Svet

V Ukrajini med protestniki in policijo izbruhnilo nasilje

STA
18. 2. 2014, 16.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V Ukrajini so danes izbruhnili nasilni spopadi med policisti in protestniki, ki so skušali prebiti policijski kordon pred poslopjem parlamenta v Kijevu. Policisti so proti demonstrantom, ki so metali kamenje, posredovali z gumijastimi naboji, solzivcem in dimnimi bombami. Umrli naj bi trije protestniki.

Svet24

Do nasilja je prišlo, ko so se protestniki skušali prebiti do močno zavarovane stavbe parlamenta v ukrajinski prestolnici. Tja se je podalo kakih 20.000 sicer večinoma mirnih demonstrantov, ki so svoj pohod začeli na Trgu neodvisnosti. Protestniki zahtevajo spremembe ustave, s katerimi bi zmanjšali pooblastila predsednika Viktorja Janukoviča.

Med protestniki so bili po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poslanci treh opozicijskih proevropskih ukrajinskih strank ter voditelj nacionalistične stranke Svoboda Oleh Tjagnibok. Med drugim so demonstranti zažgali dve policijski vozili.

Po navedbah opozicijskih zdravniških virov so v spopadih umrli najmanj trije demonstranti, vsi so podlegli strelnim ranam. Še okoli 150 ljudi je bilo ranjenih, od tega 30 huje. Enemu so morali amputirati dlan.

Policija je na drugi strani sporočila, da je bilo v nemirih ranjenih 47 policistov, od tega jih je pet dobilo strelne rane.

Po nasilju pred parlamentom so sicer protestniki svoj bes usmerili proti sedežu Janukovičeve Stranke regij. Poslopje so napadli z molotovkami in vdrli vanj, ko se je iz prostorov začel valiti dim, pa so se umaknili.

V ukrajinskem parlamentu so medtem danes opozicijski poslanci blokirali dostop do govorniškega pulta, potem ko je predsednik verhovne rade Volodimir Ribak zavrnil zahteve opozicije po uvrstitvi razprave o reformah na dnevni red.

Gre za prvi izbruh nasilja v Ukrajini od sredine januarja. V zadnjih dneh se je zdelo, da se država počasi premika v smeri izhoda iz krize, ki jo je novembra lani sprožil Janukovič z zavrnitvijo podpisa pridružitvenega sporazuma z EU. V ponedeljek je v državi stopila v veljavo amnestija za aretirane protivladne protestnike, potem ko so se demonstranti umaknili iz zasedene kijevske mestne hiše in drugih upravnih stavb.

Opozicijski voditelj in nekdanji boksarski prvak Vitalij Kličko je sicer v televizijski izjavi Janukoviča pozval, naj izpolni zahteve protestnikov, če želi končanje nasilja. "Predsednik mora razpisati predčasne predsedniške in parlamentarne volitve. Prepričan sem, da bi to znižalo temperaturo v družbi," je dejal Kličko.

Prek spletnega družbenega omrežja Twitter pa se je na dogajanje odzval ameriški veleposlanik v Ukrajini Geoffrey Pyatt. "Po napredku, doseženem v Kijevu konec tedna, je škoda videti novo nasilje," je zapisal. "Politika se mora dogajati v radi, ne na ulici," je še menil.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste