Svet

Nekdanji agent FBi razkril, da bi teroristični napad na WTC lahko preprečili

R.T.
20. 1. 2015, 13.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Napade na svetovni trgovinski center 11. septembra bi bilo mogoče preprečiti, je razkril posebni agent FBI-ja, ki je leta 2008 izgubil službo.

Reddit

Mark Rossini, nekdanji posebni agent FBI-ja, je v nedavnem intervjuju razkril, kako se je teroristom, ki so ugrabili štiri letala in izvedli napade na New York in Washington, uspelo izmakniti tako Zveznemu preiskovalnemu uradu (FBI) kot tudi Centralni obveščevalni agenciji (CIA).

Arhiv Svet24

»Zdelo se je, da so izpraševalci hoteli nekomu pripisati krivdo, ga spraviti za rešetke. Dejali so, da nimajo dovoljenja, da bi vedeli, kaj se je dogajalo na operativni ravni … Med zaslišanjem pa je CIA imela človeka, ki nas je nadziral.«

Rossini trdi, da je od Cie dobil neposreden ukaz, da informacije o dveh teroristih, odgovornih za napad na dvojčka svetovnega trgovinskega centra, ne posreduje na sedež FBI. Informacija se je glasila, da je dvojica že na ozemlju Združenih držav Amerike. Poročilo ameriške vlade za uspešen teroristični napad, ki je terjal življenja 3.000 ljudi, nejasno krivi obveščevalne službe. Iz njega pa ni razvidno, zakaj je CIA zakrivala podatke pred FBI, saj bi, v teoriji, lahko preprečili teroristične napade. Ko so preiskovalci, katere je pooblastil ameriški Kongres, Rossinija izprašali o njegovem odnosu z enoto Cie, odrejeno Osami bin Ladnu, je dejal, da je omenjena obveščevalna agencija njemu in njegovemu partnerju naročila, naj držita jezik za zobmi. »Zdelo se je, da so izpraševalci hoteli nekomu pripisati krivdo, ga spraviti za rešetke. Dejali so, da nimajo dovoljenja, da bi vedeli, kaj se je dogajalo na operativni ravni … Med zaslišanjem pa je CIA imela človeka, ki nas je nadziral,« je povedal Rossini.

Leta 2004 je vse razkril FBI-ju in dejal, da obžaluje, da je ubogal ukaze Cie, da naj ne razkrije, da je Khalid al-Mihdhar prispel v Združene države Amerike. CIA je Khalidu takrat že nekaj časa sledila, FBI pa so o tem obvestili šele poleti leta 2001, ko so izgubili vsako sled za njim in Hawafom al-Hazmijem, drugem ugrabitelju letala in teroristom. Rossini je izpostavil tudi, da je bil Mihdhar svetovno znani terorist in predmet številnih diplomatskih depeš. CIA mu naj bi dovolila, da se je ob rojstvu sina iz Združenih držav Amerike vrnil v Jemen in nato spet nazaj. 

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste