Svet

Odročnost Sidneyja je Putinu kratila spanec

Luka Tetičkovič
17. 11. 2014, 16.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Putin je, utrujen od pozivov Zahoda, naj se neha vmešavati v notranje zadeve Ukrajine, predčasno zapustil vrh G20. Rusija v mednarodnih vodah ne popušča.

Reuters

V intervjuju za nemško televizijo ARD je ruski predsednik Vladimir Putin pojasnil, da EU in ZDA, s tem ko Rusiji preprečujeta dostop do mednarodnih finančnih trgov, dejansko škodita Ukrajini, saj to kreditirajo ruske banke.

V ekonomski osamitvi Rusije pa vidi eno prednost – ponovni zagon ruske samozadostnosti. Putin meni, da so minili časi, ko se je Rusija lahko zanašala na izvoz nafte in plina ter uvoz vsega ostalega – ekonomijo črpalke za gorivo. Rusija je sicer pri izčrpavanju svojih vrtin močno odvisna od zahodne tehnologije, izvoza katere Zahod še ne blokira, ob tem pa pospešeno gradi infrastrukturo za izvoz ogljikovodikov na Kitajsko. S to je nedavno sklenila tudi vrsto sporazumov, med drugim takšne, ki opuščajo ameriški dolar.

Reuters

Putin je sicer bil kritičen do vrha G20, da se na skupnih sestankih ne govori o krizi v Ukrajini, medtem ko je glede tega moral govoriti na vseh bilateralnih srečanjih. Izpostavil je odločitev Kijeva glede prekinitve ekonomskih vezi z vzhodnim delom države in umika javnih servisov. »Ne razumem, zakaj se oblasti v Kijevu same odrekajo svojim teritorijem. No, razumem vsaj to, da želijo prihraniti denar, a to ni niti primeren čas niti primeren kraj za varčevanje z njim,« je še rekel.

Reuters

To ukrajinsko potezo je Putin primerjal z vojno v Čečeniji, ki se je uradno končala leta 2009. Za razliko od Kijeva Moskva niti v najslabših časih ni prekinila nakazil pokojnin in ostalih socialnih storitev čečenskemu prebivalstvu. »Na koncu se je to izkazalo za korak v pravo smer, saj so Čečeni uvideli, da je Rusija na strani majhnega človeka,« je zaključil ruski velemojster.

Pri tem je zamolčal več kot 30.000 protestnikov v gruzijskem Tbilisiju, ki nasprotujejo sklepanju sporazuma s separatistično regijo Abhazijo, ki bo med drugim omogočil skupne rusko-abhazijske sile. Tbilisi to ocenjuje kot prvi korak k aneksiji gruzijske pokrajine ob Črnem morju.

Reuters

Vrh je Putin predčasno zapustil, potem ko je avstralskemu gostitelju Tonyju Abbottu pojasnil, da mu bo pot do Moskve vzela 18 ur, zato bi pred ponedeljkom rad ujel pet ur spanca.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste