kadrovanju posameznih pomembnežev, sprememb pa od nikoder. Meni nič, tebi nič se tovrstna dejanja nadaljujejo. Takšen primer je tudi generalni direktor državnega podjetja DRI, upravljanje investicij, Jurij Kač.

DRI

Jurija Kača je večina državljanov spoznala lani, ko so ga omenjali kot možnega infrastrukturnega ministra. A njegova politična zgodovina se vsekakor ne začne šele leta 2014. Še preden pa pojasnimo, kaj je Jurij Kač v preteklosti počel, se lotimo vprašanja, zakaj smo tale članek posvetili njemu in ga povezali s političnim kadrovanjem.

Leta 2013 je z mesta generalnega direktorja DRI po samo sedmih mesecih vodenja družbe iz osebnih razlogov odstopil Saša Kovačič. Družba je izpeljala razpis, pri čemer naj bi pred tem močno oklestili pogoje, ki so določali vodstvene izkušnje. Po naših informacijah so jih s sedmih let skrčili na samo dve leti. Kar je celo manj, kot se zahteva za mesto svetovalca – pet let. Na razpis je prispelo 35 vlog, postopek izbire so na družbi izpeljali z 29 kandidati. Šest je bilo takšnih, ki jih je nadzorni svet družbe na podlagi glasovanja izbral za razgovor. Med njimi tudi Jurij Kač. Po zaključku razgovorov so v ožji izbor izbrali dva kandidata, z glasovanjem pa so naposled izbrali Jurija Kača.

KPK ugotovila nepravilnosti

Svet24

Na podlagi prijave se je sporne zaposlitve Kača na mesto generalnega direktorja družbe lotila Komisija za preprečevanje korupcije. Pridobili smo dokument, v katerem so ugotovitve komisije jasne: »Komisija po zaključenem postopku ugotavlja, da uradne osebe v postopku imenovanja generalnega direktorja družbe DRI, tj. član nadzornega sveta navedene družbe, niso ravnale v skladu s pričakovano integriteto odgovornih oseb javnega sektorja.« Nadalje pa je zapisano še: »Glede na pojasnila, ki jih je komisija pridobila, in pridobljeno dokumentacijo /…/ še tako temeljiti razgovori, kompetenčni modeli in druga orodja ne morejo odtehtati dejstva, da je skozi 'prvo sito', tj. skozi pregled izpolnjevanja z aktom o ustanovitvi družbe določenih kriterijev za zasedbo delovnega mesta generalnega direktorja družbe, prišla oseba, ki z zelo veliko verjetnostjo enega od teh kriterijev ni izpolnjevala.« Kaču tako očitajo, da ni imel niti dveh let izkušenj na vodstvenih položajih.

Od svetovalca do direktorja

Nedvomno ne moremo zanikati, da ima Jurij Kač bogato kariero kot svetovalec, a to še zdaleč ni funkcija na vodilnih mestih. V skupno enajstih letih je bil svetovalec kar štirih slovenskih predsednikov vlad. Kot svetovalec uprave oziroma namestnik poslovnega direktorja je štiri leta sodeloval z upravami DARS, d. d. Pred prevzemom vodenja DRI pa je deloval v vodstvu ter komerciali podjetja – spet kot svetovalec. O izpolnjevanju zahtevanih izkušenj pa je Kač v preteklosti dejal tole: »Če sem že izpolnjeval pogoje za svetovalca, jih tudi za direktorja.«

sta

Brez ukrepov

Imenovanje Kača je pod drobnogled vzel tudi inšpektorat za delo, a tudi to ni zadostovalo za kakšen ukrep. Andrej Pagon, šef nadzornikov DRI, je za javnost vehementno pojasnil: »Z odločitvijo inšpektorata in s strokovnim mnenjem inštituta, specializiranega za tovrstna vprašanja, smo seznanili tudi KPK ter ob tem podali oceno, da ni zadostne vsebinske podlage za ukrepanje v tem primeru.«

KPK pa je razočarana tudi nad SDH. O njihovem odgovoru v zvezi s primerom Kač so zapisali: »SDH je komisiji na poziv odgovoril, a kot je razvidno iz zapisanega, ukrepov v konkretnem primeru niso sprejeli.« Sicer pa je bilo takšen odziv glavnega nadzornika DRI Pagona, o katerem so mediji v preteklosti zaradi črne gradnje v Triglavskem narodnem parku že pisali, pričakovati. Prihaja namreč z infrastrukturnega ministrstva, torej tistega, ki bi ga moral lani zasesti Kač.

Bi bilo pa verjetno smešno, če bi Jurij Kač zamenjal 9300 evrov bruto mesečne plače, kolikor je prejema kot generalni direktor DRI, za precej nižjo ministrsko.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste