Svet

Preiskava letalske nesreče se osredotoča na pilote

STA/M.J.
11. 7. 2013, 10.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Preiskovalci sobotne nesreče južnokorejskega potniškega letala Asiana 214 na letališču v San Franciscu se osredotočajo na ravnanja obeh pilotov, ki sta bila v času ponesrečenega pristajanja v pilotski kabini.

Reuters

Preiskujejo pa tudi možnosti tehničnih okvar. Pristanek je izvedel 46-letni Lee Gang Kuk, ki ima za seboj skoraj 10.000 ur letenja vendar pa je bil s 35 urami šele skozi polovico urjenja za pridobitev potrdila na boeingu 777. Poleg njega je sedel Lee Jong Min, ki je prvič opravljal nalogo inštruktorja. Oba sta bila skupaj prvič in vsak od njiju je nekaj delal prvič. Lee Gang Kuk je prvič pristajal na letališču v San Franciscu, ki velja za eno težjih, Lee Jeong Min pa je bil prvič inštruktor.

Preiskovalci Nacionalnega odbora za varnost v transportu (NTSB) so zaslišali vse štiri pilote, ki so bili v letalu. Tretji pilot, ki je sedel na sedežu za posadko, je oba za krmilom opozarjal, da letijo prepočasi. Pilota sta se zanašala na avtomatični sistem, ki je imel nastavljeno ustrezno hitrost za pristanek (253 kilometrov na uro), vendar preiskovalci še ne vedo, ali je bil vklopljen ali pokvarjen.

Pilota sta sicer tik pred nesrečo opazila, da letijo prepočasi in prenizko in sta oba hkrati zagrabila za krmilni palici ter skušala letalo dvigniti nazaj v zrak, a je bilo že prepozno. Vse, kar jima je uspelo je, da se je nos letala dvignil, rep pa spustil ravno dovolj, da je zadel ob protipoplavni zid na začetku pristajalne steze. Letalo je nato treščilo na tla in nekaj časa drselo po stezi.

Predsednica NTSB Deborah Hersman je povedala, da se je vodja stevardes pozanimala, ali naj takoj začnejo z evakuacijo potnikov, vendar pa je od pilotov dobila odgovor, naj počaka. Minuto in pol zatem je izbruhnil požar in evakuacija se je začela. Potnike so z letala spuščali po zasilnih toboganih, vendar pa dva nista delovala in sta se namesto navzven odprla navznoter ter pod seboj pokopala dve stevardesi.

Hersmanova je povedala, da odlašanje z evakuacijo ni nič nenavadnega, saj želi posadka ponavadi počakati na letališko osebje in vozila za varnejše reševanje. Ko pa izbruhne požar, se več ne čaka in posadka Asiane 214 je to storila. Na krovu je bilo 307 judi. Umrli sta dve najstnici iz Kitajske, pri čemer je eno morda do smrti povozilo reševalno vozilo na tleh.

Takoj po pristanku je tri stevardese, ki so sedele v repu letala, vrglo na stezo, vendar so preživele. Končale so v bolnišnici skupaj s tremi kolegicami. Vodja posadke Lee Yoon Hye, ki jo je odnesla brez poškodb, je deležna številnih pohval zaradi profesionalnosti in učinkovitega ukrepanja.


Newyorški senator Charles Schumer je medtem ameriško upravo za zračni promet (FAA) pozval, naj izda nove regulacije glede urjenja pilotov, da se bodo v prihodnje znali izogniti napakam. Schumer je dejal, da je nesreča Asiane 214 podobna nesreči leta 2009 v Buffalu, ki so jo pripisali napaki pilotov.

FAA je sicer zaradi omenjene nesreče, v kateri je umrlo 50 ljudi, ravno v sredo izdala novo zahtevo za kopilote oziroma prve častnike na letalih. Ti so doslej lahko to nalogo opravljali po 250 urah letenja, sedaj pa jih morajo opraviti najmanj 1500. Toliko ur morajo imeti tudi glavni piloti oziroma kapitani.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste