Slovenija

Goriška Brda: Grozdja dovolj, ni pa vsebovalo veliko mošta

Matija Štrukelj
12. 11. 2024, 21.15
Deli članek:

Čeprav je svetnik, ki je pregovorno naredil »iz mošta vin'«, godoval v ponedeljek, so v Brdih mošt prekrstili v vino že v soboto, ko je Šmartno postalo središče briškega martinovanja.

Matija Štrukelj
Dobro se je jedlo in pilo.

Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport (ZTKMŠ) Brda je na ulicah strnjene vasice priredil tradicionalno degustacijo vin in domačih dobrot, letos pa prvič tudi kulinarično tekmovanje s pobratenima občinama Števerjan in Matulji.
Glavne ocenjevalce so predstavljali gostje, ki so lahko pokusili tri različne jedi: briško frtaljo in belo polento s popečeno salamo, koruzno mineštro iz Števerjana ter golaž iz polenovke, ki so ga pripravile gostje iz hrvaških Matuljev.

"Želeli smo obnoviti mednarodne vezi, zato smo se odločili povabiti goste iz pobratenih občin Števerjan in Matulji, s katerimi smo pripravili nekakšno mini mednarodno tekmovanje v kuhanju," je o glavni ideji za kuharskim tekmovanjem povedala predsednica društva Briške žene in dekleta Silvestra Elen Brašnić Saffigna.

Od 40- do 50-odstotni upad

V središču pozornosti pa ni bilo zgolj tekmovanje, saj se je na ulicah Šmartnega s svojimi vini predstavljalo več kot 25 briških vinarjev. Kot je povedal eden izmed njih, David Sosolič, so letos imeli predvsem težave s sušo, ki je sledila toči na začetku sezone. "Naše trte so predvsem na gričih, kjer je bilo zaradi suše tudi najhuje. Zato smo letos zabeležili od 40- do 50-odstotni upad. Sicer je bilo grozdja dovolj, ni pa vsebovalo veliko mošta," je dodal.

Med vsemi sortami so vinarji izpostavljali predvsem za Brda značilno rebulo, a kot je povedal Sosolič, se k različnim martinovim jedem podajo različne sorte. "H kostanju se na primer najbolj podajo oranžna vina, nasploh pa se k martinovim jedem največkrat postreže rdeči cuvee, ki je nekoliko bolj izrazit in aromatičen ter poveže celotno jed."

Poleg vinskih stojnic so Šmartno preplavili ponudniki domačega sadja, mesnin, rokodelskih izdelkov v obliki pletenin, manjkalo ni niti kozmetičnih izdelkov iz olja grozdnih pečk.

"Ta srednjeveška vasica ima zagotovo svoj čar. Je posebna duša Brd, kjer se Brici radi združujemo in tudi gostimo obiskovalce. Martinovanje v Šmartnem organiziramo že več kot 15 let in to je tudi edini dan v letu, ko odpremo stare kleti po hišah v Šmartnem," je o vsakoletni oživitvi vasi povedala Tina Novak Samec, direktorica ZTKMŠ Brda.

V ospredju povezovanje

Zmagovalke prve izvedbe martinovega kuharskega tekmovanja so bile gostje iz Števerjana. Kot je povedala Brašnić Saffigna, si želijo to tekmovanje ohraniti, za drugo leto pa k sebi privabiti tudi tretjo pobrateno občino Pliberk, ki se letošnje premierne izvedbe ni mogla udeležiti.

"Tekmovanje je v prvi vrsti druženje s sosednjo občino. Treba je namreč ponovno navezati prijateljski stik, graditi na dobrososedskih odnosih. Ne nazadnje pa tudi sodelovati tako na gospodarskem kot kulturnem nivoju," je o tekmovanju povedal župan občine Števerjan Marjan Drufovka. "Ustvarjanje novih vezi in dobrih sosedskih odnosov, to je najpomembnejši del tekmovanja."

Tudi sicer je bilo na martinovanju letos opaziti prisotnost številnih gostov iz tujine, predvsem iz Italije in Avstrije. "Opažamo, da je praznik postal zelo prepoznaven. V preteklih letih smo beležili povečan obisk gostov iz Italije predvsem na nedeljo, letos pa smo imeli že v soboto obiskovalce iz Italije, Avstrije, Slovenije, slišati je bilo tudi nekaj angleško govorečih gostov," je o vse večji priljubljenosti praznika tudi zunaj meja povedala Novak Samec.

Estrada

Posnetek zaslona 2024-12-02 124801
Kralj svoje kuhinje

Rok Stubičar prepričal Ajdo, da je pečenka iz potrebušine izvrstna jed

praznujteznami_FB_IGstory
"Hitri prsti"

Praznujte z Aktualom v Stožicah!

Zvezdana Mlakar
Tisti dnevi v mesecu

(Video) Zvezdano Mlakar je seksualna energija vlekla k soigralcu

Janezi, Tivoli
Novoletni festivalček smeha

Janezi se po dvakrat razprodanem Tivoliju odpravljajo na turnejo

Življenje na tehtnici, finale 1
Anže Javšovec

Foto: Velika izguba teže in zaroka v finalni oddaji

Anže Javšovec, Življenje na tehtnici
Življenje na tehtnici

Anže Javšovec izgubil 52,4 kilograma in zmagal v šovu

Zanimivosti

spomin, pozabljivost, demenca
Hujšamo

Dieta z zimsko hrano, ki izboljša razpoloženje in zašili sive celice

parfum, darilo, prazniki, bozic, december, soliver
Zanimivosti

Izberite vonj, ki bo pisan na kožo

IMG_29BC6AFF4E04-1
Zanimivosti

Ko si invalid, se pri ljudeh zabriše realen pogled na tvoje delo

tenis žoga1
V hladnih mesecih

Teniška žogica na vrtu lahko pozimi reši življenje živalim

otroci tekmujejo, medalja
Obšolske dejavnosti

Tekmovanje daje otroku priložnost za ocenjevanje svojih sposobnosti

zračenje
Zračenje prostorov

Ne tvegajte okužb in alergij zaradi slabega zraka